Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Összeszámoltátok már, milyen...

Összeszámoltátok már, milyen sok pénzt kapnátok, ha egy rakás gyereket vállalnátok? Mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés

Vegyük átlag Jóskát, havi 275 ezer forintot keres nettóban (ami bruttó 415 ezer), és 2 éve ugyanott dolgozik megszakítás nélkül. A feleségével, Marival van 2 gyerekük, úgyhogy kapnak havi 26600 Ft családi pótlékot, és visszaigényelnek havi 40000 Ft adót. Mari nem dolgozik, így a bevételük 341600 Ft. Múlt hónapban felvettek 13 millió jelzáloghitelt 15 évre, hogy legyen normális otthonuk, és az összekuporgatott 7 millió önerőjükkel Halálfarka falván vettek egy szép házat 20 milláért, arra fizetnek havi 100000 törlesztőt, így a megélhetésre marad 241600 Ft-juk 4 főre. Nem sok, hónapról hónapra élnek, nehezen.

Mari váratlanul terhes lesz, ikrekkel. A 3. És 4. gyerek után 5 millió jelzáloghitel elengedést igényelhetnek, így a tartozásuk már csak 8 millió. Felveszik a 10 millió babaváró hitelt is, aminek a harmadát kapásból el is engedik nekik, ami mondjuk kerekítve legyen 3 millió, a maradék 7 millió pedig kamatmentes, és 3 évig semmit nem kell fizetni rá, utana is csak 30 ezret 20 évig. A babaváróból kifizetik a maradék 8 millió jelzáloghitelüket, és még marad is 2 millió forintjuk. Így máris 1000000 Ft-tal több jut megélhetésre, mert nem kell törlesztőt fizetni.

Jóska már a terhesség alatt is 40000 családi adókedvezmény helyett 132000 Ft-ot igényelhet vissza, így újabb 92000 Ft-tal több marad a kasszában. Szülés után a családi pótlék 26600 helyett 64000 Ft lesz, vagyis további 37400 Ft-tal több marad a kasszában, Mari pedig kap 51300 Ft gyest a két gyerek után (ez 3 év múlva 25650 Ft anyasági lesz). Összességében a kicsik első 3 életévében 522300 Ft-juk lesz a megélhetésre 6 főre (3 év után pedig ez csak 55 ezerrel csökken), míg korábban 241600 Ft-ot költhettek 4 fő megélhetésére. Ez 280700 Ft növekedés! Ráadasul nincs jelzálog a házukon, és van 2 millió plusz megtakarításuk is. Ezután házat is cserélnek, 20 milláért eladják az immár terhermentes házukat, és a 2 milla megtakarítással plusz 10 milla vissza nem térítendő csokkal vesznek egy újépítésűt 32 milláert szintén Halálfarka falván, tehermentesen. Tehát pusztán attól, hogy Mari szült még egy ikreket, 280 ezer Ft-tal több pénzből élnek, és a jelzáloggal terhelt házikójukból egy tehermentes, másfélszer olyan drága, vadi új házba költözhettek. Ti ezt realizáltátok már magatokban? Befolyásolna ez azt, hogy vállaltok-e 3.-4. gyereket? Tiszta haszon!

2020. máj. 29. 00:36
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
87%
Ezt az okoskodos levezetest mar leirtad valasznak az egyik kerdes ala. Most azt varod h megdicserjen vki, v mi? :D nagyon bolond vagy.
2020. máj. 29. 06:38
 12/36 anonim ***** válasza:
70%

4. gyereket nem vállalnék, hármat szeretnék, de nem a pénz miatt. Igen kiszámoltam hogy a 3 gyerek miatt havi plusz 150 járna a családi adókedvezmény es csaladi pótlék miatt, de az mind elmenne a gyerekekre. És ugye 18 éves kor után is velünk élnek, akkor meg már alig jár valami.

Az elején, amíg nem kell rájuk sokat költeni, takarékoskodni kell mindenképpen, szóval a pénz miatt gyereket szülni hulyeseg.

