Lázas beteg gyerekekkel elsétálnátok a boltig (kb 20 perc oda-vissza)?
Nem.
És akkor se, ha lázcsillapítóval lement a lázuk.
Mert az csak tüneti kezelés, nem jelenti azt, hogy nem lázasak.
Ha leviszed a lázát, csak a tünetet kezeled, nem gyógyítod ki a betegségéből. Egy korábban lázas beteg kisgyermek, akinek hirtelen csillapodik a láza, jó eséllyel egy nyugtató pihenésre vágyik, amikor végre nem fáj a láztól a bőre, ha hozzáér a takaró. Legalábbis az én fiam (aki egyébként egy energiabomba, folyton pörög) ha lázas, és csillapítom azt, azonnal elpilled, látszik Rajta, hogy akkor nem fáj semmije, és tud végre pihenni.
És 38 fokos lázat egyébként sem kell csillapítani.
De 14-es, abból indulj ki, hogy 38 fokot még nem csillapítunk, hadd küzdjön az immunrendszer. Ha viszont nem csillapítjuk, 38 fokos lázas állapotban már levert lehet a gyerek, rossz a közérzete, fájhat talán a bőre a láztól, bágyadt, ergo nem tenném ki annak a rossz általános állapotban lévő gyermekemet, hogy gyalogolnia kelljen, amikor nem érzi jól magát. Én a dokihoz is úgy szoktam levinni a gyermekeimet, hogy a lázas gyermekemet az ölemben viszem. Ilyenkor mindig magamból indulok ki: nagyon ritkán vagyok lázas, de ha az vagyok, már 38 foknál is minden bajom van, olyankor a hátam közepére kívánom a boltba menetelt.
A mi gyermekorvosunk is javasolja a sétát, ha láztalan a gyermek: ha magától láztalan, nem a csillapítás után. Amelyik gyermek lázát csillapítani kell, az beteg, és minimum 38,5 fölötti láza van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!