Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek, ha rosszat csinált...

Mit tegyek, ha rosszat csináltam és most már rettegek a szüléstől?

Figyelt kérdés

26 hetes terhes vagyok, és nézegettem pelenkázós, szoptatós, öltöztetős videókat a youtube-on, amikor rábukkantam egy szülést dokumentáló videóra, ilyen reality jellegű. Az orvos nem is mondta el a nőnek, hogy mi lesz (burokrepesztés), csak miután rákérdezett. Aztán a nőnek fel kellett húzni a lábait a kezével, és az orvos meg rákönyökölt a hasára, és tolta (ha ez a jó szó rá) kifele a kisbabát. Nem tudom, hogy a nőnek ez fájt-e, de kommentben írták, hogy ez őskori módszer. Percekig állt a szülés is. Megszületett. A szülés előtt meg szegény nő úgy szenvedett, hogy alig bírt ülni.

Tudom, hogy nem kellett volna megnéznem, nem is értem, miért néztem meg, de nagyon megijedtem a szüléstől és most már nem is "akarok" szülni, vagy hogy is mondjam. Olyan szinten felstuffoltam magam, hogy rám jött a hányinger is. 3 órája csak kattogok és úgymond zaklatott lelkiállapotban vagyok (?). Ittam már egy kis vizet, elmentem egyet sétálni, megmostam az arcom, de így se tudok lenyugodni. Nagyon félek a szüléstől. Tudom, hogy sok nő átesett már rajta, de nagyon megijedtem. Azt gondoltam, hogy nem lesz egy leányálom, de most nagyon félek, és ha egy ilyet nem tudtam következmény nélkül végignézni, akkor nem tudom, hogy fogom átélni. Félek, de nem tudom, hogy mitől félek, mert még nem szültem, első baba.

2020. aug. 4. 19:29
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
79%
Ugyanmar. Hány milliárd nő élte már át. Köztük én is. A gyermek a lényeg, nem? Milyen horrorfilmet néztél te? Nyugi, abszolút tulelheto élmény.
2020. aug. 4. 19:32
 2/33 anonim ***** válasza:
85%

Pont ennyi idős terhes voltam, amikor egyik ismerős szült. Küldött pár képet, az egyiken a labdán kínlódott. Semmi extra, de rémálmaim voltak, a fején látszott a kín... Pedig láttam szülést élőben is, többet is (az is borzalmas volt).

Egy héten belül szülök (remélem) és már megváltásként gondolok rá, akárhogy történik. Ne idegesítsd magad előre.

2020. aug. 4. 19:35
 3/33 anonim ***** válasza:
92%
Ez ilyen. Legalább tudod előre és nem ér váratlanul.
2020. aug. 4. 19:38
 4/33 Miss Endzsi ***** válasza:
66%
Ott már nem lesz ennyire durva. Kábulni fogsz a fájdalomtól, sokktól. Tele leszel adrenalinnal, gyorsan átesel rajta.
2020. aug. 4. 19:40
 5/33 Derwer ***** válasza:
14%

Az én feleségemnek teljesen vállalható élmény volt, pedig volt ott, 24+ óra vajúdás végül császármetszés.

Nem olyan helyem szulj, ahol így dolgoznak.

De van egy csomó nirnalis reality video is youtube-n

2020. aug. 4. 19:43
 6/33 anonim ***** válasza:
81%
Esetleg keress olyan orvost, intézményt, aki támogatja a háborítatlan szülést és nem fog a beleegyezésed nélkül beavatkozásokat csinálni. Mert ez konkrétan szülészeti erőszak, nem csoda, ha kikészültél tőle.
2020. aug. 4. 19:44
 7/33 anonim ***** válasza:
91%

Nyugi, ez természetes. Én is anno rengeteg szülés történetet olvastam, néztem még a császárról is videót. S tényleg nem volt két egyforma szülés.

Azt mondják, hogy azért fél mert az első és nem tudod mi vár vagy azért mert pontosan tudod.

Leírom az én élményem:

Éjféltől kezdődött a vajúdás, otthon voltam, azt hittem jóslók, mert nem voltak rendszeresek. A kanapén feküdve, irogatva töltöttem az estét. Mint a mensi görcsök, de persze nem azok voltak. 9kor NST helyett behívott a szülésznőm. Még szülőszobát sem láttam a nagy napig. A szülésznőm rögtön azzal kezdte, hogy lehet azt hiszem, hogy nem fog menni, de ez nem így van, menni fog! Na a vizsgálatok fájtak vagy inkább kellemetlenek voltak. Na de várjunk még,addig séta. Volt olyan fájás, ami rosszabb volt,de számomra az volt a leghosszabb, hogy nem ülhettem le. Hasson a gravitáció. Közben a következő gyerekek neveit beszéltük a férjemnel, orvos ezen jót mosolygott. 11kor mondták a lehetőségeket. Én, félek a fájdalomtól, ezért a gyorsított eljárást kértem. 12-kor jött az oxi. Majd folyamatos vizsgálat(hány ujjnyira tágultál, kellemetlen). Jött a burokrepesztés, semmit se éreztem. Majd az epi. Na annál azt gondoltam, hogy marhára fog fájni és nem! (írtózok a tűktől és a szúrástól) Az anesztes nagyon rendes volt, segített felvenni a megfelelő pozíciót és türelmesen várta, hogy ne legyen fájásom. Beadta. Hát, ismerősőm csodaként emlegette az epit....én azt hittem semmit se fogok érezni, pedig de. Majd jöttek vmit felgyorsítani a méhszájnál, pontosan nem tudom mit nyomkodtak el/szét/be, pedig az orvos mondta, na az iszonyatosan fájt. Azt elfelejtettem írni, hogy közben olyan érzésed van, hogy "nyomni kell". Aztán egyszer csak megjelent egy hadsereg. Jött a kitolás. Jött a kis doktornő, hogy könyököljön, na neki nem ment, hívták a másikat neki igen. S nem, egyáltalán nem éreztem, hogy ő könyököl, nem volt durva, nem fájta vagy csal elnyomta a kitolás fájdalma. Na aztán kint a feje, majd a többi. Az utolsó nyomás előtt már ordítottam. Akkor a szülésznő megkért, hogy ne tegyem, mert elvész az erőm. Ok. Nem tettem. Kint volt a pici. Jött a méhlepény, utána a varrás.

