Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » CSOK/babavaro hitelesek,...

CSOK/babavaro hitelesek, hogyan kuzdotok meg a nehezsegekkel?

Figyelt kérdés

Ha nem sikerul teljesiteni a felteteleket?

Vagy valamiert nem tudjatok/ nem fogjatok tudni fizetni?

Esetleg van olyan, aki megbanta, hogy felvette?

2020. júl. 9. 18:53
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
85%
Mi a babavárót felvettük, eleve már miután betöltöttem a 12. hetet a terhességemben, szóval ebből a szempontból teljesítjük a feltételeket a kamattámogatott részhez, a törlesztő meg ezáltal automatikusan felfüggesztődött három évre, így emiatt sem kell fájnia a fejünknek (mondjuk amúgy sem fájna, az egész babavárót a lakáshitel előtörlesztésébe öntöttük, a havi 200ezres törlesztőből lett így 75ezer, még ha a babavárót is kéne fizetni, az se lenne annyi, mint előzőleg volt). Amúgy is 3 gyereket terveztünk, szóval nem igazán van vesztenivalónk. Így, ilyen formán ez tényleg ingyen 10 misi a semmire, mondhatni, mégis hatalmas segítség a jelen élethelyzetben. Miután megvan a második gyerek is, és komolyan elkezd minket foglalkoztatni a 3. tesó kérdése, szerintem a CSOK-ot (vagy annak aktuális megfelelőjét) is megfontoljuk majd, mert még mindig sokkal kedvezményesebb hitel, mint egy piaci alapú, és annak is van egy kamatmentes része, szóval mondhatni az is ingyen della. Nem igazán van mit megbánni ezen szerintem, és figyelembe véve, hogy ki se adják ezeket a támogatásokat, ha nem tudod fizetni (mármint matematikailag nem jön ki a bevételeitekből a törlesztő), szerintem nagyon sokat veszíteni sem tudsz vele. Én nem igazán tudom elképzelni, hogy valaki belebukjon, max tényleg azt az esetet, hogy felveszed, elköltöd mindenfélére, majd szétmentek a pároddal még mielőtt gyereketek születne, de akkor így is-úgy is eladod a közös ingatlant, szóval pikk-pakk visszafizeted a támogatást. De úgy egyébként nem igazán látom ebben a rizikót, őszintén szólva, bár ez lehet csak az én naivitásom is.
2020. júl. 9. 19:34
 12/33 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem is belerokkan/belebukik legalabb 90%uk. Nem abba, hogy nem tudja teljesiteni a felteteleket, hanem magaban a gyereknevelesbe. Ezeknek a paroknak a nagy resze (tisztelet a kivetelnek) ugy vallalnak be 3 gyereket, h fogalmuk sincs milyen egyet is vallalni. Meg, ha elvileg tenyleg tobbet is akartak. De ahogy az utolso valaszolo levezette, mivel sok esetben egy tenyleg ingyen penz, ugy vannak vele, h jojjenek a gyerekek. Amig anyuka otthon van egyik terhessegbol a masikba esik, kapja az ilyen olyan penzeket, (mert mostmar 2 juttatast is kaphat egyszerre kicsi Csed, kicsi Gyed, kicsi tappenz), es amig pici a gyerek vagy gyerekek nincs is baj. A baj a legkisebb 2 eves koraban kezdodik, amikor jon a Gyes, ami semmire sem eleg. Anyanak vissza kene menni dolgozni, de hova, hogyan stb. 3 gyerek, esetleg 3 intezmeny, 3szor annyi betegseg, nyilt napok, szunetek (amik nem mindig fedik egymast), fogadoorak, szuloik, tanitas/neveles nelkuli napok stbstb. Plusz jonnek a kulonorak, a korrepetalas, nyelvoktatas, sport. De ide lehet venni a logopedust, valamilyen fejlesztest, akar szemuveget, fogszabalyzot barmit. 3 gyerekhez mar nagyobb haz kell, nagyobb kocsi, tobb mindennek a fenntartasa. Esetleg nagyobb hitel. Tobbe kerul barmilyen program ill. nyaralas. A neheze a legkisebb 2-3 eves koraban jon, amikor anyuka nem talal majd normalis melot, keves lesz a fizetes, ha gyerekbarat melohelyet akar 4-6 oraban, a koltsegek meg egyre csak nonek es nonek. Ebbe fog majd rengeteg csalad belebukni.
2020. júl. 9. 22:17
 13/33 anonim ***** válasza:
28%
Dehogy fog. Régen sem nyaralásból, meg sportból állt az élet. Vagyis lemehetnek a térre focizni.
2020. júl. 10. 00:12
 14/33 anonim ***** válasza:
37%

13as, enni erővel Afrikban meg éheznek így ne egyetek ti se oké?

Sajnos már nem régen van, most ha egy gyereknek nincs divatos, menő ruhája, telefonja, nem nyaralnak stb akkor megalázzák kiközösítik, lenézik őket a többiek. Valóban csodálatos életük 4-18 éves intervallumát így élni.