De az is hülyeség hogy 4 gyerekkel ne lehetne állást találni, a nő jó esetben amúgy is dolgozott valahol, minden szülés után vissza kell menni 1-2 évet dolgozni, és akkor nem esel ki. Az meg hogy kinek mi az emberhez méltó élet, mindenki döntse el maga. Nyilvan mi is meglátjuk, hogyha itt lesz a második, bevállaljuk-e a harmadikat.

2020. máj. 29. 06:42
 13/36 A kérdező kommentje:

Igen, én voltam az a válaszadó is, és amikor írtam azt a választ, akkor realizálódott bennem is, hogy nahát, mennyi is az az annyi.

Nyilván aki nem szeretne sok gyereket, annak nem érné meg ennyit szülni ennek a tízszereséért sem. Pénzért nem szülünk. De aki szeretne nagy családot, csak az anyagiak miatt nem vállalta be eddig, annak valójában nincs is oka aggódni, hiszen anyagilag még jobban is jár 4 gyerekkel, mint 2-vel, és ez a felismerés engem egészen meglepett, kíváncsi voltam, mások hogy vannak ezzel. Nekem amúgy 3 gyerekem van, még a babavárózós korszak előtt születtek, hitelelengedésünk se volt, csokozni sem fogok soha, de így is jól megvagyunk. Viszont ha még gyermektelenek volnánk a férjemmel, egy percet sem tétováznék, szülném őket mint a szél.

2020. máj. 29. 07:03
 14/36 anonim ***** válasza:
93%
Sosem akarnék így élni, azt a sok gyereket fel is kell nevelni, nemcsak anyagilag, hanem érzelmileg is. Nem tudnék ennyi gyerek közt figyelemmel osztozni, valaki mindig elhanyagolva érezné magát. Kösz nem. Pénzért meg főleg nem. Nekem elég egyelőre az egyszem lányom, esetleg gondolkodunk majd még egyen, de már őt is úgy, hogy nagyon erősen mérlegelve, hogyan fér bele az életünkbe. Mondom ezt úgy, hogy nincs hitel a nyakunkban, saját házunk és átlagos fizetésünk van. Mégis félek mégegy gyerektől. Nemhogy hitellel a nyakamban nyóccal. Jóég :/
2020. máj. 29. 07:17
 15/36 anonim ***** válasza:
75%

Ez nagyon szép és jó, de az első, illetve a második gyerek megszületése általában a probléma az országban.

Egyébként meg nem mindenki “Mari”, akinek az az álma, hogy eltartsa egy pasi és csak potyogtassa a gyerekeket...

2020. máj. 29. 07:25
 16/36 anonim ***** válasza:
85%

Nekem 3 volt az etalon.

Nekem egyetlen testvérem van és vele sem vagyok jóban sajnos.

Más rokonom egyáltalán nincs, szüleimnek nincs testvérük, de mindig mondták mennyire hiányzott nekik.

Na mindegy én hármat szerettem volna mindig. Van egy 10 és egy 6 éves kislányom előző házasságból. Mostani párommal szeretnék egy közöset. Neki még nincs gyereke.

Miatta a 4.-et is bevállalnám, viszont tudom, hogy ő a kora miatt nem fog többet, ez az utolsó baba is éppen a határon mozog.

Mi kimegyünk Németországba ha összejön a harmadik (van segítség is ott).

Szóval vállalnék ennyit, de nem lesz :)

2020. máj. 29. 07:39
 17/36 anonim ***** válasza:
100%

Na és ha Jóskát kirúgják, akkor nem csak a fizetést bukta, hanem a 130ezres adókedvezményt is, de ott figyel 4 éhes száj.

Amúgy nem mindenkinek felel meg Halálfalva alsó, elég csak arra gondolni, ha az egyik gyereknek fejlesztésre van szüksége, sportolna valamit, vagy középiskolába megy, és minden lehetőség 60 km-re van, busz meg van napi 3. Akkor menedzseljél 4 gyereket 4 irányba, segítség nélkül.

A költségekkel sem számoltál. Múltkor vettem szandált az 1 évesnek, 13ezer volt, tsmt a nagynak havi több tízezer. És akkor még ruhák, ünnepek, nyaralás, programok (nyilván ezekwn lehet spórolni), de a sulis osztálykirándulások, ilye-olyan osztálypénzek, szalagavató, 4 kamasz etetése stb. nem 2 fillér.

