Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Titeket is felháborít a...

Titeket is felháborít a gyermektelenségi/szingli adó terv? 24 év felett adót kellene fizetnie annak akinek nincs gyereke.

Figyelt kérdés

"Meghökkentő felvetéssel állt elő a napokban Boross Péter (81) volt miniszterelnök.

Azt javasolta, hogy a gyermektelen magyarok fizessenek gyermeknevelési hozzájárulást az államkasszába, hogy ezzel a bevétellel pótolják a családoknak nyújtott adókedvezményekből keletkező költségvetési hiányt. Magyarán: vezessék be a gyermektelenségi adót!

– Eléggé rebellis nézetem van – ismerte be Boross Péter a Gazdasági Rádiónak adott nyilatkozatában. – De az a nemzet, amelyik fogyásnak indult, az nem szabad, hogy merészebb gondolatokat merő tapintatból ne tűzzön napirendre. Meggyőződésem, hogy a gyermeket nem nevelő magyaroknak is hozzá kell járulniuk a nemzet jövőjéhez. Ez persze kényes téma.

A volt miniszterelnök nem tévedett, felvetéséből tényleg heves vita kerekedett. Büntethető-e valaki amiatt, hogy nem vállalt gyereket? Csizmadia Ferencné Nemes Márta családpedagógiai szakértő, a Családi Nevelésért Alapítvány elnöke szerint például igen: a szervezet már 2009-ben megküldte radikális javaslatait a kormánynak.

– 10 százalékos gyermektelenségi adó kivetését szorgalmaztuk a 24 éven felüliekre, hogy gátat vessünk az egyéni önzésnek, hiszen a gyermektelenek, a szinglik nem vállalnak részt mindannyiunk közös felelősségéből – jelentette ki.

Az adó alól javaslatuk szerint csak a regisztrált munkanélküliek, az idős szüleiket eltartók, önálló lakással nem rendelkező fiatal párok, a már várandós kismamák és a saját képzésüket fizető továbbtanulók (30 éves korig) mentesülnének.

– Az utódok védelmében van erre szükség. Az intézkedés a magyarság lélekszámának gyarapodását segítené, és egyúttal megerősítené a család intézményét is – érvelt Nemes Márta.

– Jó, ha megjelenik az adórendszerben a család fogalma, fontos a közös teherviselés. Tudomásul kell venni, hogy ha valaki nem nevel gyermeket, az időskori ellátása mindenképp az államra fog hárulni – figyelmeztetett Székely Hajnalka, a a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Egyesületének elnöke."

[link]

Az 1950-es években is volt ilyen:

"A Ratkó-korszak a Ratkó Anna 1949 és 1953 közötti népjóléti, majd egészségügyi miniszterségének, illetve tágabban az 1950 és 1956 közötti félévtizednek a népesedéspolitikára utaló elnevezése. Az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt. A terhességmegszakítás tilalmát 1956 júniusában oldották fel, a gyermektelenségi adót pedig az 1956-os forradalom után törölték el. Az ebben a félévtizedben született generációt Ratkó-gyerekeknek hívják."

[link]

Csak ezt a cikket találtam, de a rádióban is volt szó róla, teljesen fel vagyok háborodva ezen, az állam mi alapján szabhatja meg az embereknek, hogy ki mikor szüljön gyereket. Vannak akik szeretnének, nem lehet gyerekük, nincs elég bajuk így is, vannak akik nem találnak párt maguknak, és egyedül élnek, több ilyet is ismerek, akár egész életükben, 24 éves korban manapság még elég nehéz gyerekhez megfelelő anyagi helyzetbe kerülni, a többség még iskolába jár, vagy éppen elkezdett dolgozni.

