Van olyan bölcsőde ahol a gondozók kiszívják a kicsik orrát ha náthásak?
Nem, mert fertőveszélyes és szakmai szabályok is tiltják. Ahogy gyógyszerezni sem szabad gyereket, kivéve pl asztmás (állandó gyógyszerszedés, de nem fertőző állapot), vagy hirtelen fellépő, akut esetben (pl. felszökő láznál, mert a szülő érkezéséig egy óra is eltelhet).
Súlyosabb esetben meg kórházba szállítják, egyúttal értesítik a szülőket, hogyoda jöjjenek érte. (baleset, eszméletvesztés, roham, stb.)
Nálunk ki szokták szívni, a kis vizes orrfolyást is, de nekem ez egyáltalán nem tetszik, hiszen csak nedves törlővel törlik meg utána az orrszívót, nem fertőtlenítik, ez sokkal rosszabb ezért, mintha nem is szívnák.
Amúgy a mi gyerekorvosunk mindig azt mondja, hogy egy betegség után akkor mehet a kicsi a bölcsibe, ha már maximálisan elegendő reggel és este szívni az orrát (az meg természetes, hogy ilyenkor is átlátszó, tiszta orrváladékról van már csak szó), tehát ha én reggel kiszívom, látom, hogy tiszta, vízszerű, napközben nem kell, és este újra kiszívom.
Igen, ha már napközben is szívni kell (vagy nagyobbaknál egész nap fújni), azzal már otthon kell maradni.
Remélhetőleg nincs! Képzeld el, h a gyermeked orrát egy másik kicsi orra után ugyanazzal tisztítják. Ad abszurdum, több pici nóziját is. Ez lenne a határtalan fertőzések tárháza.
Ha szakszerűen tisztítanák, másra sem lenne idő egész nap.
Ha minden szülőnek be kellene vinni a kicsi orrszívóját, akkor gyerekenként kellene a tisztítást elvégezni.
Szerintem ez kivitelezhetetlen.
Ha már orrszívóra van szükség, a szülő menjen érte, saját környezetben javuljon a pici állapota, nem mellékesen a többi gyermek se fertőződjön meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!