Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Összeszámoltátok már, milyen...

Összeszámoltátok már, milyen sok pénzt kapnátok, ha egy rakás gyereket vállalnátok? Mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés

Vegyük átlag Jóskát, havi 275 ezer forintot keres nettóban (ami bruttó 415 ezer), és 2 éve ugyanott dolgozik megszakítás nélkül. A feleségével, Marival van 2 gyerekük, úgyhogy kapnak havi 26600 Ft családi pótlékot, és visszaigényelnek havi 40000 Ft adót. Mari nem dolgozik, így a bevételük 341600 Ft. Múlt hónapban felvettek 13 millió jelzáloghitelt 15 évre, hogy legyen normális otthonuk, és az összekuporgatott 7 millió önerőjükkel Halálfarka falván vettek egy szép házat 20 milláért, arra fizetnek havi 100000 törlesztőt, így a megélhetésre marad 241600 Ft-juk 4 főre. Nem sok, hónapról hónapra élnek, nehezen.

Mari váratlanul terhes lesz, ikrekkel. A 3. És 4. gyerek után 5 millió jelzáloghitel elengedést igényelhetnek, így a tartozásuk már csak 8 millió. Felveszik a 10 millió babaváró hitelt is, aminek a harmadát kapásból el is engedik nekik, ami mondjuk kerekítve legyen 3 millió, a maradék 7 millió pedig kamatmentes, és 3 évig semmit nem kell fizetni rá, utana is csak 30 ezret 20 évig. A babaváróból kifizetik a maradék 8 millió jelzáloghitelüket, és még marad is 2 millió forintjuk. Így máris 1000000 Ft-tal több jut megélhetésre, mert nem kell törlesztőt fizetni.

Jóska már a terhesség alatt is 40000 családi adókedvezmény helyett 132000 Ft-ot igényelhet vissza, így újabb 92000 Ft-tal több marad a kasszában. Szülés után a családi pótlék 26600 helyett 64000 Ft lesz, vagyis további 37400 Ft-tal több marad a kasszában, Mari pedig kap 51300 Ft gyest a két gyerek után (ez 3 év múlva 25650 Ft anyasági lesz). Összességében a kicsik első 3 életévében 522300 Ft-juk lesz a megélhetésre 6 főre (3 év után pedig ez csak 55 ezerrel csökken), míg korábban 241600 Ft-ot költhettek 4 fő megélhetésére. Ez 280700 Ft növekedés! Ráadasul nincs jelzálog a házukon, és van 2 millió plusz megtakarításuk is. Ezután házat is cserélnek, 20 milláért eladják az immár terhermentes házukat, és a 2 milla megtakarítással plusz 10 milla vissza nem térítendő csokkal vesznek egy újépítésűt 32 milláert szintén Halálfarka falván, tehermentesen. Tehát pusztán attól, hogy Mari szült még egy ikreket, 280 ezer Ft-tal több pénzből élnek, és a jelzáloggal terhelt házikójukból egy tehermentes, másfélszer olyan drága, vadi új házba költözhettek. Ti ezt realizáltátok már magatokban? Befolyásolna ez azt, hogy vállaltok-e 3.-4. gyereket? Tiszta haszon!

2020. máj. 29. 00:36
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
90%
Ez azert nem jo igy, mert csak a bevetel reszevel szamolsz. Vajon a kiadasok hanyszorosara nonek?!?!!?!
2020. máj. 29. 08:40
 22/36 anonim ***** válasza:
27%
Csak ránéztem, tele van számokkal meg irigy nyivákolással, nem érdekelnek a frusztrációid. Nőj fel és kezdj valamit az életeddel.
2020. máj. 29. 09:34
 23/36 anonim ***** válasza:
32%

Egy gyerek normális felnevelése, 30millió ft. 18 éves koráig. Persze ebben benne vannak a támogatasok is.

És mint írtam, normális körülmények között, extrák nélkül! Ezt tessék 4-el beszorozni.

Kellene a fen.ének ennyi gyerek! Minél nagyobbak, annál többe kerülnek.

2020. máj. 29. 09:53
 24/36 anonim ***** válasza:
57%

Hát nekem néhány válaszadó frusztráltabbnak tűnnek.

Nem arrol van szó, hogy pénzért szülne valaki, hanem hogyha amúgy is szeretne valaki 3-4 gyereket, akkor nem jön rosszul a csp és cs adókedvezmény. De még ezzel is ésszel kell bánni, és tartalékolni nehezebb időkre.

