Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek 7 év korkülönbség...

Szerintetek 7 év korkülönbség sok a gyerekek között?

Figyelt kérdés

Nem így terveztem, így jött ki. Ha most összejönne, a kisebbik lányom és a kicsi között 7 év lenne a korkülönbség. A nagy meg a legkisebb között meg 11...

Volt valaki így?

Lehet ennek előnye?

2020. jún. 8. 13:56
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Igen, én is inkább az indulatoktól félek :( Nagyon be kell osztani az időt, hogy mindegyikőjükre jusson.
2020. jún. 8. 14:35
 12/32 anonim ***** válasza:
77%
Köztem és az öcsém közt 13 év van. Sokat vigyáztam rá. Mindig jó kapcsolatunk volt.
2020. jún. 8. 14:44
 13/32 anonim ***** válasza:
65%

Persze, hogy lehet előnye is a nagy korkülönbségnek! Így is lehet jókat játszani, közös programokat csinálni, csak más hozzáállást igényel, mintha a gyerekek egykorúak lennének.

Van néhány dolog, amit sajnos sok szülő elront, amikor nagyobb gyerek mellé születik a baba, és ez akár egy életre rányomhatja a bélyegét a testvérek kapcsolatára. A legfontosabb, hogy a nagyobb gyerekek soha ne érezzék feladatnak, hogy a testvérrel kell foglalkozni. Azt írod, hogy nem tudod, mennyire fogod tudni bevonni őket a kicsi gondozásába. Nagyon fontos, hogy semennyire nem kell! Ha a nagyok nyitottak erre, és szeretnének segíteni az ellátásában, vagy vigyázni rá, akkor bevonhatod őket. Persze ennek sok előnye van, mert így egyszerre tudsz foglalkozni mindenkivel. De nem minden gyerek nyitott erre, és ha kötelezővé teszik a kicsiről való gondoskodást, csak azért mert ők már nagyobbak, azzal csak rombolják a kapcsolatot.

Csak akkor vállalj harmadik gyereket, ha neked úgy is jó, ha a két nagyobb egyáltalán nem vonható be a baba körüli teendőkbe! Hiába tűnik most egyikük anyáskodónak, egyáltalán nem biztos, hogy olyan lelkesen fog foglalkozni egy valódi babával, ahogy most gondolod.

Ha pozitívan állsz hozzá, a nagyok is megszerethetik a kicsit, de ennek az a feltétele, hogy rájuk ne jusson sokkal kevesebb figyelem. A saját dolgodat is megkönnyíted, ha a nagytestvér lét előnyeit hangsúlyozod: mivel ők már idősebbek, nagyobbak, okosabbak, ezért játszhatnak vele, segíthetnek az öltöztetésben, fürdetésben, etetésben, HA SZERETNÉK, de nem kötelező. Mivel ők már önállóbbak, megcsinálhatnak dolgokat egyedül, de nem muszájból azért, mert neked nem jutna rá időd a baba mellett. Ha így állsz hozzá, minden esélyed megvan, hogy bevonódjanak a baba gondozásába, de soha ne erőltesd.

Én örülök, hogy nagy korkülönbséggel, idősebb testvérként nőttem fel. Sokmindent taníthattam a kicsinek, és sokat tanultam róla, tőle. Szerencsém volt, de sokan vannak, akik ezt nagy teherként élik meg, mert a szüleik a kicsi születése után elvárják, hogy a nagy hirtelen felnőljön, ellássa magát, és kötelességtudóan segítsen ellátni a testvérét is.

2020. jún. 8. 15:02
 14/32 anonim ***** válasza:
92%
A fiam 3 nap múlva lesz 8 éves, most vagyok a kislányunkkal a 27. hétben. Nem neki szülök testvért, hanem magunknak gyereket, így egyáltalán nem foglalkoztat a korkülönbség. Nem kell a fiunknak csinálnia vele semmit, de természetesen nem fogom elzárni sem tőle. Ha van kedve segít, ha nem, akkor nem (szerintem fog, mert nagyon jószívű, szeretettel teli gyerek). Én kifejezetten örülök, hogy nem egy még totális ellátásra szoruló kisgyerek vagy szinte csecsemő mellé érkezik a baba, hanem egy okos, önálló nagyfiú mellé.
2020. jún. 8. 15:25
 15/32 anonim ***** válasza:
41%
Utolso 2 hozzaszolo. Ez nagyon szepen hangzik, de sajnos a gyakorlatban alt. nem igy lesz. Nem azt mondom, h bebiszitternek hasznalja a szulok nagy resze a nagyobb gyereket, de elofordul nem is olyan ritkan, h megkerjuk, foglalja le, jatszon vele stb. Ha pedig jolelku a gyerek es tudja, h ezzel neked oromet, konnyebbseget okoz tuti, h nem fogja szova tenni. Szoval ez egy nagyon kenyes dolog.
2020. jún. 8. 15:37
 16/32 anonim ***** válasza:
64%

14-es vagyok. Nyilván kényes dolog, de tökéletes úgysem lesz soha semmi. Én azt sem tartom jobbnak, mikor mondjuk egy 2-3 évest elhanyagolnak a baba miatt (elkerülhetetlen) úgy, hogy az a szerencsétlen még nem is tudja felfogni, hogy ami eddig neki járt (osztatlan figyelem, törődés, szeretet), és innentől már nincs, annak mi az oka.

Egy szó mint száz, szerintem minden korkülönbségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ki így választ, ki úgy, de a lényeg, hogy próbáljuk minél jobban csinálni, hiszen hiba nélkül úgysem lehet.

2020. jún. 8. 15:56
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
Unokatesóméknál ennyi volt. Egész addig utálták egymást, amíg a kisebb kb 20 éves nem lett. Később amíg a kicsi egyetemre járt, még laktak is egy albiba. Tök jóban lettek. De a gyerekkoruk... de ez csak egy család.
2020. jún. 8. 16:29
 18/32 anonim ***** válasza:
19%
ha képes vagy rá, hogy egyszerre foglalkozz személyreszabottan egy gyerekkel, akinek az a sláger, hogy már önállóan rá tud ülni a bilire, meg eggyel, aki éppen élete első nagy megmérettetésére készül és felvételizik, akkor legyen...
2020. jún. 8. 16:43
 19/32 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Hát igen igaz. Erőltetni soha semmit nem fogok, csak ha kedvük van és maguktól jönnek!

A két lányom között 4 év a korkülönbség de utálják egymást :( Vagyis a nagyobbik utálja a kicsit már kezdetektől, pont azért amit az egyikőtök írt, hogy nem tudta megérteni abban a korban, hogy miért foglalkozom nem is többet, hanem másképp a kicsivel. Javult a helyzet valamelyest az elmúlt évekhez képest de még mindig piszkálja és bosszantja. Megkérdeztem tőlük, hogy mit szólnának hozzá ha lenne még egy kistesó, örültek neki, azóta is evvel nyúznak.

Csak ugye nem tudhatom, hogy ez a lelkesedés a születése után is megmarad-e náluk.

2020. jún. 8. 17:07
 20/32 anonim ***** válasza:
75%
Mi négyen vagyunk testvérek, amikor a legkisebb tesónk született akkor 17, 15 és 10 évesek voltunk. Nagyon szerettük, rengeteget játszottunk vele, rengeteget vigyáztunk rá önszántunkból, gyakorlatilag mi neveltük fel. Neki is csak hasznára vált, hogy ennyi "anyja" volt.
2020. jún. 8. 17:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!