Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Mire alapozzák azt az állítást...

Mire alapozzák azt az állítást, hogy a kisgyerekeknek "szükségük van a közösségre"?

Figyelt kérdés
Gondolok itt a 1,5-2-3 éves kisgyerekekre, akik bölcsibe, oviba járnak, miközben az anyuka otthon van mondjuk a kistesóval. Mi az a többlet, amit a bölcsi, ovi adhat egy kisgyereknek? Mármint, mi lehet jobb egy kisgyereknek, mint a családjával lenni?
2013. nov. 12. 22:24
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
78%

A szocializáció nem "tanítható" meg egy ember által!

A társadalmat nem tudja az anya, mint egy ember leutánozni.

Ez még akkor is nehéz lenne, ha mondjuk egy egész család ugrálna a gyerek körül egész nap!

Itt van pl. az irigység kérdése, hogy csak egyet hozzak. Barátnőm kisfia nagyon irigy volt, pedig soha, senkitől nem látta. Az anyja a legönzetlenebb ember, akit ismerek. Szegény nem győzte "ránevelni" a kisfiút,hogy nem kell mindenkitől elvenni a játékot, más is játszhat vele stb.

Beadta bölcsibe. 3 hét múlva a kissrác önként odahozta a fiamnak a dömpert! De számtalan ilyet lehet még sorolni!

Elég sok gyerek van a sajátomon kívül a környezetemben, kivétel nélkül minden anyát jónak tartok! Rengeteget foglalkoznak a gyerekkel, nevelik, játszanak velük. Amikor a bölcsiről kérdeztem őket, mindegyik azt mondta,hogy nem bánta meg és rengeteget változott a gyerek a többi gyerek hatására pozitív irányba!

És most lehet,hogy megbántok valakit, de legtöbbször az anyák akarják azt gondolni,hogy ők a világ a gyereknek és,hogy ez így van jó! A kizárólagosság, szélsőség szerintem semmiben sem jó. El kell fogadni,hogy nem feltétlenül tudunk mindent betölteni a gyerek életében!

2013. nov. 13. 06:16
 12/22 anonim ***** válasza:
85%
Nálunk is ugyanez a helyzet, amit a 10-es válaszoló írt... Most annyival súlyosabb, hogy a nagy elmúlt 3 éves, nem vették be az oviba, a középső 2 lesz nemsokára, és van egy picike is. Én most épp elszántam próbálok a két nagyobbnak vmi bölcsit, csanát, másik ovit találni, mert ez így senkinek sem jó. Valaki mindig elégedetlen, nem jutunk sehová, egyikünk sem boldog. Ez így nem állapot, és nagyon nem vezet jóra. A nagyom azt igényelné, hogy mindig legyen vmi elfoglaltság, vagy egyszerűen csak társaság. Erre az öccse "alkalmatlan", mert ő meg attól boldog, ha rohangál, mászik, mozgásban van. Szeretik egymást, de mégis egyfolytában a gyilok megy, mert mást és mást szeretnének, miközben anya drága szoptatná a picit, vagy megcsinálna vmi házimunkát. A gyerekek pedig tényleg rengeteget tanulnak egymástól! A nagyomnak ez is jót tenne, mert nagyon öntörvényű, viszont amiért megfelelni is szeretne, nagyon jót tenne neki, ha egy gyerekcsapat része lenne, ahol érzi, hogy elfogadják, és végre belátná, hogy ha alkalmazkodik, attól még nem dől össze a világ, és nem személye elleni sértés, ha vmi nem úgy van, ahogy elképzelte. Szóval a mi esetünkben határozottan boldogabb lenne mindenki, ha csak délutántól lennénk "összezárva".
2013. nov. 13. 07:09
 13/22 anonim ***** válasza:

3 és 3/4 éves volt a fiam, amikor oviba került. Magán oviba, heti 3 délelőttre, mert a körzetesben szóba sem állnak velünk. Van egy kisebb tesója is, így 15 hónapig egyedül voltam két gyerekkel egész nap. Megoldottuk. A fiamnak nem hiányzott a közösség, játszótereztünk, mászkáltunk, gyerektornára jár(t)unk, itt a szomszédságban is sok gyerek van, délután velük focizik, bevették a bandába. De ő tényleg nem az a gyerek, akinek korábban kellett volna a zsivi. Ő itthon is tanult pont elég mondókát, gyönyörűen, tisztán beszélt (kívülálló szerint is) 3 évesen. Az óvónők szerint is okos, értelmes gyerek, folyamatosan próbálkozik, feszegeti a határokat. És egyértelműen nem rosszaságból.

Szóval, szerintem mindenkinek a saját gyerekét kell ismernie. Nekem a nagy ilyen, neki 4 évesen is gond lenne az egész napos ovi, ezzel szemben a kicsi teljesen más, ő már lehet, hogy korábban fog menni félnapos bölcsibe/oviba.

