Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tényleg vannak itt olyanok,...

Tényleg vannak itt olyanok, akik a who ajánlásokat szentírásként követik a saját orvosuk tanácsai ellenében?

Figyelt kérdés

Én megmondom őszintén elhűlve olvastam néhány kérdés alatt pl hozzátáplálással kapcsolatban az elvakultságot.

Ne értsetek félre, nincs különösebb bajom a who-val, de nem tudom felfogni, hogy ha ők egy általános ajánlást megfogalmaznak azt felnőtt értelmes nők hogy tudjak úgy visszhangozni, mint a szent Grált szemben pl a saját orvosuk tanácsával aki az ő specifikus gyereküket nézik. Annál is inkább fura ez számomra, mert élőben senkit nem ismerek aki ilyen elvakultan who hívő, vagy lehet, hogy inkább anyatej hívők az említett hölgyek, nem tudom.

Most en értem, hogy 6 hónapos kortól ajánlja a who a hozzátáplálást, de ez egy world wide ajánlás. Átlagban. Nem

Beszélve a különböző lobbikrol, amik a háttérben mennek.

En azért nem gondolom ennyire fekete-fehérnek a képet, mivel olvasok más forrásokat is, illetve alapvetően is minden gyerek más ütemben fejlődik, miért ez lenne egyforma mindegyiknél?

És azért a legtöbb forrás bizony azt írja, hogy 6 hónaposan el KELL kezdeni már, mert kiürülnek a vas raktárak. Nekem ez pont azt erősíti, hogy ha előbb kezdi valaki, abban sincs semmi. 4 hónapos kor előtt pedig egyetértésben mindenki károsnak tartja, de még a who sem állítja, hogy 4-6 hós kor között káros volna a hozzátáplálást elkezdeni, csupán hogy legideálisabb az anyatej (itt zárójelben jegyezném meg, ha van elég)

Annál is inkább fura nekem ez, hogy valaki egyetlen ajánlást szajkózzon, mert láttuk mi lett a vége az “egy éves kor előtt ne adjunk allergent” -nek. Most már mindent is be kell vezetni egy éves kor előtt, mert bebizonyosodott, hogy több kárt okoz, mint hasznot húzni ezt a kérdést. Sőt egyre több kutatás bizonyítja, hogy nemhogy egy éves kor előtt de már a hozzátáplálás megkezdésekor érdemes azonnal a mogyorót, tojást stb adagolni.

Az en gyerekorvosom pl 5-6 hót javasol az anyukára bízva, ha nagy súlyú a gyerek, akkor 4-et. Tudom-tudom ő is meg Novák Hunor is idióta, meg sokmindenki más is.

De a legjobban en azon hűltem el egy fórumon, hogy a gyerekorvos közölte az anyukával, hogy kövér a gyereke, ami már káros, mert ha gyógyszert kell felírni neki az a dózis ami a súlyának kell az ő életkorában már károsítja a májat meg a vesét. Erre anyuka ki volt borulva hogy hát who iszsz meg anyatejes gyerek nem lehet kövér, ő bizony továbbra is iszsz. Amit mondjuk nem is értek, hogy gondolhatja, hogy nem kövér a gyereke, ha az orvos közölte vele, hogy de és alá is támasztotta, hogy adott esetben veszélyesen kövér.

Ti hogy gondoljatok? Mi a véleményetek? Honnan fakad az a trend, hogy egy arctalan, alapvetően politikai szervezetben egyesek kritika nélkül hisznek (holott volt a múltban melléfogásuk azért nekik is) a saját orvosukban meg nem. Vagy akkor ha szerinte az orvosa nem jó, miért nem keres másikat?

#ajánlás #Kritikus szemlélet
2020. jún. 12. 17:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
91%

A who-t kompetensebbnek tartom az orvosunknàl..

Van, amit a lánnyommal már úgy csináltam ( Novák Hunor is azt javasolta😏 egyébként vannak azért neki is “dolgai”)

Erre most a fiamnál a doki is már úgy mondta 2 évvel később.

Szóval a szakirodalomnak.. a who-nak hiszek jobban.

