Szerintetek mi a laggyakoribb oka, ha egy nő nem akar gyereket?
Szerintem is, amit az első ír: nem akar és kész. Másban teljesedik ki, nagyon sok karrier van, például magas beosztású tudományos kutatómunkák, amelyek nem egyeztethetőek össze családdal. Nincs ezzel semmi baj, sok kiváló női tudós, kutató van a világon, hogy megmaradjak a példánál, de biztosan vannak más területek is, ahol a kiemelkedő teljesítmény “ára”, hogy nem lesz gyermeke. Szerintem az általad felsoroltak döntő többsége egyébként butaság. Aki szeretne gyereket, az vállalja a szüléstől, szövődményeitől való félelmet is, olyan meg nincs, hogy valaki önmagában azért nem vállal, mert fél a szüléstől, hiszen akkor ott az örögbe fogadás intézménye. Ha valaki nem él tartós párkapcsolatban egész életében, akkor ott komoly lelki problémák vannak, tehát önmagában ez is nagyon kevés: vagy önértékelési gondok vannak, esetleg férfiakkal kapcsolatos traumatikus élmények (erőszakos apa pl). Nincs megfelelő anyag háttere: aki mélyszegénységben él, az ebből nem csinál problémát, aki pedig ennél jobb körülmények között, az tudja, hogy hogyan tud fentebb törni.
Talán egyedül a “nem szereti a gyerekeket” rész lehetséges, hiszen nem kötelező őket szeretni. Ha belegondolok, az én ismeretségi körömben is nagyon sok olyan szülő van, aki nem tudatosan ugyan, de mindent elkövetett, hogy elrettentsen pl engem a gyerekvállalástól. “Majd megtudod, ha gyereked lesz”. “Budira menni nincs időm”. “Nem tudom mikor aludtam utoljára egy huzamban 4 órát”. “Nincs magánéletem”. “Természetesen nagyon büszkén viselem a tengerparton a lógó melleimet, a kötényhasamat és a striáimat (csak az arckifejezés meg a hangsúly nem erről árulkodik)”. Még az a szerencse, hogy számos ellenpélda is van, akiknél pedig pont azt látni, hogy igenis lehet boldogan és kiegyensúlyozottan élni gyerekkel is. A korosztályomból sajnos csak egy ilyen példa van, de pl nagymamám egy orvosi egyetemet végzett el gyerek mellett csúszás nélkül. Valakinek budira sincs ideje, más meg egy orvosit megcsinál (mindezt úgy, hogy kollégiumban lakott, nem a szülők, vagy a nagyszülôk pesztrálták a gyereket, azok 300 km-el arrébb voltak egy olyan világban, amikor ennek a távnak a megtétele egy nap volt, nem ugrott le senki senkihez sehová).
Soha nem értettem, hogy miért kötelező valakinek "kiteljesedni"?
Éli az életét, mint bárki más, és kész.
Nem kötelező kiteljesedni. A kiteljesedés az én olvasatomban az egyén saját vágyaiból és akaratából következik. Ergo azért csinál/nem csinál valaki valamit, mert úgy akarja.
Azt pedig, hogy ki miért nem szeretne gyermeket, azt nem lehet ennyire felületesen kategorizálni. Akár azt is mondhatnánk, hogy aki azért nem vállal gyereket, mert ki akar teljesedni, az önző. Lehet, hogy néhányan így vélik, én nem mondanám egyértelműen ezt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!