Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Mire alapozzák azt az állítást...

Mire alapozzák azt az állítást, hogy a kisgyerekeknek "szükségük van a közösségre"?

Figyelt kérdés
Gondolok itt a 1,5-2-3 éves kisgyerekekre, akik bölcsibe, oviba járnak, miközben az anyuka otthon van mondjuk a kistesóval. Mi az a többlet, amit a bölcsi, ovi adhat egy kisgyereknek? Mármint, mi lehet jobb egy kisgyereknek, mint a családjával lenni?
2013. nov. 12. 22:24
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
85%
Így tanul meg az ember beilleszkedni a közösségbe. Máskülönben, ha burokban, idegenektől elszigetelve élne anyukával-apukával, akkor nem tudná, mit kezdjen magával társaságban, félénk lenne, vagy legalább is zárkózott. Képtelen lenne kapcsolatokat kialakítani.
2013. nov. 12. 22:30
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

A 1,5 évest őszintén szólva én sem értem, 2 évesen már elképzelhetőnek tartom, hogy kell neki a közösség, 3 évesen pedig az esetek többségében nem elégíti ki az a gyereket, hogy az anyukájával és a kistestvérével üldögéljen otthon.

Az én fiam 3,5 évesen került oviba, heti három napra. Nem ment automatikusan, csanába ment, mert az államiba nem vették fel. Imádja. Tőlem egyetlen mondókát vagy dalt sem volt hajlandó megtanulni eddig, az ott tanultakat pedig fújja itthon is. Oké, hogy én is igyekszem kreatívan elfoglalni őt itthon, de az óvó néninek nálam sokkal jobb ötletei vannak, ráadásul ha ott leül pl. festeni, nem jön oda rögtön a kistesó, aki megissza a festékes vizet, és így öt perc után el kell pakolni az egészet. Viszik őket lovagolni, korcsolyázni. Két hónapja jár, ezalatt megtanult egyedül öltözni, tisztán beszélni, gyönyörűen gyarapszik a szókincse, végre hajlandó vécébe végezni a nagydolgát is, és megtanult egyedül elaludni. Biztos vannak olyan hiperszülők, akik mindezeket egyedül is meg tudták tanítani a gyereküknek, de nekünk nagyon sokat segített az ovi.

2013. nov. 12. 22:32
 3/22 anonim ***** válasza:
64%
Köszönöm a kérdést!Nekem 21 hónapos a babám és mindenki azzal nyúz hogy miért nem adom bölcsibe mert kell neki a közösség.Rengeteget játszom vele,minden nap megyünk játszótérre és rendszeresen visszük játszóházba.A bölcsibe megtanulnak közösségbe élni,osztozni a játékokon stb.De a játszótéren mi is ugyan ezt tesszük.Ezen kívül még szopik.Már beszél,rövidebb mondatokat is mond.Bilizést gyakoroljuk.Ezeket azért soroltam fel hogy úgy gondolom nem vagyunk lemaradva,elmaradva tehát miért kéne egyedül tengődnöm otthon?Engem eddig nem tudtak meggyőzni arról hogy beadjam.Ha megteheted hogy otthon legyél akkor élvezd ki minden percét annak hogy együtt vagytok.
2013. nov. 12. 22:35
 4/22 kíváncsicska ***** válasza:

Ez jó kérdés, de én úgy gondolom,(igaz nekem mennem kell vissza melózni), hogy a gyerekek habitusától függ a dolog.Mert ha olyan mint a lányom szerintem igenis kell neki a társaság.Szereti a gyerekeket, barátkozós.De ha olyan mint a húgom lánya, akkor viszont azt mondom, hogy neki nem kell (pontosabban nem igényli)mert visszahúzódó, nem igazán szeret gyerekek között lenni. Mondjuk neki meg lehet ezért nem tenne rosszat a bölcsi, de ő nem megy.

Ha megtehetném, hogy ne kelljen visszamennem dolgozni, akkor is a délelőttre elvinném bölcsibe. A tudásuk sokkal nagyobb a gondozó néniknek mint nekem, és szerintem több mindent meg tudnak tanítani a gyereknek mint én.Mindezt nem azért mondom, mert nem foglalkozom a gyerekemmel.

2013. nov. 12. 22:36
 5/22 anonim ***** válasza:
74%
Szaknyelven ezt szocializációnak nevezik. Egyébként meg általában a gyerekek szeretnek közösségbe járni. Én azt mondom, 2 éves kornál korábban ha lehet ne tegyük be bölcsibe, de ha nincs más, akkor muszáj. 3 éves kortól ideális szerintem. Ha lehet, 2 éves korban még csak pár gyerekes csoportba kerüljön. Rengeteget tanul az óvodában a gyerek, és olyan dolgokat próbálhat ki és tapasztalhat, amit anyuka otthon nem tud teremteni. Rengeteget festenek, játszanak különböző anyagokkal, és nem utolsó sorban megtanulnak alkalmazkodni, megtanulnak anyu és apu nélkül boldogulni, megtanulják, hogy rajtuk kívül is vannak emberek. Nem lenne jó dolog, ha 6 éves koráig otthon maradnának anyuci szoknyája körül, s hirtelen bekerülve az iskolába hihetetlen dolgokra kérnék, kényszerítenék, mert ő azokat a dolgokat nem ismeri. Azonkívűl szerintem nincs is jogunk előttük becsukni a kapukat, elzárni őket a világtól. Az óvodával kezdődik meg igazán az önállósodás. Sokkal több van mögötte, mint azt legtöbben gondolják.
2013. nov. 12. 22:37
 6/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm, érdekes hogy három ilyen eltérő válasz érkezett rögtön. :)

