Hany eves koraig felelos a szulo a gyermek elhizasaert?
Hany eves kortol lehet egyenesen a gyereket csesztetni, hogy figyelnie kellene arra amit eszik, es arra, hogy mennyit sportol?
Tehat meddig a szulo felelossege az, hogy a gyerek ne hizzon el?
Mindig az marad, mert ő tanított neki rossz mintát, elveket, elméleti tudást, rossz szokásokat alakított ki vele. A tapasztalatom az anyaként és nőként is, hogy akinek a családi elvek stabilak, az ha mellékajál is, előbb vagy utóbb visszatalál a megfelelő vágányra, mert a "gyerekkor ízei" nem a zsíros lángoshoz és pörkölt nokedlihez kötődnek, hanem a salátához, csirkéhez és hasonlókhoz. Anya főztje is nagyon fontos tud lenni, ha azzá teszi az anya maga. Ahogy a közös sporttevékenységek is alapvetőek. Nem a gyereket kell beiratni sportra (a semminél az is több), hanem el kell vele menni nagyokat kirándulni, focizni, úszni. Az igen, az nevelés. A többi csak felelősséghárítás.
A gyereket lehet a súlyával cseszegetni, de előbb tükörbe néznék és felmérném a szülői felelősségem abban, hogy hol rontottam el, amikor erre az útra tereltem.
Akárki akárkit "cseszeget" vagy "szapul" az teljesen eredménytelen, sőt rosszindulatú kommunikáció. Eredménye pedig nulla lesz a fogyás tekintetében. Igen, lehetnek komoly lelki következményei, ha valaki így beszél egy másik emberrel. Akár gyerek, akár felnőtt.
Te bántasz, vagy téged bántanak?
Én is.
Neked mi segített volna akkor? Mert, ha ezt meg tudod fogalmazni, akkor azt most te megteheted azokért a gyerekekért.
Addig felelős a szülő, míg van rálátása, hogy a többségi időben mit eszik a gyerek.
Pl: egy 14 éves kollégista, aki az ebédpénzt suttyonban nem fizeti be és minden vackot vesz belőle (illetve meghívatja magát a barátaival), már nehezebben kontrollálható.
Egy 10 éves, aki az iskolán kívül 90 %-ban otthon eszik. Azt amit otthon talál, nyilván a szülő felelőssége.
Ok otthon reggeliznek es a menzan esznek majd otthon, en is igy voltam altalanos suliban.
Nekem az segitett, hogy kozepsuliban a barataimmal sokat bicikliztunk, koriztunk, sportos programjaink voltak. Es az evek alatt lementek a kilok.
A kaja nem valtozott amig otthon laktam, a szuleim csak egeszsegtelenul esznek, es mivel sajat keresetem sem volt azt ettem amit adtak sajnos. Meg akkor is amikor az orvosok is szoltak, hogy baj van oda kellene figyelni.
De a mai napig bant, hogy a felnottek engem tiportak a foldbe lelkileg kisgyerekkent, hogy dagadek vagyok es en fogyjak le.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!