Nos én 22 éves vagyok, van érettségim és szakmám, de a válság hatására teljesen padlót fogott ez a terület, nem találok munkát (természetes semmi támogatást nem kapok, gondolom 15 éves korom óta kéne a gyerekeket szülnöm a pénzért és támogatásért, mint egyes emberek és akkor pozítiv diszkriminációban lenne részem), most tanulok tovább újra, mint jó néhány sorstársam, és bízok benne, hogy úgy találok diákmunkát. Másrészt nincs párom, nem mintha nem szeretnék, de nem vagyok szerencsés ebből a szempontból, már most félek, hogy egyedül maradok, természetesen majd szeretnék gyereket, amint az anyagi és szerelmi életem erre alkalmas lesz (pártalálás, ház, esküvő, megfelelő anyagi helyzet), de nagyon felháborodtam ezen a dolgon, miért kéne mások szerencsétlenségéből pénzt kicsikarni, inkább támogassák, a fiatal szülőket, talán ha több támogatást kapnának, többen is vállalkoznának a gyerekvállalásra. Ha pedig valaki egyáltalán nem szeretne gyereket, szerintem az is a magánügye, ebbe az állam nem szólhat bele. Tudom, hogy fogy a lakosság, de valami más megoldást kéne rá találni.

Ti hogy vélekedtek erről?

2010. júl. 15. 22:15
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Azt gondolom, hogy egyik oldal sem tökéletes. Az állam próbálkozik minél több bevételhez jutni, kitalál mindenféle adót, hogy fizessen a nép. Erre mit csinál az aki nem akar fizetni? Megkeresi a kiskaput. És meg is találja!! Pár éve amikor az áfát visszaemelték, szerintetek mit csinált az aki addig se nagyon akart fizetni? Megoldotta, számlát vásárolt például. Előrébb jutott az állam? Nem. Be akarják vezetni a gyermektelenségi adót, de megmondják!!! hogy ki képez alóla kivételt. Ha elfogadják mit fog csinálni az a magyar aki nem akar fizetni? Inkább papíron továbbtanul, inkább köt eltartási szerződést az idős szüleivel, vagy bármi, de megoldja hogy ne kelljen!! Élelmes a magyar ám! Előrébb jutna vele az állam? Nem.

És egyszerű magánemberként még bele se látunk, hogy igazán mi folyik a háttérben, csak elképzelni tudjuk, és érezzük hogy itt valami nem oké.

Az állam próbálkozik, aki nem akar fizetni megoldja, pont sehova nem jutunk igy, és ez senkinek nem tünik fel??

2010. júl. 18. 10:38
 22/30 anonim ***** válasza:
18%

A második babámat várom, úgy, hogy a főiskoláért is kemény pénzeket fizetek, mellette a számlákat. És én két gyerekkel maradnék egyedül.

Magánügyem, hogy 23évesen bevállaltam a gyerekeket, mert ha nem most, akkor később nem akarnám otthagyni a munkám.

Hogy nincs párja valakinek, szerintem azt csak magának köszönheti az ember, a rossz házasságtól kezdve mindent magának csinál az ember. Az a barátnőm aki mindenről letett, most 1m a föld felett jár lassan két éve, mert megtalálta akit keresett. Hozzám és a többi olyan lányhoz, nőhöz nézte magát, akik mellett valóban labdába sem rúghatna, és a saját értékeit lebecsülte. Jól megmostam a fejét, és láss csodát... Ennyi a nekem úgyse lesz párom. Szóval ez is csak egy kibújó. Vagy túl magas az elvárás, vagy ez vagy az. És itt szó sem esett arról, hogy húzz bebaszcsizvamegdugatnimagadnemszerelembőlszülnigyereket. Ha neked könnyebb az ilyesmire fogni, meg nem kitűzni célokat, akkor fizesd meg az árát. Ennyi. Kötelezettség a társadalom felé. Mert jó, hogy hangoztatod, támogassanak minket állami szinten, de MIBŐL, abból az adóból amit megkerülnek? És a támogatásról annyit, hogy egyedül kell megküzdeni minden fillérért, se szülők, se állambácsi, sem semmi. Ketten vagyunk, hogy majd a két csöpséget fel tudjuk anyagilag is nevelni, úgy, hogy se bölcsi, se ovi, se nagyszülők, se se se...

