Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Szerintetek milyen a védőnők...

Szerintetek milyen a védőnők presztizse?

Figyelt kérdés

Nagyjából a presztizs "hierarchiába" hol helyezkedik el?

Mondok egy példát, az ápoló és a gyógytornász között.

Ilyenekre gondolok.

Védőnőnek tanulok, és bár tudtam, hogy nem egy könnyű szak, de most épp mélypont van, és annyi negatív vélemény...

Itt se számítok sok jóra, de háááthaaa...

Eléggé elszomorító, hogy sokan úgy érzik teljesen fölösleges, és abszolút értem az érveket, atekintetben elszomorító, hogy közben ennyit tanulunk...

2016. ápr. 30. 19:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
67%

Ezen az oldalon úgy látom, fele-fele. Van, akinek hasznos, van, akinek nem. A miénk kedves, de nem tud sajnos semmiben segíteni. Én úgy gondolom, meg fog érni az idő arra egyszer, hogy a fejletlenebb régiókba kell majd őket koncentrálni. Azt gondolom, ott tényleg szükség van a munkájukra (szerintem a fizetésük emelésével kellene őket oda átcsábítani) Ott pl. szükség van arra, hogy vizeletet nézzenek, stb. Egy olyan helyen, ahol az sztk vagy a szakorvos közelebb van és ugye jobb is, nincs. És ott szükség van olyan tanácsokra, amiket szó szerint megtalálok egy gyermekgondozási könyvben. Mert nekem van pénzem, energiám venni egy könyvet, de van sok olyan hely Magyarországon, ahol erre nem marad sem anyagi forrás, sem igazi akarat.

Még egy okból tartom hasznosnak őket. Szerintem ha egy CSED-en levő anyukára időnként legalább valaki rányitja az ajtót, mégha nem is tud segíteni, a beszélgetés nagyon sokat számít nekik. Ha a férjük éjjel 10-ig dolgozik, ők meg egyedül otthon a mondjuk állandóan hasfájós babával meg a császáros sebbel...

2016. ápr. 30. 19:37
 2/11 anonim ***** válasza:
18%

Szerintem tanulj tovább.

Nincs szinte semmilyen jogkörük, sok esetben a saktudasuk nulla es nem segitség senkinek. gyermekveszelyeztetes esetén még tehetetlenek is.olyan helyeken hagyja a gyamugy szenvedni a gyerekeket hogy felesleges ugralnia is egy védőnőnek.

Plusz volt aki modszeresen éheztette a 2 éves gyermekét a védőnő hiába szolt bárkinek, a gyermek meghalt.

2016. ápr. 30. 19:47
 3/11 A kérdező kommentje:

Tuti, hogy nem tanulok tovább, hiszen ez már a 3. "végzettségem" lesz.

Nagyon ezt akartam amikor felvételiztem, ezért is áldoztam még 4 évet a tanulásnak.

Sajnos ez nem lehet opció, nem ülhetek 35 éves koromig az egyetemen... Na meg a féléveim is elfogynak.

2016. ápr. 30. 20:03
 4/11 anonim ***** válasza:
66%
3 gyerek és 2 költözéssel összesen 6 védőnőm volt. Azt kell mondjam, sokban múlik a védőnőtől, volt amelyik szimpatikus volt meg jó tanácsokat adott, szívesen fordultam is hozzá ha problémám volt. Meg olyan is volt, amelyiknél csak nyűg hogy már megint státuszra kell menni és mondja a hülyeségeit. És ez nem azon múlt, hogy mennyire volt fiatal, pl. az előző, friss diplomás védőnőnket sokkal inkább elfogadtam szakemberként mint a mostani, éppen nyugdíjba készülőt.
2016. ápr. 30. 20:11
 5/11 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem szép hivatás és nekem nagyon sokat segít a védőnőm...

Kedves, felkészült.

Első babám szóval sokat számít mit mond, mert nincs tapasztalatom. Bármilyen butaságnak tűnő dologgal felhívhatom nem olt le elmondja a véleményét!

Barátnőmnek egy begyepesedett védőnője van, tiszta kínlódás "együtt dolgozni" vele. Ha valami gond van a picijével az én védőnőmet hívjuk fel!

Szerintem szükség van jólképzett (nyitott)védőnőkre!

2016. ápr. 30. 20:36
 6/11 anonim ***** válasza:
71%

Én nem foglak hitegetni, én nem tartom sokra azokat a védőnőket, akikkel találkoztam. Egyet tudok mondani, szintén saját példa: 30 év felett is lehet tovább tanulni, mást tanulni, változtatni. Erről szól az élet. Akár tetszik, akár nem. Félre is lehet tenni rá, és lehet tovább menni, keresni azt, aminek értelme van. Aki megáll a romokon és siratja a múltat, az nem jut soha előbbre. Sokat tanulsz, biztosan, (én mentőtisztit végeztem, aztán 2 másikat, mert semmit nem ért, és elhiheted, azon sem unatkoztam). De vagy teszel azért, hogy megtaláld, ami értelmes, jó, neked való, stb. vagy megrekedsz és sajnálod.

Ha védőnő akarsz lenni, legyél kivétel, fehér holló, adj bele mindent! A társadalmi megítélése nem fog változni, de azoknak az asszonyoknak, akiknek Te segítesz, szép lehet a gyermekágy és a babával töltött idő, ha hozzáteszel és nem elveszel! Ez is lehet cél. De ha úgy érzed, hogy tévedtél, ne állj meg! Menj tovább! Mert egy élet van, érdemes úgy élni, hogy tartalmas legyen!