Első: Komolyan gondolod, hogy 2-évesen kellene beilleszkedni a közösségbe? És miért is kellene otthon ülni (kvázi "unatkozni"), idegenektől elszigetelve, hiszen az ember összejárhat más kisgyerekes családokkal, rokonokkal, stb. Az számodra nem közösség? Miért jobb egy csoportnyi, vele egykorú gyerekkel összezárva lenni? Teljesen életszerűtlen.

Második: ez mondjuk szuper dolog, hogy ennyi helyre viszik őket, majdhogynem valami nyári tábor-szerű lehet. :)

Hármas: Köszönöm, hogy megfogalmaztad helyettem. Hogy tőlünk függ, mit tanul meg, mit fogad magába a gyerek.

2013. nov. 12. 22:45
 7/22 A kérdező kommentje:

4: Igen, ez is biztosan igaz, hogy gyereke válogatja. Meg szerintem attól is függ, hogy otthon mennyire akad tennivaló, pl hogy egy panellakásban kell a négy fal között tölteni a napot, vagy egész nap kint lehet az udvaron és fúrhat-faraghat, állatokkal ismerkedhet, fára mászhat, stb. Meg hogy az anyukának mennyire van fantáziája és pedagógiai vénája. :)

5: érdekeseket írsz. Kifejtenéd bővebben? Gondolom, szakmabeli vagy, ugye?

2013. nov. 12. 22:49
 8/22 anonim ***** válasza:
33%
Mert a gyereknek szocializációra van szüksége. A legideálisabb a bölcsi 1,5 éves kortól. Megtanulja, hogy nem ő az egyetlen a világon, anyuci nem ugrék mindig körülötte és nem mindig az van ami éppen neki tetszik. Én is beadtam 1,5 évesen bölcsibe, pedig csak jóval 2 éves kora után mentem vissza dolgozni.
2013. nov. 12. 23:07
 9/22 A kérdező kommentje:
8: De miért gondolod, hogy otthon nem szocializálódik egy gyerek? Hogy körülötte forog a világ? Hát nem otthon kellene ezt megtanulnia? Nem szomorú, ha egy anya nem tudja a gyerekének megtanítani ezeket a dolgokat, hogy idegen gondozók kezébe kell adni ezt a feladatot?
2013. nov. 12. 23:17
 10/22 anonim ***** válasza:
88%

Nekem a nagy nem ment bölcsibe amikor a kicsi született, de ha újra kezdhetném és bevennék, akkor beadnám. Nem azért, hogy lepasszoljam, de jobban tudtam volna a napjainkat megszervezni. Pl. reggel elviszem a bölcsibe, a kicsivel vagyok délelőtt, plusz megcsinálom a házimunkát, délután pedig a naggyal foglalkozom, ellátom a kicsit...

Ehelyett egy nagy káosz volt, valaki vagy ordított vagy bőgött. Ha nem a gyerekek, akkor én. Más volt a napi ritmusunk, amikor az egyik aludt a másik aktív volt. Még a kicsi egy ideig elaludt a babakocsiban amíg a nagy játszóterezett, de később a kicsi csak nyűglődött, ha nem az ágyikójában pihent, hanem mellette labdáztak, kiabálva szaladgáltak. Na meg télen nem lehetett órákig a parkban, játszótéren lenni. Valamelyik gyereket mindig le kellett kötni, próbáltam házimunkát gyorsan elvégezni, de amint kitettem a lábam mellőlük, a nagy gyilkolni kezdte a kicsit. Biztos vannak, akik jobban szervezték vagy a gyerekeik voltak kevésbé aktívak, de nálunk szerintem mindenki jobban járt volna a bölcsivel. Főleg akkor láttam ezt, amikor a kicsi ment bölcsibe. Tanult egy csomó mondókát, gyurmáztak, kézzel festettek... ez a nagyobb gyerekemnek kimaradt, mert szeleburdi családot játszottunk... Nem tudtam nyugodtan leülni foglalkozni vele, mert vagy a kicsi vagy a házimunka mellett nem ment. Lehet, hogy jobb lett volna, ha a bölcsiben a halál türelmes gondozónővel gyurmázik, fest, játszik a kertben, este meg a nem szétszakadó anyu megszeretgeti, mesét olvas, stb.

2013. nov. 13. 00:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!