Már az támogatás lenne, ha lenne egy bölcsi a városunkban, de nincs, Pest vonzáskörzete, az összes nyugira vágyó család ide jön, annyi kicsi van, mint égen a csillag, de bölcsi nincs, aki menne dolgozni pl csalással tudja csak beadni a gyerekét Pesti bölcsibe, útban a munkahelyre, ha be tudja adni, vagy a fizetése fele a magánbölcsire megy, ami itt 70e/hó, és a gyerekre csak ránéznek, meg megetetik, ebben nincsenek a külön foglalkozások, és tudod mit támogatnak önkormányzati szinten, semmit, mert nincs miből. Mert az IPÁt pl Csömörnek fizeti az Auchan a Dechatlon, a Suzuki, a soroljam... Én meg osztódással is próbálok szaporodni, hogy suli, gyerekek, és mellettük munkahely. És tudod mit, ha lenne ilyen adó inkább befizetném, még akkor is, ha 40évesen jönne a lovagom. Nem pedig a számat húznám. Mert valamit valamiért. Mert most ÓÓÓÓ ÉN SZEGÉNY SANYARÚ SORSÚ, de ha majd ott leszel, hogy a szemed alá a monoklit azt kaphatsz, de semmi mást, akkor persze megint lesz a sírás, miért is nem kapsz. Adott esetben fogják és visszahozzák a 3hónapig élhetsz az állam nyakán, nem két évig, se bölcsi nem lesz se se, és egy fitying nélkül tengődhetsz hónapról hónapra, mert ugye a gyereked ha lesz nem hagyhatod egyedül... Na szép kilátások. Azért kapok most ellátmányt, mert eddig adóztam, látod az összefüggést.

Elméletben ebből fizetnék azt, hogy amikor a szingli is gyereket vállal, addigra legyen helye a kicsinek, ne keljen a családok apanázsát tovább csökkenteni, hogy legyen valami. Plusz az ellátmányod Gyed/gyes/tgyás/gyethez elég legyen az, hogy dolgoztál és szültél.

2010. júl. 18. 11:14
 23/30 anonim ***** válasza:
24%

Jah és nem volt fogadott dokim, mégis lelkiismeretesen levezette a szülést, bejött hozzám a kórterembe megkérdezni minden rendben e, egy fillérembe sem került az orvos.

Szóval nekem erről ne csipogj, majd ha tapasztalatból, SAJÁTBÓL írod akkor ok.

2010. júl. 18. 11:16
 24/30 anonim ***** válasza:
28%

Persze nézheted az érem másik oldalát is, azoknak az embereknek, akik gyermeket vállaltak 10%-kal kevesebb adót kell befizetniük ennyivel is csökkentve terheiket, amit egy gyerek felnevelése okoz.

Mert bárhonnan nézem ha te szingliként ugyanazt a jövedelmet kapod, mint én- márpedig ugyanazt és te egyedül vagy rá, mi meg a két gyerekemmel együtt hárman- akkor a rám eső jövedelem harmada a tiednek- úgyhogy a 10 mégcsak méltányosnak sem tekinthető, az egyenlő köztehetviselésről mégcsak nem is beszélhetünk.

És ha nem vállalsz gyereket (akármilyen okból), akkor előbb utóbb az én gyerekem fog eltartani téged, tehát bárhonnan nézem jogos a felvetés.

2010. júl. 20. 22:36
 25/30 anonim válasza:
100%

Már elnézést, de ez nagyon felháborít!

Először is...én sem értem h miért pont 24 év a korhatár?!

Dolgozni, sőt tanulni sem tud addig az ember.

Mondom az én példám: 18 évesen végeztem az érettségivel(mondanom sem kell:3-4es érettségivel nem tudok sehol elhelyezkedni)

szeptembertől 2 éves tanfolyam(tehát 20 évesen végzek)

Egyetem 4 év->24 éves leszek amikor elvégzem.

És akkor még nincs házam,vagy esetleg egy kis lyuk, h a szerencsétlen gyermekemet haza tudjam szülés után vinni.

Teljesen ellent mond minden ebben az országban.

Tudjuk h egy érettségi már nem sokat ér...egy szakmunka sem... Ha valakinek nincs jó ismerőse, akkor nem megy semmire sem. Ráadásul a legfontosabb...sajnos amint kiderült...nem fog könnyen menni a teherbeesésem sem.:(

könnyen veri a nyálát egy olyan aki esetleg milliókat keres.Miért nem szívatják azokat, akik annyit keresnek h 5 gyereket is eltarthatnának...de vigyáz a "vonalaira".