Hozzátáplálást oedig eszerint csinálom:

[link]

2020. jún. 12. 17:40
 2/14 anonim ***** válasza:
93%

A végéről kezdeném: nem mindenkinek opció másikat keresni. Falvakban többnyire gyerekorvos sincs, a felnőtt háziorvos foglalkozik a 3 hónapossal is. Miért kell ilyen helyen lakni, ugye? ... De még ha szóba is jöhet a váltás, nehéz olyat találni, aki nem maradi és sötét, mint az éjszaka. Egy példa: a környék legjobbjának kikiáltott gyerekorvos (a magánrendelésén) lazán "piros ecsetelőzte" a pelenkakiütést. No comment... És amikor beszélgetés közben csak úgy mellékesen rátértünk a gyerek autizmusára, irdatlan ostobaságok hagyták el a száját ("de hát van szemkontaktusaaa" és társai). Ismétlem, ez az itt elérhető legjobb orvos volt. El lehet képzelni a többit...

Így aztán igen, az ilyen "remek" szakemberek és az elavult, nem ritkán káros tanácsaik helyett ezerszer inkább a WHO. "Úgy szoktuk" helyett evidence based. Hiába nézegeti a gyerekemet élőben, ha ez alig ér többet, mintha a szomszéd Mari nézegetné... Minden, de minden kőkorszaki ostobaságot felülbíráltam, utánaolvastam, és inkább aszerint cselekedtem. Mindig beigazolódott, hogy jól tettem.

2020. jún. 12. 17:45
 3/14 anonim ***** válasza:
84%

Hát én volt hogy olyan orvosnál voltam, akiben nem bíztam, így nem adtam a véleményére se. Nem csak úgy random vonom kétségbe a tudását, hanem mert olyasmiket állított, ami nem volt igaz. Pl azt, hogy ilyen meg olyan gyógyszeres terápia kell, mert különben aztán nagy baj lesz. Utánaolvastam, sehol nem írták hogy ez feltétlen szükséges. Az egészséges táplálkozás egy hónap alatt megoldott mindent. Azóta többször voltam ellenőrzésen, még mindig teljesen rendben van a dolog. Nála egészen biztosan jobban tudja a who általános ajánlása, de még a webbeteg meg a facebook is.

És hogy mit kerestem ennél az orvosnál? A városunkban ő volt az egyetlen szakorvos, magánúton meg épp nem volt pénzünk elmenni másikhoz. Szóval azért másik orvost keresni nem olyan egyszerű, de persze ez biztosan függ attól is, hogy hol él az ember.

És akkor ehhez hozzátenném még, hogy most van egy orvosom, akiben bízok, meg egy tök más problémám, amire ha ő azt mondja hogy gyógyszer kell, akkor beszedem. Ugyanis nem a gyógyszert ellenzem, hanem azt ha fölöslegesen erőltetik és ijesztgetéssel akarnak rávenni hogy szedjem.

2020. jún. 12. 17:50
 4/14 A kérdező kommentje:

Az szomorú, ha ilyen gáz orvosok vannak 😕

Igen amúgy Novák Hunornak is vannak dolgai en őt is meg a who-t is meg mindent is fenntartással kezelek.

És második az sem opció ilyenkor, hogy az adott témában keresel fel általad kompetensnek vélt szakembert? Ha már a doki dinoszaurusz? Amúgy a mi dokink se fiatal, de nagyon képben van minden újdonsággal. Van amivel egyet ért, van amivel nem.

2020. jún. 12. 17:51
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

"És második az sem opció ilyenkor, hogy az adott témában keresel fel általad kompetensnek vélt szakembert?"

Nem rohanhat az ember minden csip-csup kis dologgal Bp-re, a Bethesdába, Heim Pálba vagy az I. sz. Gyermekklinikára... Ezeket jobb híján megoldja úgy, ahogy említettem, odafigyelve, tájékozódva. Nagyobb dologgal meg nyilván megy, pl. én sem a helyi pszichiáterre vagy a Szakértői Bizottságra bíztam az autizmus diagnosztizálását, hanem az Autizmus Alapítványra, és ezt is jól tettem, mert itt a nem elég hozzáértő szakemberek lazán benézték volna.

