Tényleg vannak itt olyanok, akik a who ajánlásokat szentírásként követik a saját orvosuk tanácsai ellenében?
Én megmondom őszintén elhűlve olvastam néhány kérdés alatt pl hozzátáplálással kapcsolatban az elvakultságot.
Ne értsetek félre, nincs különösebb bajom a who-val, de nem tudom felfogni, hogy ha ők egy általános ajánlást megfogalmaznak azt felnőtt értelmes nők hogy tudjak úgy visszhangozni, mint a szent Grált szemben pl a saját orvosuk tanácsával aki az ő specifikus gyereküket nézik. Annál is inkább fura ez számomra, mert élőben senkit nem ismerek aki ilyen elvakultan who hívő, vagy lehet, hogy inkább anyatej hívők az említett hölgyek, nem tudom.
Most en értem, hogy 6 hónapos kortól ajánlja a who a hozzátáplálást, de ez egy world wide ajánlás. Átlagban. Nem
Beszélve a különböző lobbikrol, amik a háttérben mennek.
En azért nem gondolom ennyire fekete-fehérnek a képet, mivel olvasok más forrásokat is, illetve alapvetően is minden gyerek más ütemben fejlődik, miért ez lenne egyforma mindegyiknél?
És azért a legtöbb forrás bizony azt írja, hogy 6 hónaposan el KELL kezdeni már, mert kiürülnek a vas raktárak. Nekem ez pont azt erősíti, hogy ha előbb kezdi valaki, abban sincs semmi. 4 hónapos kor előtt pedig egyetértésben mindenki károsnak tartja, de még a who sem állítja, hogy 4-6 hós kor között káros volna a hozzátáplálást elkezdeni, csupán hogy legideálisabb az anyatej (itt zárójelben jegyezném meg, ha van elég)
Annál is inkább fura nekem ez, hogy valaki egyetlen ajánlást szajkózzon, mert láttuk mi lett a vége az “egy éves kor előtt ne adjunk allergent” -nek. Most már mindent is be kell vezetni egy éves kor előtt, mert bebizonyosodott, hogy több kárt okoz, mint hasznot húzni ezt a kérdést. Sőt egyre több kutatás bizonyítja, hogy nemhogy egy éves kor előtt de már a hozzátáplálás megkezdésekor érdemes azonnal a mogyorót, tojást stb adagolni.
Az en gyerekorvosom pl 5-6 hót javasol az anyukára bízva, ha nagy súlyú a gyerek, akkor 4-et. Tudom-tudom ő is meg Novák Hunor is idióta, meg sokmindenki más is.
De a legjobban en azon hűltem el egy fórumon, hogy a gyerekorvos közölte az anyukával, hogy kövér a gyereke, ami már káros, mert ha gyógyszert kell felírni neki az a dózis ami a súlyának kell az ő életkorában már károsítja a májat meg a vesét. Erre anyuka ki volt borulva hogy hát who iszsz meg anyatejes gyerek nem lehet kövér, ő bizony továbbra is iszsz. Amit mondjuk nem is értek, hogy gondolhatja, hogy nem kövér a gyereke, ha az orvos közölte vele, hogy de és alá is támasztotta, hogy adott esetben veszélyesen kövér.
Ti hogy gondoljatok? Mi a véleményetek? Honnan fakad az a trend, hogy egy arctalan, alapvetően politikai szervezetben egyesek kritika nélkül hisznek (holott volt a múltban melléfogásuk azért nekik is) a saját orvosukban meg nem. Vagy akkor ha szerinte az orvosa nem jó, miért nem keres másikat?
Ezzel a 4 hónapos ht-al nem értek egyet. Ha nincs anyukának teje semmi baj, ott van a tápszer. A tápszer mégis csak mindent tartalmaz amire szüksége van egy csecsemőnek. Mégis miért lenne jobb a krumpli-, alma, -, barackpüré mint a tápszer 4 hónapos korban?
A ht érettségéhez azért megkell felelni néhány tényezőnek, azért egy 4 hónapos valószínűleg nem fog megfelelni ezeknek. Ha mondjuk 5% mégis mutatja a jeleit akkor sem fognak ráírni egy általános ajánlást, mert 5% nagyon kevés.
De, hogy ne tünjek hitetlenkedőnek, láttam már 5 és fél hónapos babát aki az érettség minden jelét mutatta a ht-hoz, persze nagyon gyorsan lehagyta a kortársait a mozgásfejlődésben is, 8 hónaposan már kapaszkodás nélkül sétált. (Nem, nem az én gyermekem)
Tudod mikor 2 orvos 2 ellentétes véleménnyel van ugyanarról a dologról, talán elgondolkozik az ember, hogy az orvos szava nem mindig szentírás. Nekem több negatív tapasztalatom volt már orvosokkal, nekik sincs mindig igazuk.
Ennek ellenére én bizony elkezdtem 6 hónapos kor előtt a hozzátáplálást. Na de minek? Sok bajt okozott akkor még, abba is hagytuk. Onnantól kezdve (és második gyereknél) a WHO ajánlásaid követtem amiben csak tudtam.
Szerintem csak vannak emberek akiknek mindenhez egy szabály kell, hogy tudják jók e vagy nem. Ha sikerül pl who ajánlás szerint etetni a gyereket akkor ő érzi hogy jó anya.
Ez az esetek 95% ban nem is okoz bajt szerintem,mert direkt óvatos az ilyesmi - az meg hogy valaki ebbe beleorul vagy csak erről tud beszélni hát azzal nem kell foglalkozni.
12 igen ezzel egyetértek. Minden állításra van egy ellentétes vélemény. En amúgy pont ezért választottam olyan orvost akiben megbízom (nekem volt lehetőségem válogatni) és onnantól elolvasok en is mindent, megvitatom vele és az alapján döntök. De hajlok elfogadni az ő véleményét ellentétben egy valamilyen kutatással vagy ajánlással. De szerencsére ő haladó szellemű, nem fél haladni a korral és nagyon jó diagnoszta hírében áll.
Persze a 4 hos hozzataplalas az szélsőség, de pont ez a lényeg. Az adott anyukának kell tudni hogy az ő gyereke az 5% e. De az említett kérdés alatt úgy állítottak be mintha kb veszélyeztetés lenne hamarabb hozzataplalni egy nappal is mint 6 hó. En az ilyen fajta elvakultságot nem ertem, nem amit ti írtatok hogy utánajárás meg tapasztalat után döntötök. Köszi a válaszokat. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!