Szerintetek autista a testvérem kislánya?
Részben igazad van. Abban, hogyha valami eltérőt tapasztalunk, azt jobb megnézetni, inkább feleslegesen, minthogy később legyen baj.
Viszont az oltári baromság, amit utána írtál. Az autizmust 4-5 éves korig nem is lehet kimondani, diagnosztizálni, pontosan azért, mert addigra jut el a gyerek olyan fejlettségi szintre, ahol ezt ki tudják szűrni.
Ami még eszembe jutott:
Unokahúgom 1 évvel idősebb a nagylányomnál.
Sokat voltunk együtt, mikor picik voltak, láttam a különbséget. A lányom 22 hónaposan mondatokban beszélt, tudta a színeket. Az 1 évvel idősebb unokahúgom ekkor még szavakat mondott, alig érthetően. Lányom 33 hónaposan szobatiszta lett, éjszakára is. A kislány is akkor hagyta el a pelust, igaz, ő akkor majdnem 4 éves volt.
Egyiket se találták kórosnak, a kislány nem autista, nem fogyatékos, az én lányom se hibrid. Most 9 és 10 évesek, lányom harmadikos, unokahúgom negyedikes. Csak lassabban fejlődött.
És a második gyerekem (#14 válaszban írtam) sem hasonlítom az elsőhöz, mert nem egyformák. Nem hanyagolom el sosem, ha valami nem úgy van, ahogy kéne, de nem minden kóros, ha nem a táblázat szerint megy.
Van rá persze esély, hogy egyik napról a másikra megtáltosodik a kislány, és beszél, figyel, reagál majd. De mi van, ha nem?
Most kellene kivizsgálni, pl. a hallásvizsgálattal kezdeni, utána pedig lehet a többit.
Közösségben egyébként mennyit van? Más gyerekkel hogy viselkedik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!