Nagyon szeretnék babát, de a barátom még nem. Milyen tanaccsal tudnátok ellátni?
Albérletben lakunk eleg sokat kell fizetni ami annyit jelent hogy a baratom fizetese ahogy van elmegy a lakbérre illetve a rezsire 30 ezer ha minden jól megy megmarad. Az én fizetésemből élünk: kajat veszunk és egyeb szuksegleteket latunk el. De eltenni nem tudunk. Mert jelenleg addig addig koltunk ameddig meg van.
Honap vegen meg csak nezzuk, hogy hoppa hova lett megint. Pedig folosleges dologra nem megy el hogy mondjuk minden nap mekis kajat eszunk mikor ott a fott etel. Ilyen 1 honapban max 1x fordul elo de van hogy 2-3 honapig semmi.
A lenyeg:
Nagyon szeretnek mar babat, de a jelenlegi helyzetunkbe nem szeretnek en sem kockaztatni. Nem a nincstelensegbe szeretnek gyereket csinalni. Par even belul lenne sajat lakas, ahol a parom szulei jelenleg laknak. De az meg annyira nem lathato, hogy mikor hany even belul, hogy felek ha mondjuk mar 6-7 ev mulva lenne ez akkor az nekem meg mar soka lenne mert nem szeretnem az elso gyermeket 29-30 evesen megszulni. Amikor a parom raadasul 35 lenne.
Nem tudom hogy tudnam mondjuk azt a par evet ameddig a masik lakasba atkoltozunk leroviditeni hogy mondjuk 1-2 even belul lehessen baba sajat lakas nelkul. Elvegre volt olyan a tortenelemben, hogy alberletben elo parnak szuletett gyermeke. En is igy jottem es meg mindig elek es megvolt mindog mindenem.
Csak a ki kell koltozni az alberletbol es masikba kell menni hozzaszolasok elkeruleseert irom:
Parom fizetese 190ezer
Az alberlet 100ezer + dbh, elmu, fotav, otthoni szolgaltatas, kozos kg., negyed evente a kotelezo biztositas autora, telefon, tankolas(13000+4000+7000tol 21000ig (nyartol teltol fuggoen)+6000+8000+23000+10000+15000) ez olyan 60000 korul van
Es marad mondjuk 30ezer jobb esetben hogy ne jarjon nulla penzzel
En kapok 149ezret
Ebbol eszunk errol is tankolunk es egyeb szlsegleteket latunk el.
A hiba hogy nem tudjul hol megy el a penz.
Rendes valaszolat szeretnek, marhara nem erdekelnek a kotekedos valaszok.
Koszonom elore is a valaszokat!
9# vagyok. Mi nagyon megtanultunk spórolni. Szerintem elsősorban a kaján lehet. Mivel ugye az albérlet fix, a kocsi biztosítása is, stb. Kitaláltunk egy összeget, amennyit hetente karjára költünk. Mielőtt vásárolni megyünk írok egy heti menüt, hogy miket fogunk enni reggeli, ebéd vacsorára és mit viszünk a munkába. (Ez nagyon fontos, mert ha viszek magammal ebédet, uzsonnát pl. gyümölcs, csoki és innivalót is, akkor nem jut az eszembe "leugrani a büfébe". Férjem is ugyanígy.) Ezután ehhez írok egy bevásárló listát, amihez odaírom tételesen az árakat, majd kiszámolni a végösszeget. Ha kell, kihúzok néhány tételt a listáról, vagy átírom valami olcsóbbra.
És most jön a lényeg - ezt csak 2-3 alkalommal kellett megcsinálni, mert utána már ment érzésre is, és nem szoktam túllépni a keretet - bevásárlás közben minden egyes tételnek az árát beütöttem a telefonom számológépébe.
Hatalmas sikerélmény volt, hogy a kasszánál pontosan tudtam mennyit fogok fizetni! :)
Így nálunk kialakult egy nagyjából állandó lista, és már csak az ebédet kell előre egy hétre kitalálni, mert a többi nagyjából ugyanaz, csak annyit variálok rajta, hogy mondjuk egyik héten barna kenyér van meg paradicsom reggelire, legközelebb magos zsemle, uborka. A gyümiket is hasonlóan, hogy ne legyen unalmas, így próbálunk változatosan is étkezni.
Azt nem tudom hogy hol vannak jobban fizető állások. Diplomás ismerőseim kapnak ennyit. Vagy ennyit se. Nekem kínáltak 160at, akkor durrant el az agyam. 2 diplomám van és 4 nyelven beszélek.
Hamarosan visszakerülök a munkaerőpiacra, szóval konkrét tippeket is szívesen vennék. Szerintem a kérdező is.
Kérdező! Jó praktika szokott lenni a heti beosztás. 80 000 4 hétre az heti 20. És akkor könnyebb átlátni és spórolni is.
Még azt elfelejtettem írni, hogy vásárlás közben figyeld a szavatossági időt, a polc hátulján általában lehet találni olyan terméket, ami tovább eláll, mert ennek a módszernek ugye az lenne a lényege, hogy csak hetente egyszer vásárolj, de ha a hét vége felé veszed észre, hogy valami már lejárt, akkor mehetsz megint. És én úgy szoktam, hogy miután hazaértem, kipakolás közben mégegyszer átnézem a lejáratokat és odaírom a tervezett ebéd mellé a napot, hogy mikor fogom elkészíteni, nyilván azokkal kezdve amik kevesebb ideig állnak el.
Az is fontos, hogy olyan menüt tervezz, amiben szerepelnek egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételek, mert ha fáradtan hazaérsz a munkából, nem biztos hogy lesz kedved rakott karfiolt készíteni, és csak ott rohad el a hűtőben.
A lakas a parom neven lesz.
Koszonom a tippeket egesz megvalosithatonak tunik a heti 15-20 ezer.
Hozzatennem ha nem tettem volna hogy ezt a fizetest pesten kapjuk.
En csak alap szinten beszelek angolul nemetul ami sok helyen nem eleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!