Bejelentsem, hogy terhes vagyok? Ilyenkor mit kellene tenni?
Fúúú, hát vannak itt furcsa válaszok.
Munkabért változtatni szerződésmódosítással lehet, a munkáltató egyoldalúan nem módosíthat bért. Terhes nőnél és nem terhesnél ugyanaz a szabály: egyoldalúan egyik fél sem csökkentheti egy irányban sem.
Más kérdés, hogy ha a munkavállaló nem egyezik bele a módosításba, akkor ő lesz az első, akit elbocsátanak.
A terhes nőt védelem illeti meg. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet elbocsátani, de elég szűk körben van rá lehetőség. Ha súlyosan megszegi valamelyik kötelezettségét, pl. nem jár be, lop a munkahelyén, szándékosan kárt okoz, stb, akkor azonnali hatállyal felmondhat a munkáltató.
A létszámleépítésnél, amennyiben a munkáltató pl. elküldi a dolgozók 10-20-50%-át, igenis védelem illeti a terhes nőt. A létszámleépítés is felmondással jár, ne írjunk már olyan ökörséget, hogy az nem felmondás.
Más a helyzet, ha a munkáltató cspdbe megy és megszűnik, nyilván akkor minden dolgozónak megszűnik a munkahelye, a terhes nőnek is.
Aki meg HR-es létére leír olyan marhaságot, hogy munkaközösség izgatása, azt inkább nem minősítem...
Úr isten 🤦😳 inkább ne szaporodj!
Az ilyeneket kapásból kipakoltatnám!!!
Írtam a főnökömnek, hogy írásos nyoma legyen. Hiába a munkaszüneti nap, válaszolt is. Egyetlen dologban tévedtem. Méghozzá abban, hogy próbálkozni fog a bércsökkentésemmel. Ellenkezőleg! Gratulált és megírta, hogy természetesen akkor rám nem vonatkozhatnak a módosítások.
Ezt nem a sok rosszindulatú, irigy, boldogtalan embereknek írom, mert igazából semmi közük hozzá. Úgy döntöttem leírom amiatt, ha valaki hasonló helyzetbe kerül és erre jár, tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!