Nem akarok hazudni, epi mellett is olyan érzés volt a kitolás, mintha szétszakítanának belülről...viszont, ahogy kicsusszan a pici, esküszöm, hirtelen megszünt az a fájdalom és az valami csodás volt.

Nem rémiszteni akarlak, minden szülés más,mindenki máshogy bírja a fájdalmat plusz sok tényező is befolyásolja a szülést.

Sokan barbár módnak mondták, ahogy szültem, nekem nem volt az. 4 napra rá olyan érzésem volt, hogy akkor ezt megismételjük holnap? (szülés közbeni mondataim: kapok morfiumot? most már ki tudják húzni? akkor most varrja szűkebbre)

Könnyen mondom, hogy ne görcsölj rá, ha szeretnél a magad módján készülj rá és kicsit félhetsz is, ez természetes.

Abban a helyzet annyi minden fog veled történni, hogy csak úszol az árral.

Hidd el, hogy meg tudod csinálni!

Ha megnyugtat ne nézz ilyen videókat.

(Ha jól tudom, akkor a könyökléssel csak megakadályozza, hogy visszacsússzon. Ismerősöm epi nélkül vállalta be a szülést, könyökölt az orvos, de neki sem fájt. Szerintem kívülről tűnik durvának.)

Elnézését, hogy hosszú lett. Jó babavárást!

2020. aug. 4. 20:06
 8/33 anonim ***** válasza:

Olvass/nézz pozitív szülésélményt. Van egy csomó.

A baba nem marad bent, akkor sem, ha félsz.

Nem az az általános, amit láttál.

2020. aug. 4. 20:21
 9/33 anonim ***** válasza:
97%

Hat pedig tanulhatsz belole, ugyanis Magyarorszagon sok helyen pontosan igy megy sajnos a szules, sot, kulfoldon is, de nem mindegyik korhazban, es nem mindegyik orvosnal (keves az, aki ugy gondolja, tud a no beavakozas nelkul is szulni, ha hagyjak, de azert vannak paran). En elkovettem az elso gyerekem elott azt a hibat, hogy semmilyen rossz, beavatkozasos szulesrol hallani sem akartam, biztam benne, hogy nekem nem az lesz. Az lett...

A masodik gyerekem elott rengeteget olvastam szulestorteneteket, es mas konyveket a temaban, ahonnan kiderult szamomra, mikor van valojaban szukseg beavatkozasra. A legfontosabb dolog talan, amit megtanultam, hogy orvost/korhazat/szuletes koruli segitot egyetlen dolog alapjan lehet leginkabb megitelni, ez pedig a statisztikaja. Nem az ajanlasok alapjan, nemaz igeretek alapjan. Hanem, ha korhazban szulsz, akkor a csaszaros rata alapjan, ha valasztasz orvost es szulesznot, akkor az o sajat statisztikajuk alapjan, kokemenyen ki kell oket kerdezni, szazbol hany esetbol szoktak vegezni hasbakonyoklest, gatmetszest, burokrepesztest, kezzel tagitast, csaszarmetszet, kot be oxitocint (ami a fajdalmat durvan megnoveli, es leesik tole a baba szivhangja), es milyen esetben csaszaroznak. A korhaznal pedig kideriteni a protokollt, hogy mennyi es milyen esetben csaszaroznak (30% folott mar magas szerintem, max. 15% a who ajanlasa, de meg a legalacsonyabb aranyu is 22% volt Mo-n). A beleegyezo nyilatkozatra rairni, hogy csak es kizarolag eletveszely eseten avatkozhatnak be, adhatnak oxitocint, vaghatnak gatat, es nem kenyszerithetnek a hatadra, szabadon valasztod a pozt. A legjobb, ha olyanok a segitoid, hogy a fekvesrol le is beszelnek, segitnek fuggoleges pozicioban szulni, barhogy, csak ne fekve, eztel is tudod csokkenteni a beavatkozasokat.

A ket szulesem, az utana levo idoszak, es a ket gyerek is teljesen masok, pedig a kicsinel komplikaltabb volt a helyzet, mert nagyobb volt, es jobban el is akadt, de a megfelelo helyen, a megfelelo segitokkel egy egeszen mas szuleselmenyem volt, mint az elsonel, ahol kinyomtak belolem, hetekig szenvedtem a gatmetszes kovetkezmenyeitol, meg az egesz traumatikus volt, onnantol, hogy belenyultak.

En olvasgatnek sokat a valasztott korhazban szuloktol, es ajanlom a Mindent w termeszetes szulesrol fb csoportot, ott elmondjak, mit tehetsz, hogy elkeruld a fentieket.

2020. aug. 4. 21:01
 10/33 A kérdező kommentje:
Kézzel tágítás? Na most ment el a kedvem az élettől! Az ilyen orvosok dögöljenek meg!
2020. aug. 4. 21:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!