Miért érv még mindig a "Mert ha ügyvéd lesz. "?
Nagyon sokszor látom, mikor egy névre kérdeznek rá anyukák, hogy a különlegesebb nevek esetén gyakori a "Mi lesz, ha ügyvéd lesz, ilyen névvel ki fogja komolyan venni?"
Nem értem. Mire ezek a gyerekek odajutnak, hogy munkába álljanak, hivatást válasszanak, tele lesz a világ különleges nevű emberekkel, ez lesz a megszokott, hiszen ma minden második baba (hasra ütés) kap valami extrém nevet. Miben gátolna egy ma született babát a Manó név például húsz év múlva? Ki szólná lesz? Nátán? Vagy Titán?
17
Éppen erről beszéltem,köszönöm, hogy személyedben mutatsz példát rá.
Nem tudom, én előítéletes lennék egy Lakatos Benett nevű kőműves segédmunkással is. Egyébként ahol ilyen "különleges" nevek születnek, ott általában nem fenyegeti az a veszély a gyereket, hogy ügyvéd lesz, annak már lehet örülni, hogy lesz belőle valaki. Legalábbis akikkel eddig én találkoztam, különleges nevű gyerek szülőjével, ott a szülő mindig ilyen aluledukált, perifériára szorult fogatlan Manci volt, aki csak nézett ki a fejéből és kb ennyit is tudott. Azért ilyen családok viszonylag ritkán nevelnek ki ügyvédpalántákat.
Egy-két olyan ismerősöm van, ahol némileg szokatlan nevű illetőről van szó és mégis többre vitte, mint vasúti sín rongáló, de ott sem arról volt szó, hogy valami celeb elnevezte a gyerekét Benettnek meg Nátánnak, azt majmolták őt, általában vmilyen felmenő után kapták a nevüket (pl Filoména), vagy jelentés miatt.
13
Semmi baj, nem szükséges mindenkinek mindent érteni, értelmezni, esetleg tudni érvelni, vagy személyeskedő megjegyzéseket nélkülözni. Ezt éppen úgy nem várja el senki egy "további szép napot"-írogatótól, mint egy ... a feltétlen értelmiségi létet valakitől, akiben csak a neve "különleges".
#25, neked külön köszönöm ezt a hasznos választ, nagyon szépen összeszedted, miért fontos a megfelelő névválasztás.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Ne veszekedjetek kérlek, mindenki véleménye hasznos!
Erre csak annyit mondanék, hogy sosem szerettem a nevemet ami amúgy egy teljesen átlagos név (a top 20-ban benne van) de a saját nevemtől borsódzik a hátam, rettenetesen rondának találom és sokszor elszomorít, hogy ez a nevem, sosem tudtam vele azonosulni. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy nem kizárólag az vágyhat névváltoztatásra aki valami nagyon kirívó nevet kap.
A kedvencem egyébként az ilyen szóból alkotott névre az angol nyelvterületeken használt “ Dick ”. Inkább lennék Málna vagy Vulkán mint f a s z. 😂
"Akinek a gyereke a keresztnevét változtatta meg, az tényleg túlment minden határon szülőként"
Jaja, mert egy Eva vagy Pál egészen biztosan nem változtat nevet, ugye? Kb biztos, hogy nem a kirívó nevű gyerek az, aki utalni fogja a keresztnevét, hanem inkább az átlagos.
Bizonyos társadalmi és kulturális szinten lévő emberek Magyarországon soha nem fogják a Madox, Kevin, Dzsennifer, Rómeó, Armando, stb. neveket adni a gyereküknek
De bizony, adják. Nézz körül elitgimik osztálynévsoraiban.
Nyugodtan kövezzetek meg, de én azt veszem észre, ez nagyrészt intelligenciától függ. Legalábbis az én környezetemben azok adnak extra különleges(nek tűnő) nevet a gyerekeiknek, akik nincsenek túlzottan eleresztve ilyen téren. Nyiván azt hiszik, ettől lesz érdekesebb, különlegesebb a gyerekük, de ez nagyon nem így van. Látom a különbséget, egyetemi tanárok között mozgok és akikről tudok, mind egyszerű, normális nevet adtak a gyerekeinek. Ismerek pár professzort, akiknek "különleges", már-már nevetségesen ható nevük van, és bizony hülyén néz ki, meg maguk is mintha szégyellenék, hogy ilyen nevük van. Egyszerűen egy komoly embernek ilyen név nem illik.
Igen, van ebben előítélet meg nem tehet róla az ember, mi a neve, de én ettől megkímélném a gyerekemet. És nem hiszem, hogy mondjuk 20 év múlva annyira megávltoznak az arányok, hogy minden 2. embernek különleges neve lesz. A saját környezetemben ezt nem tapasztalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!