2013. nov. 13. 07:40
 14/22 anonim ***** válasza:
56%
Igen többet adhat mert lányom megtanult egyedül pohárbol inni egyedül szandált felhuzni ,öltözködni ,1,5 évesen ment bölcsibe mire ovis lett ezt mind tudta,mikor ovis lett mos 3 évesen nem sírt napokat mert neki oviba kell menie .vidáman megy ,jó pár barátja van .
2013. nov. 13. 13:51
 15/22 anonim ***** válasza:

Ugyanezt akartam még írni, amit az utolsó!

Az én fiam, hiába tanítom nagyon csúnyán eszik kanállal. Most nemrég két napot töltöttünk egy barátnőmmel és az ő fiával, aki szépen eszik kanállal és a gyerekem már is szebben eszik. Hiába próbálkoztunk mi itthon mindennel...

Ha két nap ezt tette vele egy gyerek társaságában, milyen jókat tehet egy egész csoport gyerek! :)

2013. nov. 13. 13:54
 16/22 anonim ***** válasza:
35%
Mert az anya, nem pótolhatja a társadalmat, az anyának mindig a gyereke lesz. Nálunk sok a pedagógus a családban és mind azt mondja, hogy fontos, hogy legkésőbb 2 éves korban bölcsibe kerüljön a gyerek, mert a szocializációra szükségük van. Amelyik gyerek nem járt bölcsibe és oviba is később ment, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz később problémás gyerek a suliban.
2013. nov. 13. 15:31
 17/22 anonim ***** válasza:

Én óvónővel is egyeztettem erről. Ő szerinte a 2 évesen még nem, a 3 éves kor az, amikor jót tesz már a gyereknek a közösség. (Ha nem lett volna itthon egy 3 hónapos, akkor ment volna oviba a nagy, de ha van otthon egy újszülött meg egy 2,5-3 éves, akkor nem az ovi a jó megoldás, egyik gyerek szempontjából sem. 13. vagyok)

A kicsivel is azt tervezem, hogy 3 éves koráig maradok itthon.

2013. nov. 13. 15:52
 18/22 anonim ***** válasza:
15: Na ja, a csordaszellem. Mantrázhattam hetekig, hogy ne a ruhája ujjába törölje a pofiját, mintha a falnak beszéltem volna. Mentek egyszerre oviba/bölcsibe (a nagy 3,5 évesen, a kicsi 2), két hét múlva ha nem a megfelelő oldalra raktam a szépen hajtott szalvétát, már le lettem teremtve.
2013. nov. 13. 18:03
 19/22 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok, kifejteném, de már leírták előttem. Egyébként valamelyest "szakmabeli" vagyok. Tanítónőként végeztem, de csak egyetemen tanítottam. Viszont az óvodáskort is elég mélyen érintettük, azonkívűl a mai napig imádom a fejlődés lélektant, sok könyvet olvastam róla, s 3 éve már szerencsém van testközelből is "tanulmányozni" mindezt a 3 éves lányomon:D (Én egyébként kénytelen voltam 2 évesen beadni bölcsibe. Szerencsém volt, mert rögtön elvolt, imádta a közösséget, nem jelentett problémát az elválás, pedig rögtön egész napra kellett elhelyeztetnem. Igaz, csak 2 hónapig, onnantól kezdve fél napra, s most 1 hónapja csak 3 órát van oviban. Nagyon szereti.)

Természetesen mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné, ahogy lehetőségei megengedik. De egy biztos: Akár túl korán kerül be közösségbe (úgy értem a saját kis egyénisége még nem ért meg rá), akár később, maradandó károkat nem hinném, hogy okoz. Felzárkóznak. A gyerekek nagyon erősek, igazi túlélők!

2013. nov. 13. 22:24
 20/22 anonim ***** válasza:
Én a 3-as válaszoló vagyok.Azért mert szerintem ebben a kórban tudjuk még otthon fejleszteni a tudásukat és azzal hogy az ember játszóházba,játszótérre,baba-mama tornára,csiri-biri foglalkozásra hordja a gyermekét az nem elítélendő.Akkor sem tartom ezek mellett a feltételek mellett szükségesnek 2 éves kor alatt a bölcsit. Pohárból megtanulni inni és kanállal enni ahhoz miért kell szakember?Ez számomra olyan mint az a tanuló kutya aminek ha megnyomják a kezét énekel meg mesét mond,színeket számokat.A szülőnek addig sem kell a gyerekével foglalkozni.Én inkább magam tanítom ameddig azt látom és érzem hogy kielégítem igényét társasságát.És szocializálódni nem csak bölcsibe lehet hanem más egyéb foglalkozáson is!
2013. nov. 13. 23:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!