1973-ban milyen törvényi szabályozás volt érvényben arra vonatkozóan, hogy egy anyának pontosan a csecsemőjének mely életkorában kellett beadnia a gyereket a bölcsődébe? Úgy tudom, hogy akkor kötelező volt a bölcsőde és vissza menni dolgozni.
Családdal kapcsolatos jogszabályok 1970-es évek
Így keress rá!
Második PDF találat. KB. 24dik oldaltól.
Én 74-ben születtem. A testvérem 77-ben. Nem mehettem oviba, mert anyukám a kicsivel otthon volt. Így csak akkor mehettem óvodába, amikor testvérem 3 évesen kis csoportos lett , Így egy évet jártam oviba, iskola előtt.
Ebből következik, hogy volt gyes. Anyám gyesen volt otthon.
A gyest 67-ben vezették be, és 5 hónap volt a szülési szabadság.
Az 50-es években tényleg valami 6 hét lehetett a szülési szabadság. De voltak nem kevesen, akik inkább otthon maradtak, és csak a férj dolgozott. Volt, akinél a nagymama vigyázott a gyerekre, amig az anya dolgozott.
Nem tudom, hogy hogyan éltek meg egy fizetésből, de nem látszottak másnak, mint a bölcsődés gyerekek szülei. Azt sem tudom, hogy mi más pénzt kaphattak a gyerekekre. Mert akkoriban, az 50-es években több gyerek volt a családokban, 3-4. Csak 57 után kezdődtek az egykék. Gondolom, ebből is van az, hogy olyan sok manapság a nyugdíjas.
De nem "kellett" beadni a gyereket a bölcsődébe. Sokan nem adták be. Talán fele-fele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!