2020. jún. 12. 18:00
 6/14 A kérdező kommentje:
3-as mi neked az evidence based? Minden kutatásra jut 3 másik ami részben vagy teljesen mást állít. Nem kötekedni szeretnek. Tényleg érdekel, hogy választod ki, ami szerinted hiteles.
2020. jún. 12. 18:04
 7/14 anonim ***** válasza:
91%
Halkan jegyzem meg, hogy a valódi ajánlás 4 és 7 hónapos kor közötti kezdést javasol, megemlítve, hogy vannak babák, akik 8-9 hónapos korukig nem állnak készen és semmit se írnak a raktárak kiürüléséről...
2020. jún. 12. 18:08
 8/14 anonim ***** válasza:
61%
Nem orvossal ès àrtònènivel konzultàlok, hanem a who irànyelveket követtem. Kb.6 hò az alsò korhatàr, ùgy làtszik Balkanon nemcsak a szülèsnèl , hanem gyerekgondozàsnal is màshogy műkòdik a biològia, mint màs területeken. Novàk Hunorral vigyàzni kell, az èvtizedek òta köztudott tènyek közè (pl. antibiotikum nem kell, sőt, kàros vìrusfertőzès esetèn) belekeveri a sajàt fanatikus hülyesègeit.
2020. jún. 12. 18:21
 9/14 anonim ***** válasza:
75%

Ha a magyar Who-t olvasod az a magyarokhoz igazított Who. Vagyis nem úgy fordítják illetve sok benne a ferdítés.

A másik igazad van abban, hogy nem egyszerre fejlődnek a babák. Meg kell várni amíg a baba készen áll a ht-ra ami nem mindig 6 hónapos korban jön el.

Írtad, hogy anyuka szerint az iszsz baba nem lehet kövér. Ezt nem értem, mennyi idős a baba, csak anyatejjel táplálkozik, vagy már ki van váltva x étkezés? Mert az sem mindegy, hogy csak az anyatejtől "kövér". Ezt azért szeretném tisztázni mielőtt véleményt formálnék.

Még valami, ha valaki bizonytalan a szoptatással, a hozzátáplálással kapcsolatban a Facebookon vannak csoportok akik ezzel foglalkoznak hiteles szakemberekkel akik járnak tovább képzésre. Én nem tartom hitelesnek a gyerekorvost a szoptatással vagy a hozzátáplálással kapcsolatos témában. Mindenkinek azt ajánlom, ha valami problémája van akkor azt a szakembert keressék akihez az adott probléma tartozik.

2020. jún. 12. 18:35
 10/14 A kérdező kommentje:

9-es egy konkrétan csak anyatejes babáról volt szó. De nyilván én se ismerem a részleteket csak amennyit anyuka irt le.

En sok kutatást elolvastam a hozzataplalasrol és nagyon sok nem osztja a 6 hós alsó határt és nemcsak a Balkánon. De ezt mondjuk én nem annyira tartom kardinális kérdésnek, mert véleményem szerint akkor se lesz semmi baja, ha 4 hósan kezdik vagy 8 hósan. Csak mondjuk ha 8 hósan, akkor iparkolni kell az allergénekkel. Azokat nem értem, akik ezt ilyen megkérdőjelezhetetlen módon kijelentik és úgy állítják be, mintha kb veszélyeztetné a gyerekét aki 4 vagy 5 hónaposan táplál hozzá vagy épp 8. Holott nyilván erről nincs szó. De van a másik véglet aki a 8 hónaposan hozzátáplálót ekézi. De szerintem pont az lenne a lényeg, hogy mindenki a saját gyerekét ismerje és az orvosával ( vagy ki tudja kivel) konzultálva döntsön. Továbbra se hiszem, hogy a 6 hónap a minimum also határ. És tényleg nem találtam olyan kutatást, ami arról szólna miben lenne ez karos (ha valaki linkel elolvasom szívesen, de ne arról szóljon miért jó az anyatej azzal tele a padlás hanem, hogy miben lenne karos, ha 6 helyett 4 hósan kezdi valaki a hozzátáplálást.) Az ok, hogy inkább az anyatejet részesítsük előnyben, amíg és ha van elég. De ez sem lehet minden gyereknél ugyanolyan.

2020. jún. 12. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!