Bölcsődébe adható a gyermek úgy, hogy én még nem megyek vissza dolgozni? A többi lent.
Nem.
Opció, hogy megvárod míg lejár a gyed és csak aztán adod be.
Két különböző dolog van a kerdesben:
A gyereket, ha van hely, akkor is felveszik a bölcsibe, ha a szülő ndm dolgozik.
Ha a szülő nem dolgozik, akkor megszuntetik a gyedet, ha a gyerek bölcsibe jár.
Egyáltalán nem biztos hogy felveszik egyáltalán, régióból függ.
Gyed nem jár.
Szerintem az intézményvezetőt kell megkérdezni, hogy mekkora a túljelentkezés.
Én úgy tudom, hogy a szabadságokat ki lehet kérni vagy ki kell adni munkába állás előtt.(rosszul tudom?)2 év szabadsága legyen másfél hónap, az is hozzátartozik a munkaviszonyhoz és ha amúgy jó helyen laksz vagy jó végzettséged van,akkor ennyi idő alatt el is tudsz helyezkedni.
7-est folytatva... Viszont ha a gyereket felveszik, te pedig nem dolgozol, akkor a GYED-et megvonják.
Azt eltudom képzelni, hogy van türelmi idő. Ha pl. szeptemberben kezdődik a bölcsi, akkor befogadnak olyan munkáltatói szándéknyilatkozatot, ami novembertől szól. A bölcsit nem érdekli az, hogy te jogosult leszel-e gyed-re utána vagy sem. A bölcsit az érdekli, hogy elsődlegesen olyanokkal töltse fel a férőhelyeket, akiknek ténylegesen kell a hely (dolgozó szülők), nem olyanokkal, akiknek nincs kedvük sem dolgozni, sem a gyerekükkel foglalkozni.
Ahogy mondják, ez két külön dolog. A munkáltató köteles kiadni a szabidat, tehát igazából a munkáltatóit is, mert az is munkaviszonynak számít, ez alapján be tudod adni a gyereket bölcsibe.
De ha lejár a szabid és felmondasz, megszűnik a munkaviszonyod, a gyerek meg továbbra is bölcsiben, akkor elvileg le kellene mondanod a gyedet, nem vonják meg amúgy, automatikusan, mert az államkincstárnak nincs infója, jár-e bölcsibe a gyerek, viszont ha valahogy kiderül, vissza kell fizetni a jogosulatlanul felvett gyedet.
A többi meg bölcsifüggő, nem fognak havonta munkáltatóit kérni tőled, ha felvették, utána jellemzően nem ellenőrizgetik, dolgozol-e éppen. Bár van, ahol elvileg félévente kérnek munkáltatóit, de addig hátha elhelyezkedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!