Amúgy én is könyvelő vagyok, 300 volt a nettóm, most gyeden vagyok, megyek majd vissza dolgozni reszmunkaidoben, nem érzem magam ellőgépnek mert szeretnék még 2 gyereket. Számomra a gyerek nagyon jó dolog, pedig vannak hobbijaim és sosem voltam ősanya típus, szóval nem kellene ennyire fekete feheren gondolkodni hogy valaki csak ellőgép vagy csak karrierista lehet.

2020. máj. 29. 09:59
 25/36 anonim ***** válasza:
34%
Mekkora hülyeségeket írtál a babaváró hitelröl! Mindenhol másképp adják, más összeget, van aki kevesebbet, van aki többet törleszt majd havonta stb.... istenkém, még mielőtt okoskodni próbálsz, jarj utána! Nem egy bankot jártunk át, mire megkaptuk, onnan tudom
2020. máj. 29. 10:13
 26/36 babyboom567 ***** válasza:
79%

Kedves 24es válaszoló

A kérdésben említett Mari nem dolgozik,a harmadik/negyedik gyerekkel VÉLETLENűl lesz terhes,napról napra élnek, mégis vesznek fel hitelt, meg babavárót 15 évre.ez minden csak nem felelőségteljes dolog.A kérdésben szereplő Mari, ellőgép.

Te dolgozol,és felelősen megtervezetten akarsz gyereket,és nem azért akarsz mert PÉNZt KAPSZ érte,hanem mert erre vágysz,hogy több gyereked legyen.

2020. máj. 29. 10:13
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

Ez az "átlag Józsi a nettó 275-el" most az új KSH statisztika miatt jött neked? És el is hiszed?

Na mindegy, tegyük fel hogy az átlag ember ennyit keres, de egyedüli család fenntartó, mert ugye feleség folyamat szül és babázik.

Nem, nem lesz habzsi dőzsi így sem, mert azt a sok gyereket fel is kell nevelni rendesen. Tehát kell nekik, ruha, cipő, játék, élmények, iskoláztatás, ha úgy van akkor különóra korrepetálás befigyelhet, tök jó lenne nyaralni, de ha nem is Bahamákra mennek, 6 főnek akkor is rohadt drága a Balcsi is. És ja arról még szó sem esett ha valamelyik gyerek tartós beteg, de ne legyen úgy igazából beteg, mi van ha van valamilyen étel érzékenysége (nagyon gyakori manapság), és kell neki speciálisan főzni. Tudod te mennyibe vannak pl a glutén mentes lisztek és társaik?

Egyszóval, aki sok gyereket vállal (amivel amúgy nekem semmi bajom), az sem állami támogatásokra vállalja, mert ez csak egy plusz ami biztos jól jön, de az alapokat ők teremtik meg. Az nélkül kitörölhetik.

Szóval, nem nem tiszta haszon, kivéve ha úgy gondolkodsz hogy a gyerek majd nő mint a gaz, 18 évesen kicseszed otthonról, a pénzt meg feléled te magad.

2020. máj. 29. 10:21
 28/36 anonim ***** válasza:
54%

Kedves 26os,

A kérdésben szereplő példa kapcsán valóban igazad, én értelmeztem úgy a kérdést, hogy nem a pénzért szülés esete áll fent, hanem valóban szerettek volna 3-4 gyereket.

Sajnos amúgy mi is követtünk el hibákat anyagilag, de még fiatalok vagyunk, van még idő ezeket kijavítani. Nem kaptuk meg azt a tudatos pénzügyi nevelést a szüleinktől, ami kell az élethez, megfogadtam, hogy az enyémeknek megtanítom az alapokat. Nálunk tabu volt a pénz téma, pedig a szüleim ügyesen csinálták a dolgaikat, férjem családjának meg nem volt pénze, így állandóan téma volt, csak nyilván negatív értelemben.

Egyébként ez egy nagyon érdekes cikk gyerek témában egy pénzügyi szakembertől, érdemes elolvasni, eléggé szembemegy pár általános igazsággal:

[link]

2020. máj. 29. 10:31
 29/36 anonim ***** válasza:
0%
Hogyan csúszik be véletlenül a baba??? Ilyen nincs, vagy védekezik az ember vagy nem. Nálam itt bukik a story
2020. máj. 29. 11:41
 30/36 anonim ***** válasza:
83%

13-asra pedig

4 gyerekre mekkora autó kell?

Jah, hogy 2 is...

Mekkora ingatlan?

Gondolkodjunk

2020. máj. 29. 12:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!