Mi ez a mai világban majdnem minden gyerek bölcsis?
Én értem mit szeretne a kérdező. Nem arra gondol, hogy valaki beadja bölcsibe, mert dolgoznia kell vagy esetleg továbbképzésre jár stb.
Ismerősöm a tipikus példa.
Most már 3 gyerek van.
A nagy 6 éves a középső 4 a kicsi most született. Nagy kertes ház, komplett játszó a kertben stb. Anyós 3 utcányira lakik tőlük.
A két nagy tavaly járt oviba ügyeletre. Anyós főz, visz ebédet és sokszor megy a gyerekekért. Takarítónő jár hozzájuk hetente. Ismerősöm panaszkodik, hogy anyós mindig főz és már hiányzik neki, hogy ő főzhessen. 😂 Most, hogy megszületett a harmadik ingyenes a közétkeztetés, ezért ő megrendelte a két gyereknek (hiszen ingyen van). Nem tanul, nem dolgozik, egyszóval nem csinál semmit, de az ő gyerekeinek szűksége van a társaságra, azért adja be oviba. Egyértelmű, hogy szabadulni szeretne tőlük, de magát ezzel a szöveggel nyugtatja.
Nem azzal van a baj, hogy szabadulni akar, ugyanis az ő élete. Hanem az ilyenek miatt "nézik le" azokat, akiknek muszáj bölcsibe vagy ügyeletre vinni a gyereküket. Az ismerősöm úgy tűnik a gyerekei érdekeit nézi, amíg akinek dolgoznia kell önző. Miközben pont fordítva van.
Ne mondjátok már, hogy az otthon lévő anya teljes időben a gyerekkel foglalkozik. Már csak itt a gyk-n lehet olvasni, hogy mennyi dolga van: takarítás, főzés, mosás, kert, állatok, stb. Komolyan el kell hinni, hogy ennyi háztartási munka mellett az anyák végig a gyerekkel foglalkoznak?
Mivel jobb egy másfél évesnek, hogy anya után lohol, aki tereget meg porszívózik, mintha a bölcsiben énekel meg játszik, amíg anyu otthon kitakarít?
Ha nem dolgozó anya gyerekétől veszi el a helyet, nem értem, mi ebben a szörnyűség. Attól, hogy valaki otthon van a gyerekkel, még nem jelenti azt, hogy normálisan foglalkozik is vele.
"hogy mennyi dolga van: takarítás, főzés, mosás, kert, állatok, stb."
Nekem semmi dolgom nem volt, csak a gyerekek, amikor otthon voltam. A házimunka nem volt jelentősen több ahhoz képest, mint amikor munka után volt csak időm rá, így gyerekek mellett se terhelt le jobban. Az a kis mosás, takarítás pedig pont játék volt a gyerekeknek is. Engem nem zavart hogy lassabban haladok vagy hogy nincs olyan rend mint korábban. Jobban zavart volna, hogy más látja az első lépéseit, más mellett mondja az első szavait (vagy éppen az, hogy nem tudja elmondani, hogy mi történt a bölcsiben, mi fájt mi nem...). Az ovi teljesen más, ott már egészen nagyok, önállóak.
Én csak azért írtam ezt, mert itt a gyk-n folyamatosan megy a szöveg, hogy semmire nincs idő, mert egész nap takarítani meg főzni kell. Akkor valamelyik nem igaz.
De szerintem akkor is túlzás ez a kérdező által idetolt "szégyeld magad" meg "minek neked gyerek" szöveg. Nem ismeri az embereket, csak általánosságban fröcsög, mert neki van egy véleménye. Nem tudom, neki hogy esne, hogy őt kritizálnák ilyen szinten valamiért, amivel senkinek sem ártott.
És mielőtt megkapom, hogy gyenge pontomon érintett a kérdés meg lelkiismeret-furdalásom van: nem vagyok ilyen helyzetben, csak a hangnem és a fölényeskedés zavar.
#45 otthon a megszokott környezetben nem jobb játszani? Főzés közben lehet vele beszélgetni. Megkérni hozza oda a krumplit stb.
A szennyest ki lehet együtt válogatni. Állatoknál is lehet segíteni.
Csak annak a gyereke lohol az anyja után, aki nem foglalkozik vele.
És általában nem kell mindennap nagytakarítást csinálni.
#47 a sok házimunka kamu 😉
Annak lehet baromi nehéz, akinek a férje sem segít be. De ott sem nonstop házimunkát végez az anyuka.
A sok elfoglalt minőségi időt gyerekkel töltő itt szájkaratézik a bölcsi idő alatt... :-D hát hol az érdemi foglalkozás anyukák?
Kérdező, örülök hogy az ingerszegény életedbe ilyen örömet hoztam, hogy printezkrínre vetemedsz. Már megéri ezekért a pillanatokért évente egyszer kommentelni. Alkalomadtán gondold végig, hogy vajon nincs-e szükséged neked is egy kis énidőre :-)
A gyerekemért ne aggódj, statisztikailag a körülményei és háttere miatt szép előnnyel indul az életben. Sajnos nem a három év otthon ücsörgés fogja az életkilátásait javítani. Különben a félanalfabéta munkanélküli lakosság termelné a kiegyensúlyozott lelkületű gyerekeket, míg az orvosházaspár gyerekei lennének a megnyomorodott idegroncsok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!