Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Kisbabások! Beadatjátok a...

Kisbabások! Beadatjátok a bárányhimlő elleni oltást?

Figyelt kérdés
2016. febr. 24. 13:59
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

Kedves 20-as!

1. Nem én találtam ki, olvastam több (orvos által írt) könyvben is erről.

2. Kevés a teljesen egészséges, jó immunrendszerű gyerek, de ebben az esetben minek a védőoltás? A betegséget az egészséges immunrendszer pár nap alatt leküzdi.

3. A himlős gyereket 10 napig otthon szokták tartani, így megfelelő higiénia mellett kicsi az esélye, hogy más betegséget is elkapjon.

4. Az oltóanyag nemcsak legyengített vagy elölt kórokozókat, hanem más, potenciálisan veszélyes hordozóanyagokat is tartalmaz, pl. volt (van?) olyan oltás, amelyben pl. higany volt, ami köztudottan mérgező nehézfém. Ezek is okozhatnak későbbi idegrendszeri és egyéb rendellenességeket.

4. Ha egy gyerek immunrendszere gyenge (pl. autoimmun betegsége - asztma, allergia, ekcéma stb. - van), az oltás kifejezetten káros lehet. Léteznek oltási szövődmények is, csak erről nem szeretik tájékoztatni az embereket.

2016. márc. 4. 12:49
 22/27 anonim ***** válasza:

"Az oltások mellékhatásainál megkülönböztetjük az oltási reakciókat, az oltási betegséget és az oltási szövődményeket (Quast 1997):

• Az oltási reakció esetében átmeneti eseményről beszélünk, mely többékevésbé kifejezett. Enyhe reakció például: a helyi pír, duzzanat, a láz vagy az ingerültség. Erősebb oltási reakciók: az apátia vagy a túlzott ingerelhetőség (»hyperexcitabilitás«, fejhangú sírás), görcsrohamok, oltási tályog, heveny izületi panaszok, csecsemőknél légzésleállás vagy allergiás reakciók: csalánkiütéstől az asztmás rohamokon át, egészen az allergiás sokkig.

• Az ún. oltási betegség az oltási reakció rendhagyó formája. Csak élő oltóanyagok beadásakor fordul elő, és az oltandó betegséget imitálja (pl. oltási kanyaró).

• Az oltási szövődmények súlyosabbak és maradandó károkat, tehát oltási károsodásokat okozhatnak vagy idült betegségekbe torkollhatnak. Ide sorolandók az idegrendszer autoimmun megbetegedései (ideggyulladás, Guillain-Barré-szindróma, meningitis, encephalitis, sklerózis multiplex, autizmus stb.) és az idegrendszeren kívüli autoimmun megbetegedések, mint a reumás ízületi gyulladás vagy a diabétesz. A mafrofágos myofasciitis is ebbe a csoportba sorolandó.

Hogy hogyan alakulnak ki az oltási reakciók vagy -szövődmények, az eddig még csak durván körvonalazódott. Léteznek:

• toxikus reakciók adalékanyagok által (thiomersal, alumínium),

• az allergiás reakciókon belül az azonnali és a késői típusok, melyeket az oltóanyag olyan elemei váltanak ki, mint a zselatin, a tyúkfehérje, az élesztő, antibiotikumok vagy alumínium,

• az immunrendszer „átváltása” (TH1-ről TH2 válaszra) az oltási antigén által vagy olyan adalékanyagok, mint az alumínium által,

• autoimmun reakciók – ez azt jelenti, hogy a test elveszíti saját szövetével szembeni türőképességét (toleranciáját).

Néhány oltási reakció esetében – mint pl. a fejhangú sírás, görcsrohamok, légzésleállás vagy a haláleseteknél – ismeretlen a kialakulás mechanizmusa."

forrás: [link]

Ettől függetlenül mindenki úgy dönt a saját gyermekével kapcsolatban, ahogy akar, de nem árt átgondolni a döntést. Nekem van egy ADHD-s és egy megkésett beszédfejlődésű, ekcémás gyerekem, az biztos, hogy én több (nem kötelező) védőoltásnak nem fogom őket kitenni.

2016. márc. 4. 13:01
 23/27 anonim ***** válasza:

21-22

Olvasd el akkor 19-es hozzászólást.

NEM MINDIG győzi le könnyen a szervezet, nagyon el tud durvulni. Még ha jók is a higénia körülmények. Az oltásnál megválasztható az, hogy egészséges ember kapja meg (nincs éppen más közönséges betegsége, mint pl. nátha), de a betegség elkapásánál nincs ilyen luxus. Már a tünetek megjelenése előtt is fertőz így nagyon könnyű elkapni, nincs megfelelő óvintézkedés.

2016. márc. 4. 15:01
 24/27 anonim ***** válasza:

Ja meg még a 11-esé is ajánlott.

Ellehet gondolkodni rajta, hogy vajon mennyire "jelentéktelen" a szövődmény veszély ha itt a cirka 15 válaszolóból kettes is írtak ilyen tapasztalatot.

2016. márc. 4. 15:15
 25/27 anonim ***** válasza:
Nem. Nem vagyok sem oltáspárti, sem oltásellenes. A kötelezőket tuti oltásnak tartom. Van velük tapasztalat. Sok ember kapja őket, régóta. Viszont pl. a bárányhimlő ellenivel az a bajom (a rotához hasonlóan) hogy nem véd 100%- osan. Szövődmények... Mindennek lehet szövődménye. Én is nagyon félek mindentől, hála a netes olvasgatásnak, de nem lehet rettegésben élni és nem is lehet minden ellen oltatni. Amúgy érdekes, a közvetlen környezetemben az olyan gyerekek, akiknek bárányhimlőből vagy mondjuk influenzából szövődménye lett, valamilyen immungonddal küzdöttek. Szóval a híresztelésekkel ellentétben a két szememmel nem azt látom, hogy egyébként erős gyerekeknél okozna ilyet. Persze ettől előfordulhat, ez nekem is egy rémálmom, de nagyon fel van tuningolva. Ez igenis üzlet, tetszik vagy sem. :) Másrészt a rossz mindenről előbb eljut a nagyközönséghez. Engem még az riaszt nagyon, hogy oké, védi az oltás úgy - ahogy meg ideig - óráig, de mi van ha bekavar és majd pont felnőttként, kismamaként kapja el? Azért ezzel az oltással nincs olyan sok tapasztalat, mint mondjuk a kötelezőkkel - amik tényleg védenek. Szerintem nincs jó vagy rossz, mindkét oldalnak van előnye - hátránya.
2016. ápr. 6. 11:25
 26/27 anonim ***** válasza:

16-os vagyok. Valóban tévedtem, mea culpa... Megkérdeztem az illetőt, kanyarója volt. Néhány éves eltéréssel egy másik gyereknek is kanyarója volt a családban. Mindketten megkapták védőoltást.

Ezek fényében is igencsak kérdéses, hogy a kötelező (és ajánlott) védőoltások vajon védenek egyáltalán valami ellen is, vagy csak feleslegesen mérgezik vele gyermekeinket, esetleg éppen az ezekből származó legyengített - egy ideig lappangó - kórokozók okoznak később betegségeket.

2016. ápr. 7. 13:11
 27/27 anonim ***** válasza:
Azért az ilyen betegségek, mint pl. a kanyaró, elenyésző számban fordulnak elő. A bárányhimlő ellenben nem, és most csak az oltottakról beszélek. Én nem vagyok az oltás ellen, de az tuti, hogy a kötelezők ennél hatékonyabbak.
2016. ápr. 7. 23:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!