Igaza van az elöttem szólóknak.

2010. júl. 21. 02:34
 26/30 anonim ***** válasza:
48%

Nekem van 2 gyrekem, egy 10 éves é egy 16 hós, jómagam 38 vagyok.

A fenti adóterv szerintem sem a legjobb. Viszonta akinek van 1,2 gyereke annak is kevesebb adót kellenne fizetnie.

A 3

Tehát ne csak az kapjon adókedvezményt, akinek 3 vagy több van, hanem akinek 1 vagy 2.

Nekem ugye van kettő, leviszik az adómat 18-ról 16%-ra, elveszik az adójóváírást, úgyhogy baromi szarul fogok járni.

Ellenben az akinek nincs gyereke, sokat keres, ugyanúgy 16%-os adót fog fizetni, az adójóváírástól sem esik el, mert előtte sem járt neki, szóval ő nagyon jól jár.

Itt leginkább az 1 vagy 2 gyerekesek vannak leszärva:-(((

2010. júl. 21. 16:38
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Engem is nagyon felháborít a gyermektelenségi adó ötlete! Én sem tehetek róla, hogy nem találtam eddig megfelelő partnert, arra pedig senki sem káényszeríthet, hogy egyedülálló nőként vállajak egy gyereket. Hogy jut valakinek ilyen egyáltalán az eszébe is? A legtöbb gyermektelen nőnek önhibáján kívül nincs gyereke. Azt hiszem, hogy akkor fogom itt hagyni ezt az országot,ha ezt bevezetik. Engem ne büntessenek olyan dologgal, ami egyébként is fájó pontom.
2010. szept. 7. 08:35
 28/30 anonim ***** válasza:

nekem van egy jobb ötletem. Miért nem adóztatjuk meg a nyugdíjas korú, még mindig dolgozó politikusokat. Ő már kinevelte a gyerekét, nemsoká meghal, ne szívja az állam pénzét, adja a fiataloknak.

És menjen a fenébe. Hülye barom. Amennyi fizetést adnak, örül az ember, hogy nem hal éhen. ÉS még neveljen gyereket, vagy plusz adó....? Zárja be valaki ezt az idiótát, de gyorsan.

Mi ketten vagyunk testvére, a szüleim minimálbért keresnek. Elég rossz volt iskolába járni, mert 2-3 váltás ruhám volt egy évszakra. Tavaszra pl. volt 2 farmerom, egy pulcsim, és minden nap ehhez vettem fel másik, 300 ft-os kínais pólót. Ma sárga, holnap kék, utána piros stb... Nem egyszer a képembe vágták, hogy nincs más ruhám, vagy ki lehet számolni, mi lesz rajtam másnap....

Én ilyet nem akarok a gyerekemnek, inkább nem szülök. Azért pedig ne engem büntessenek még joban, meg kevés a fizetésem...

2010. szept. 13. 16:05
 29/30 anonim válasza:
48%
Ezért kellett volna a népszavazáskor a Jobbikra szavazni nem a Fideszre. Aki meg a Fideszre szavazott az most ne hőbörögjön.
2011. szept. 27. 09:48
 30/30 anonim válasza:
Ja és igen, az egyedülálló barátnőm is nagyon szívesen szülne egy gyereket, ha nem lenne skizofrén, és ha a gyerek nem örökölné a betegségét, vagy esetleg a gyógyszerei miatt egy csinos kis fejlődési rendellenessége nem lenne, mert milyen vicces lenne megszülni egy gyereket, akinek 3 feje meg 2 lába lenne ugye.... Nem véletlen, hogy valaki nem akar gyereket vállalni, mert valamikor nagyon is komoly oka van, ha valakinek nincs gyereke. El lehet gondolkodni, milyen az, ha egy sérült gyereket kéne felnevelni, a húgom cukorbeteg 4 éves kora óta, őt sem volt egy nagy vicc felnevelni, na már most 2 cukorbeteg kisgyerek, ja meg mondjuk egy skizorfén még csudijó lenne a szülőknek...
2016. jan. 7. 20:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!