Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha rosszat csinált...

Mit tegyek, ha rosszat csináltam és most már rettegek a szüléstől?

Figyelt kérdés

26 hetes terhes vagyok, és nézegettem pelenkázós, szoptatós, öltöztetős videókat a youtube-on, amikor rábukkantam egy szülést dokumentáló videóra, ilyen reality jellegű. Az orvos nem is mondta el a nőnek, hogy mi lesz (burokrepesztés), csak miután rákérdezett. Aztán a nőnek fel kellett húzni a lábait a kezével, és az orvos meg rákönyökölt a hasára, és tolta (ha ez a jó szó rá) kifele a kisbabát. Nem tudom, hogy a nőnek ez fájt-e, de kommentben írták, hogy ez őskori módszer. Percekig állt a szülés is. Megszületett. A szülés előtt meg szegény nő úgy szenvedett, hogy alig bírt ülni.

Tudom, hogy nem kellett volna megnéznem, nem is értem, miért néztem meg, de nagyon megijedtem a szüléstől és most már nem is "akarok" szülni, vagy hogy is mondjam. Olyan szinten felstuffoltam magam, hogy rám jött a hányinger is. 3 órája csak kattogok és úgymond zaklatott lelkiállapotban vagyok (?). Ittam már egy kis vizet, elmentem egyet sétálni, megmostam az arcom, de így se tudok lenyugodni. Nagyon félek a szüléstől. Tudom, hogy sok nő átesett már rajta, de nagyon megijedtem. Azt gondoltam, hogy nem lesz egy leányálom, de most nagyon félek, és ha egy ilyet nem tudtam következmény nélkül végignézni, akkor nem tudom, hogy fogom átélni. Félek, de nem tudom, hogy mitől félek, mert még nem szültem, első baba.

2020. aug. 4. 19:29
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
96%

Nem ártana tájékozódnod szülés témában.

Amit most csinálaz a nem a boldog tudatlanság, hanem felkészüleenség.

Ebből lesz a negatív szülésélmény, mert nem tudod mi történik, mi történhet, mik a lehetőségeid, mik az esélyeid.

2020. aug. 4. 21:46
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
Ajanlom Dr. Marsden Wagner Szulesi terv c konyvet, az szerintem jol osszeszedi, hogy mikor mire erdemes rabolintani, es mikor nem.
2020. aug. 4. 21:50
 13/33 anonim ***** válasza:
100%
A kezzel tagitasnal azt hiszi (meg a tobbinel is), hogy neked segit... 96% folott van azoknak a szuleseknek az aranya Magyarorszagon, aminel valamilyen modon beavatkoznak. Az orvostanhallgatokat van, hogy nem engedik at a vizsgan, ha nincs meg neki x szamu beavatkozas, nem is latnak olyan szulest szinte, ahol nincs valami, hiszen a patologias esetekre specializalodtak, a rendszer meg kozben leterhelt. En is ajanlom, hogy kerulj kepbe mielobb.
2020. aug. 4. 21:54
 14/33 A kérdező kommentje:

De ha még többet tudok, annál rosszabb lesz. Tudom, hogy 100x leírtam már, hogy félek, de miután írtátok a kézzel tágítást, amiről életemben nem hallottam, még jobban félek. Olyan sírógörcs jött rám, hogy kellett egy fél óra mire lenyugodtam.

De azért köszönöm szépen a válaszokat!

2020. aug. 4. 22:31
 15/33 anonim ***** válasza:
0%

Átgondtad ezt a gyerekvállalást? Úgy tűnik fogalmad nem volt arról, hogyan is néz(het) ki egy szülés.

Ne bőgj, attól nem lesz jobb. Kezdj el készülni, olvass utána a hipnoszülésnek, keress egy jó szülésznőt, esetleg dúlát, menj el szülésfelkészítő tanfolyamra.

2020. aug. 4. 22:41
 16/33 anonym34 ***** válasza:
62%
19 evesen estem teherbe, az egesz 9 hònapod vegig paraztam 😄 mindig kertem a dokim hogy csaszart csinaljanak 😂 de 38-39 hetesen mar vartam hogy vegre megszülessen a gyerek mert mar nem birtam igazi teher lett a terhesseg 🙂 aztan 40+3 hetesen vegre eljött a varva vart nap es 16 orat vajultam ... pokoli a fajdalom igen de persze nem hall bele az ember 😄 nyugi mi nök annyit birunk hogy azt else tudjuk kepzelni 😄 egy ferfi tuti belehalna a szülesbe 😂😂
2020. aug. 4. 23:35
 17/33 anonim ***** válasza:

Én "felkészületlen" voltam, nem is gondolkodtam ezen és azon sem, hogy milyen lehetőségeim vannak. 100%-ig megbíztam a szülésznőmben és az orvosokban. Nem bántam meg.

Rengeteg lehetőséged van szülés terén ill felkészülésre is. Lehet szülőszobát látogatni, de lehet megrémítene az a sok kütyü. Ott a hipnózisos (fentebb említették) módszer, ismerősömnek bevált, én meg tudom magamról, hogy nem vált volna be nálam.

