Lehet hinni egy 2,5 éves gyereknek, aki azt állítja, hogy az egyik dadus megtépte a haját?
Minden előzmény nélkül a lányom egyszer csak kijelentette, hogy X. néni meghúzta a haját, és fájt. Még meg is mutatta, hogyan. Kérdeztem, miért és mikor, hogy sírt-e, de már nem válaszolt. Nem tűnt úgy, hogy sokk érte, mosolygott. Mégsem hagy nyugodni a dolog. Szerintetek mennyire szavahihető egy ilyen kicsi gyerek? És mit tennétek a helyemben? Szólni: kinek? (Nem a saját gondinénije, hanem egy mindenes dadus.)
Az is érdekes, hogy ilyet biztos nem látott itthon, sosem szoktuk fenyíteni.
Amúgy szeret bölcsibe járni.
tapasztalatból tudom, hogy a gyermek hazudik
nem szabd hinni neki
elözőhöz: nem a dadus vagyok, csak a gyerekek általában hazudnak
én tapasztalatom: 20 gyerekből 18 hazudik
Köszönöm a válaszokat!
Igen, saját gondozóval négyszemközt beszéltem. Próbáltam nem vádlólag, amennyire csak lehet. Hogy ezt mondta a gyerek, csak információképp. Persze teljesen el volt hűlve, mondta, hogy ilyesmi teljesen kizárt. Megbeszélte később a társával meg az érintettel is. Egyelőre ötletük nincs, miért érezhette úgy a gyerek, hogy bántották.
Közben én is agyaltam a dolgon. Úgy látom, hogy az említett néni a másik lányommal tök jól kijön, és lehet, hogy emez féltékenységből nagyított fel valamit. Alapvetően nem tartom ezt hazugságnak. Az ilyen kicsik még nem ismerik a valóság és a fantázia közötti határt, és ne tudják azt sem, hogy ezzel bemárthatnak valakit. Viszont valami dúl a kis lelkében, amivel érdemes foglalkozni. Erre nyitottak voltak különben a bölcsis gondozók is, szerintem jól reagálták le az észrevételemet.
Szóval nem bántam meg, hogy szóltam, de azért nem volt kellemes, hiszen alapvetően elégedett vagyok a bölcsivel, és rossz volt pont ilyesmivel előállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!