Az én kamasz öcsém havi költsége:

nyelvtanár:40.000

matematika korrepetálás:20.000

ruhák, tisztálkodószerek:átlag havi 15.000 3 havonta egyszer 50.000

szórakozás, kikapcsolódás(havi 1 mozi/kiállítás, 1 pizzázás és egy buli)20.000

hobby:10.000

zsebpénz:10.000

egyéb váratlan kiadások(iskola, tanulmányi program, gyógyszer stb) 10-25.000

előtakarékosság az egyetemi évekre:20.000

És ez még csak egy gyerek, aki nincs elkényeztetve, nincsenek hatalmas igényei,viszont mivel a diplomához kell nyelvvizsga, és normális érettségi így szükséges a magántanár. Nincs beleszámítva a bérlet, étkezés, rezsirész.

Persze lehet kenyéren és vízen is tartani a gyereket de akkor meg minek vállaltad?

2020. júl. 10. 07:01
 15/33 anonim ***** válasza:
93%
Az én időmben is meg voltak a különbségek, csak akkor nem kínai ruha volt a ciki, hanem a lengyel piacos. És ez így lesz száz év múlva is. De hidd el az átlag magyar nem költ a gyerekére harminc ezreket nyelvtanárra most sem.
2020. júl. 10. 08:11
 16/33 anonim ***** válasza:
96%
14-es amit összehadováltál az majdnem 200 ezer forint. A magyar átlagfizetés. Tudod ki teheti meg? Nagyon kevesen.
2020. júl. 10. 08:14
 17/33 anonim ***** válasza:
13%

Ez az, meg én a gyerekből férfit szeretnék nevelni, nem egy kis nyápic ficsúrt, akinek minden a segge alá lesz tolva. Ez nem afrikai és spártai életmódot jelent, hanem pl miért is fizetnék neki ennyit szórakozásra, ha ennyire rászorul a különórákra? (Ami azt jelenti ugye hogy nem tanul rendesen.)

Önbizalmat, rátermettséget, életrevalóságot tanítok neki inkább, minthogy mindent megvegyek neki, csak hogy megfeleljen az olyan kis nyámnyila gyerekeknek, akiknek minden ruhadarabjukon különböző márkajelzés virít. Ezek öngeneráló folyamatok, a látszatgazdagok nyugodtan halmozzák el mindennel a gyereket, csak hogy megfeleljenek egymásnak, de az én gyerekemből legyen inkább normális ember.

Természetesen kap rendes ruhákat, taníttatjuk, költünk a hobbijára, meg kap zsebpénzt, gyógyszert, ha úgy van, de nem kell minden hétvégén szórakozóhelyre járni, majd beosztja a zsebpénzét, ahogy akarja. Sőt, 14 éves korától kezdve elmehet a nagyapja vállalkozásába melózni, 2 hét alatt kitermelheti egy laptop vagy playstation árát, ha éppen erre vágyik. Nem lesz semmi baja a gyereknek, ha a 2 és fél hónapos nyári szünetből ő már 14 évesen két hetet melóval tölt. De aki nem olyan szerencsés, hogy a nagyfaterjának vállalkozása van, az is elmehet diákmunkára pár hetet, dehát minek menjen, ha a szülők mindent megvesznek neki.

2020. júl. 10. 08:39
 18/33 anonim ***** válasza:
66%
A különóra nem azt jelenti, hogy nem tanul rendesen, hanem azt, hogy használható tudást akarsz a kezébe adni, nem csak egy mezei érettségit. Ne vicceljünk már, hogy ez sok. Az ovisom sport és egyéb külön foglalkozásai is ennyibe kerülnek.
2020. júl. 10. 09:06
 19/33 anonim ***** válasza:
37%

Az ovisod már most különórára jár, amikor még nem is iskolás? Rajzra én is jártam, meg sportra, de az is max egy 20as.

Különóra is csak havi 20as, ha rendesen tanul. Ha meg nem tanul rendesen, akkor a szórakozás pénzből lesz elvéve, hogy kicsit legyen motivált. Én gimiben megcsináltam tök ingyen 2 nyelvvizsgát, hogy 2 nyelvből emelten érettségiztem, és nem is volt nehéz. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

2020. júl. 10. 09:20
 20/33 anonim ***** válasza:
87%
12es vagyok. Sajnos nem a luxus dolgokrol beszelek, hanem a teljes alap szuksegletek is rengetegbe kerulnek, meg egy gyereknel is. Ha csak pl. 1 db sportra jar, az is havi tobb ezer ft, felszerelest megvenni, elhordani, ha nincs a suliba stb. Legyen a gyerek csak 1 targybol gyengebb, ha az a matematika vagy pl. a nyelv, maris ott a kulontanar dija. Legyen szemuveges vagy ludtalpbetetes vagy legyenek rosszak a fogai vagy legyen valamilyen etelintoleranciaja. Ez mind horribilis osszeg. Es ez nem az extra es a luxus kategoria. Ezek amiket felsoroltam teljesen alap es atlag gondok, problemak. Persze nem muszaj a gyereknek tobb szaz ezerert fogszabalyzo (mert a tb-s is ennyi), lehet csampas a laba, lehet gerincferduleses is vagy beszedhibas. Lehet 2es, 3mas matekbol es meg sorolhatnam. Vagy nem muszaj jaratni semmilyen kulonorara, sportra, le lehet kuldeni a terre focizni is. Persze igy is lehet.
2020. júl. 10. 10:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!