Családosként fontosnak tartod a családi pótlék emelését?
Nincs gyerekem, és engem némileg felháborít, amikor a neten látom, ahogy azon háborognak az emberek, hogy milyen alacsony a családi pótlék.
De érdekelne, azok gondolata, akiknek van gyereke.
Én úgy látom, hogy aki gyereket vállal, az anyagi felelősséget is vállal és semmilyen támogatás nem járhatna. A gyedet, csedet természetesen nem tekintem annak, az teljesen jogosan jár.
A családi helyett, azt a pénzt inkább a beteg gyereket nevelőknek osztanám szét, rajtuk bőven van teher és éhbér jár az otthon gondozásért. (Persze tudom, hogy sajnos ezzel is visszaélnének egyesek...)
21. és 22. Ez szerintem csak Budapesten van így. Vidéki városokban, plane falun, boven van kapacitás. (nyugat-magyarországi régiókról van tapasztalatom, GY-M-S és K-Esztergom megye)
Sokszor ha a nagyobb gyerek ovis, akkor a kicsit is beveszik 3 éves kora előtt.
21:
"A legjobb talán az lenne, ha a cégeknél nyitnának házon belül ovit/bölcsit. Természetesen erre szakosodott személyzettel, de ez valamiért még mindig akkora utópia....."
Nem fogod elhinni: valaha létezett ilyen.
Abban a bizonyos átkosban.
Abban a rohadt, komcsi, elnyomó diktatúrában, a Kádár-rendszerben. Amit most tele szájjal illik szidni, különben úgy néznek rád, mint a véres ingre.
Nagyvállalatok tartottak fenn gyári óvodákat (bölcsődékről nincs konkrét információm), amik a gyár bejárata közelében működtek, hogy könnyen odavihessék a szülők a gyerekeket, és már reggel 6 előtt nyitva voltak, hogy a műszakba járó szülőknek is megfelelő legyen.
A rendszerváltáskor sok esetben a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték (hogy stílszerűen fogalmazzak), de erről nem illik manapság beszélni.
Szerintem nem lehet bejósolni, ki hogyan fogja végezni. Én milliós megtakarítással, saját 1 millió alatti hiteles lakással kezdtem, most meg 7 éve nem tudok dolgozni és csak emelt CSPt és Gyest kapok, ez alatt az idő alatt eladtam a lakást és feléltem az árát, hogy élhessünk, ugyanis munka nélkül nem megy, a gyerek meg ha nem jár intézménybe, nem lehet dolgozni.
Szerintem fontos az emelés, a szociális hálót jobban fent kellene tartani, mert a jelenlegi nagyon silány és igazán felháborít, hogy együtt vagyok emlegetve a sosem dolgozó kisebbséggel. Nem iszom, nem dohányzom, még csak nem is kávézom, értelmes, fehér munkaképes korú vagyok, aki mindent belead az itthoni tevékenységeibe és NAGYON vissza akar menni a gyerekmentes felnőtt világba, csak nem tud.
A GYES egy évig jár csak a családoknak, ha nincsenek nehézségeik azt mindenképp emelniük kellene, amiatt a kis idő miatt senki sem fog direkt nem dolgozni. A családin szerintem csak minimálisat kellene emelni, mondjuk 5 ezerrel. Hiába nincs CSED, meg GYED a felelőtlen szülőnek, a gyerek attól még él, Gyesből meg CSPből a korai időkben nem fogják tudni eltartani szegény babát.
Nem sokára lesz gyerekem, de én nem tartom fontosnak a családi pótlék emelését. Ellenben a gyed illetve a gyes maximális összegét emelném, de főleg úgy, hogy a jövedelem után. (Ha valaki életében egy napot sem dolgozott, annak nem osztogatnék nagy összegeket, hiába szül...) Szerintem jó dolog, hogy otthon tud maradni egy szülő a gyerekkel, viszont az apának való anyagi kiszolgáltatottságot jó lenne csökkenteni. Az egyedülálló szülőnek is nagy segítség lenne, családban pedig azért, hogy apuka is többet tudjon otthon lenni, vagy legalább ne tudjon az anyagiakra hivatkozni 😂
Nyilván minden fillér jól jön, de első körben próbálja már meg az ember a saját pénzéből eltartani a gyerekét, ha már tud dolgozni.
33. Nekünk kettő bölcsi van 1 km-en belül. Egyik egyházi másik állami. Ezen kívül van még legalább 2 amiről tudok. Ovi meg van minimum 10.
18 ezres kisvárosban.
#34: Nem is volt fenntartható az "átkos", mint rendszer. Lehet leesne az állad, ha kiszámolnák neked, hogy mennyibe kerülne egy ilyen kihasználatlan intézmény finanszírozása egy cégnek.
Pláne, ha utána azt mondanák, hogy mindegy hány gyereked van, ennyivel kevesebb lesz a fizud, hogy működjön.
#31: Senki nem írta, hogy az országhatáron kívüli árak emelkedtek a csok miatt...
39: "Lehet leesne az állad, ha kiszámolnák neked, hogy mennyibe kerülne egy ilyen kihasználatlan intézmény finanszírozása egy cégnek."
Ha teli van gyerekkel, akkor hogy volna kihasználatlan? Pont annyiba kerül, mintha bárhol máshol lenne.
Viszont össztársadalmi szinten nem mindegy, hogy egy csomó anya otthon ül, mert nem talál olyan állást és óvodát, amik passzolnak egymáshoz, vagy részt vesz a termelésben, mert megoldható a gyerek óvodába (vagy éppen bölcsődébe) járatása.
Pont, hogy ez a pazarlás, ami most megy: kivonni a termelésből egy csomó egészséges, fiatal nőt csak azért, mert nem tudnak eljárni dolgozni a bölcsődei helyhiány ill. óvodai nyitvatartás miatt.
A szocializmus valóban gazdaságilag megbukott, de nem ezek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!