A személyes preferenciák pedig megint olyan adpektus, ami nem forintosítható. Van-e marinak elég türelme, szeretne-e Halálfalván 4 gyerek körül ugrálni, feladva a karriert, meg tud-e oldani onnan színházat, mozit, egy éttermet, vagy ezekre semmi igénye.

2020. máj. 29. 07:51
 18/36 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy abban igazad van, hogy ha vki anyagi megfontolásból szül, annak rövid távon tiszta haszon.
2020. máj. 29. 07:52
 19/36 babyboom567 ***** válasza:
92%

Több logikai hiba is van a mondandódba.

Átlag Józska nem kereshet 275ezert,az átlag fizetés 120-150000.

275ezerre amiből 4en kell megélni, nem fognak adni 13 millát.Sőt ha keres is ennyit(zsebbe kipótolják), papíron minimálbért igazolnak neki.És ha hivatalos bére után kapja az adókedvezményt is, minimálbérből max 2 gyerek jön ki.

Ha mégis adnak, a babavárót tutira nem vehetik fel.

Ha Józska ennyit keres, és napról napra élnek mint mondtad, akkor honnan a rákból gyűjtöttek össze 7 millát.

Hol laktak eddig, albérletben?mamánál?

Ha mégis kapnak hitelt és elköltöznek kispiriputty falvára a világ vége után kettővel,akkor elfelejtetted, hogy mindenkinek kell Busz/ vonat bérlet, vagy autót kell fenntartani, de nem mindegy milyet a 4 gyerek miatt.

És az egészbe csak a felelős gondolkodást nem számoltad bele.

pl Felveszik a hitelt,Elköltöznek kispiriputty falvára, Mari terhes lesz ikrekkel,Józska meg munkahelyi balesetben/ autóbalesetben/ agyvérzésben / infarktusban Hirtelen meghal.

Mi a rák lesz Marival ezután?

Kapja az emelt családi pótlékot amíg terhes 2 gyerekre,Adókedvezményt nem mert nincs bevétele,gyest már nem mert 3-4 évesek a nagyobb gyerekek.Kap kb 70ezer özvegyi nyugdíjat,meg kb 40ezer árvaellátást,terhes, dolgozni nem tud,a tb-jét eddig is fizetnie kell, babavárót bevétel nélkül nem kap.Mondjuk volt biztosításuk, a bank elengedi a 13 milla felét,akkor már csak nagyon leegyszerűsítve 50000 a hitele.

Vagy mi lesz Marival öreg korába,Az állami minimák nyugdíjból fog megélni?

Vagy Józska nem hal meg, hanem lebénul,24 órás ápolásra szorul.

Se fizu, se adókedvezmény, se babaváró,se özvegyi nyugdíj se árvaellátás. egy áplásra szoruló, egy hiteles ház, meg 4 gyerek.

Vagy az ikrek oxigénhiányosak lesznek,naponta kell fejlesztésre járni,kipitiputty falváról.Útiköltség+ fejlesztések,Havi 200ezer.

Vagy Mari meghal szülés közben,Józska ottmarad 2 koraszülött Fejlesztésre váró gyerekkel. meg 2 nagyobb gyerekkel,kaphat gyedet,Dolgozni nem tud, a gyed 150ezer kb(ha nem minimálbérre volt bejelentve, ha mégis akkor olyan 90ezer),az adókedvezményt csak részben tudja igénybevenni a gyerekek 2 éves koráig, utána csak akkor ha vissza megy dolgozni.Özvegyi nyugdijt valószínüleg nem kap hisz Mari nem dolgozott.

2020. máj. 29. 08:09
 20/36 babyboom567 ***** válasza:
75%

Ja azt lehagytam, hogy pl menedzser JÓzskának, aki tényleg keres papíron is 275ezet,a nemdolgozó Marit tuti nem szedi össze sehol.Mert nem Mari az ideálja, hanem a 275ezret kereső könyvelő Kriszti.

Kriszti meg szereti magát a munkáját,sőt elég önző ,gondolkodik is,és nem azért dolgozott és tanult, hogy egy végtelenül kiszipolyozott, nincstelen ellőgép legyen kispiriputtyfalván a világ vége után kettővel.

2020. máj. 29. 08:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!