Mit tegyek, ha rosszat csináltam és most már rettegek a szüléstől?
26 hetes terhes vagyok, és nézegettem pelenkázós, szoptatós, öltöztetős videókat a youtube-on, amikor rábukkantam egy szülést dokumentáló videóra, ilyen reality jellegű. Az orvos nem is mondta el a nőnek, hogy mi lesz (burokrepesztés), csak miután rákérdezett. Aztán a nőnek fel kellett húzni a lábait a kezével, és az orvos meg rákönyökölt a hasára, és tolta (ha ez a jó szó rá) kifele a kisbabát. Nem tudom, hogy a nőnek ez fájt-e, de kommentben írták, hogy ez őskori módszer. Percekig állt a szülés is. Megszületett. A szülés előtt meg szegény nő úgy szenvedett, hogy alig bírt ülni.
Tudom, hogy nem kellett volna megnéznem, nem is értem, miért néztem meg, de nagyon megijedtem a szüléstől és most már nem is "akarok" szülni, vagy hogy is mondjam. Olyan szinten felstuffoltam magam, hogy rám jött a hányinger is. 3 órája csak kattogok és úgymond zaklatott lelkiállapotban vagyok (?). Ittam már egy kis vizet, elmentem egyet sétálni, megmostam az arcom, de így se tudok lenyugodni. Nagyon félek a szüléstől. Tudom, hogy sok nő átesett már rajta, de nagyon megijedtem. Azt gondoltam, hogy nem lesz egy leányálom, de most nagyon félek, és ha egy ilyet nem tudtam következmény nélkül végignézni, akkor nem tudom, hogy fogom átélni. Félek, de nem tudom, hogy mitől félek, mert még nem szültem, első baba.
Nem ártana tájékozódnod szülés témában.
Amit most csinálaz a nem a boldog tudatlanság, hanem felkészüleenség.
Ebből lesz a negatív szülésélmény, mert nem tudod mi történik, mi történhet, mik a lehetőségeid, mik az esélyeid.
De ha még többet tudok, annál rosszabb lesz. Tudom, hogy 100x leírtam már, hogy félek, de miután írtátok a kézzel tágítást, amiről életemben nem hallottam, még jobban félek. Olyan sírógörcs jött rám, hogy kellett egy fél óra mire lenyugodtam.
De azért köszönöm szépen a válaszokat!
Átgondtad ezt a gyerekvállalást? Úgy tűnik fogalmad nem volt arról, hogyan is néz(het) ki egy szülés.
Ne bőgj, attól nem lesz jobb. Kezdj el készülni, olvass utána a hipnoszülésnek, keress egy jó szülésznőt, esetleg dúlát, menj el szülésfelkészítő tanfolyamra.
Én "felkészületlen" voltam, nem is gondolkodtam ezen és azon sem, hogy milyen lehetőségeim vannak. 100%-ig megbíztam a szülésznőmben és az orvosokban. Nem bántam meg.
Rengeteg lehetőséged van szülés terén ill felkészülésre is. Lehet szülőszobát látogatni, de lehet megrémítene az a sok kütyü. Ott a hipnózisos (fentebb említették) módszer, ismerősömnek bevált, én meg tudom magamról, hogy nem vált volna be nálam.
Negatív szülésélménye akkor is lehet az embernek, ha felkészült.
Kedves Kérdező! Ha kibőgted magad, térj vissza a témára. Nem tudom, hogy hol szülsz majd, de keress egy szülésznőt, akit megfogadsz. Ő ismeri az adott kórházban az orvosokat, az ottani eljárásokat, lehetőségeket. (lehet, hogy a dúlák is, ezt nem tudom) Olvasd el a fent említett könyvet és ha van lehetőséged és kedved, menj tanfolyamra.
Majd utána döntsd el, "hogyan szeretnéd világrasegíteni a babádat": gyors eljárással, vízben vajúdva, háborítatlanul stb.
Sajnos bármelyiket is választod (hipnózisos meditációsat nem tudom) bizony fájdalommal fog járni, mert szó szerint egy p***ányi lyukon fogod kinyomni a babát, vagy egy pár centis vágáson segítik világra. (tudom, erős túlzás) Ez van, ez ellen nem lehet mit tenni. Viszont a természet csodája, hogy magát a konkrét fájdalmat elfelejtjük.
Nincs itt rémisztgetés, csak tapasztalatok tömkelege. Olvass nyugodtan tapasztalatokat, abból is tanulhat az ember,de első sorban magadra figyelj, hogy milyen vagy, mi a "szimpatikus" neked.
Jó babavárást és felkészülést, könnyű szülést nektek, neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!