Negatív szülésélménye akkor is lehet az embernek, ha felkészült.

Kedves Kérdező! Ha kibőgted magad, térj vissza a témára. Nem tudom, hogy hol szülsz majd, de keress egy szülésznőt, akit megfogadsz. Ő ismeri az adott kórházban az orvosokat, az ottani eljárásokat, lehetőségeket. (lehet, hogy a dúlák is, ezt nem tudom) Olvasd el a fent említett könyvet és ha van lehetőséged és kedved, menj tanfolyamra.

Majd utána döntsd el, "hogyan szeretnéd világrasegíteni a babádat": gyors eljárással, vízben vajúdva, háborítatlanul stb.

Sajnos bármelyiket is választod (hipnózisos meditációsat nem tudom) bizony fájdalommal fog járni, mert szó szerint egy p***ányi lyukon fogod kinyomni a babát, vagy egy pár centis vágáson segítik világra. (tudom, erős túlzás) Ez van, ez ellen nem lehet mit tenni. Viszont a természet csodája, hogy magát a konkrét fájdalmat elfelejtjük.

Nincs itt rémisztgetés, csak tapasztalatok tömkelege. Olvass nyugodtan tapasztalatokat, abból is tanulhat az ember,de első sorban magadra figyelj, hogy milyen vagy, mi a "szimpatikus" neked.

Jó babavárást és felkészülést, könnyű szülést nektek, neked!

2020. aug. 5. 00:57
 18/33 anonim ***** válasza:
Melyik korhazban fogsz szulni, es ki az orvosod, szulesznod? Attol is fugg, mennyire erdemes paraznod.
2020. aug. 5. 08:12
 19/33 anonim ***** válasza:
Miert lenne rosszabb, ha meg tobbet tudsz? Jogod van visszautasitani barmit, es nem art tudni, hogy mi az, amit erdemes, es mi az, amit nem, hogy elkeruld a traumat. A korhazaknak protokolljuk van, amik sok esetben jelentik azt, hogy onnantol, hogy bementel, ketyeg az ora, van, ahol rutinbol be is kotik az oxitocint, de ha tudod, hogy BARMIT visdzautasithatsz, a korhazi protokoll rajuk vonatkozik, nemrad, es ha minel kesobb esel be kitolasi szakra, akkor van eselyed ezeket elkerulni. A kezzel tagitas megcsak nem is a legrosszabb. Szoval jogosan parazol ra. Jarj utana minel elobb mindennek, a tudatlansag nem szokott segiteni, rajtam legalabbis nem segitett. Es azt is erdemes kiokitanod, aki bemegy veled, lehetoleg a parod, mert o donthet hivatalosan veled kapcsolatban, ha te nem vagy olyan allapotban mar. Ajanlom, hogy vegyel reszt szulesfelkesziton, pl. az Életfa Bàbapraxisnal ( [link] ) akkor is, ha nem otthon tervezel szulni, ok rendesen felkeszitenek ra, hogy hogyan tudd elkerulni a traumat, amikor bemesz a korhazba, es egy csomo olyan technikat is megtanulhatsz, amivel a szulest nagyban meg lehet konnyiteni, szemben a korhazi szulesfelkeszitokkel, amik sokkal kevesebb dolgot mondanak el sajnos. A felelmed a nemtudasbol jon szerintem, es most oszinten, mi a jobb, a boldog tudatlansag a szulesig, aztan utana egy trauma, ami a gyerekvallalas eveit hosdzutavon meghatarozhatja, vagy most kihuzni a fejed a homokbol, es megtenni mindent az elkerulesere egy olyan szuleselmennyel, ami aztan erot ad mas dolgokhoz is?
2020. aug. 5. 08:50
 20/33 A kérdező kommentje:
Őszintén? Nem tudom. De hogy olvassak utána, vagy hogy menjek el szülésfelkészítőre, ha felzaklat? Minél többet tudok, annál lehangoltabb leszek. Nem akarom magam sajnáltatni, és nem is kell sajnálni, de félek és felfordul a gyomrom, akárhányszor a gátmetszésről olvasok, meg a varrásról, a fájdalmas szoptatásról, a varratszedésekről ne is beszéljünk. Nem tudom, hogy olvassak-e tovább, vagy ne, mert felzaklat lelkileg. És tudom, beteges, de mi van akkor, ha most ugye az orvosom tök cukipofa meg aranyos, tőle bátran merek is kérdezni, amit nem tudok, de mi van akkor, ha mondjuk a szülésnél pont rossz napja van? (Oké, nem én tehetek róla, de mi van, ha?) Mindig ezek a mi van hák vannak a fejembe. És olvasok, egyik oldalon ezt írják, a másikon meg azt. Az egyik oldalon azt írják, hogy nem szabad kiabálni, mert elmegy tőle az erőm és hamar kifáradok, a másik oldalon meg azt, hogy kiabálj csak nyugodtan. Ki tud ezek között normálisan eligazodni? És akkor kapok privátba olyanokat is, hogy megundorodott tőle szülés után a férje, meg elhagyta, meg van olyan is, aki már nem tudja úgy élvezni a szexet szülés után.
2020. aug. 5. 11:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!