2016. ápr. 30. 22:32
 7/11 anonim ***** válasza:
42%

Nagy általánosságban szerintem nem szokták szeretni/hasznosnak tartani a védőnőket. De ez általánosság. 3 év alatt 4 védőnőm volt/van. Az elsőt visszasírom. ISzonyat kedves volt, bármikor hívhattam, rengeteget segített, mindig intézkedett. Volt 1-2 olyan tanácsa, ami nem egyezett az én nézőpontommal, de sosem erőszakosan mondta, csak mint egy tanács. A második védőnőnk kedves volt, de ennyi. Szakmailag semmit nem tudott segíteni, továbbra is az elsőt hívtam a problémánkkal (sajnos még addigra sem oldódott meg). Különösebb gondom nem volt vele, csak annyi, hogy kb. "hülyének nézett", hogy azt hiszem, a fél éves gyerekemnek még a hasa fáj... A következő védőnő egy nyugdíjas korú volt, vele csak egyszer találkoztam, meg egyszer előtte a helyettesével. A helyettesen sem igazán tudott tanácsot adni, nem sokra mentem vele. Az akkori védőnővel egyszer találkoztam, státuszra jött. Majdnem hülyének nézett, hogy szerintem még időnként a hasa fáj a gyereknek, ugyan anyuka, csak fogzik, más is panaszkodik ilyenre. (hozzáteszem magánúton jártam utána a problémánknak- sikerrel). Vele sem mentem sokra. A mostani védőnőnk aranyos, precíz, de látszik, hogy csak a tankönyvből tudja. GYereke nincs, de ódákat tud zengeni a következetességről, ami persze szépen hangzik, de egy fáradt anyukánál jobban senki nem tudja, hogy időnként a kőkemény elveket bizony feladjuk/meghanyatlunk egy kicsit. Továbbá a státuszvizsgálatot is érdekesen vezényelte le, pl. 3 évesemnek: állj 1 lábon, ugrálj 1 lábon. Aki látott már 3 évest, tudja, hogy idegennek biztos nem fog utasításokat követni, de örül az anyuka, ha neki nem tiltakozik a kis dacos. Szóval rajta látom, hogy ráférne 2-3 gyerek, és akkor biztos sokat változna. Alapjáraton kedves, de sok hasznát neki sem látom, nem vagyok semmivel előbbre a találkozások után.

Nekem valahogy fura olyantól tanácsot kérni, akinek nincs gyereke, csak a munkája kapcsán találkozik babákkal, gyerekekkel.

Szerintem ha nagyon szeretnéd, ne add fel. Ha nyitott vagy sok alternatívára, és nagyon utánajársz mindennek, még egy joly joker is válhat belőled, akit mindenki szeretni fog. De ehhez nagyon tájékozottnak, nyitottnak kell lenni szerintem, és az anyuka igényeit, értékrendjét is figyelembe kell venni.

2016. máj. 1. 00:18
 8/11 keszi88 ***** válasza:
86%

Én 6 éve vègeztem védőnőként és azóta ( 1.5 év gyed-et kivéve) dolgozom is.

Nagyon szeretem és csak szívvel-lélekkel lehet csinálni...

Megyeszékhelyen dolgozom-kb 25 területi védőnő van itt.

Tudom hogy van akit nem èrdekel már az egész, ki az aki csak elkönyveli a látogatásokat- és ki az aki lelkiismeretesen látogat.

A fizetés nincs arànyban sem a felelősséggel, sem avval hogy olyan helyekre is menned kell amit legszívesebben messzire elkerülnél.

De amikor az anyuka hallgat rád -és eléritek hogy az a baba csak szopjon a te tanácsaidat követve, vagy azt mondják neked hogy város szerte jó híred van-akkor belátod hogy megéri ezt -jól -csinálni.

És ilyenkor mindig új erőt is kap az ember...

2016. máj. 6. 23:07
 9/11 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem presztízs szempontjából nem rossz szakma, csak alulfizetett. Minden szakmában van rossz szakember és jó. A presztízst pedig éppen nem csak a most szülő anyukáknak kellene megítélnie, bár nekik a legtöbb a tapasztalatuk, de nem ők az egész társadalom. Ha egy anyukának rossz a védőnője, talán utálni fogja a védönőket pár évig és csúnyákat mond rájuk. De a férfiak pl,, vagy nem szült nők szemében egyáltalán nem alacsony presztizaű a védőnői szakma, nagyjából a gyógytornásszal állhat egy szinten. Ha pedig te ezt szeretnéd csinálni akkor csináld, lejetöleg jól és akkor szeretni fognak az anyukák, akikkel dolgozol.
2016. júl. 6. 11:58
 10/11 anonim ***** válasza:
71%

Itt is, mint minden szakmában itt is vannak jók, közepesek és rosszak. Nem szabadna egy kalap alá venni minden védőnőt.

Az enyém szimpatikus lenne és biztosan egy csomó plusz dolgot tudna mondani, de úgy igazán nem segít sokat, pedig első babás vagyok, 30 éve a pályán van, szerintem csömöre van, mindig késik (nem 5 percet, hanem félórákat), ami azért picit idegesítő, mert még elnézést sem kér érte. Ha kérdezek, akkor azért korrekten válaszol, egyszer felhívtam akkor is normális volt, de magától úgy igazán semmit nem mond.

Hamarosan elköltözünk, azt a védőnőt ismerem látásból, akihez kerülni fogok, kíváncsi leszek ő milyen lesz.

Szerintem szép szakmát választottál, ha lelkiismeretesen csinálod és jó is leszel benne, szeretni fognak a kismamák.

Én a gyógytornásszal tartom kb. egy szinten a védőnő szakmát.

2017. jan. 4. 12:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!