Miért küldenek manapság minden újszülöttet és csecsemőt dévény tornára? Honnan tudja a gyanútlan szülő, hogy valóban szükség van rá és nem behúzás?
Na, a logopédusban nagyon tévedtek, mert hiányszakma, még annak sem biztosítanak, akinek kéne.
Én vittem Dévényeshez a fiamat, mert féloldalasan feküdt, de megnyugtatott, hogy nem lesz baja. Mutatott egy-két gyakorlatot, hogy otthon mit kell csinálni, és ennyi. Bizonyára személyiségtől is függ, de eléggé hiányszakma, nem gondolnám, hogy bárkit odarángatnak, ha nincs rá szükség, mi 2 hónapot vártunk egy vizsgálatra. Na, meg legyen az ember annyira diplomatikus, hogy még ha nem is hisz benne, nem vágja az arcába. Akkor minek viszed oda?
Egyébként meg persze, hogy előbb-utóbb mindegyik elkezd járni, beszélni. De nem mindegy, hogy mikor, ha a védőnő eltérést talál, akkor nem árt megvizsgáltatni, mert a későbbi tanulási folyamatban is lehetnek problémák.
Szeretem ezt a "bezzeg a mi időnkben". A "mi időnk" óta szerencsére sokat fejlődött a világ, a diagnosztikus módszerek, azok oktatása is, és a "mi időnkben" született, azóta felnőtt emberek között rengeteg mozgásszervi, egyéb problémával küzdő van, vagy aki nehezebben teljesített az iskolában, ami lehet, hogy visszavezethető kisgyermekkori fejlődési problémákra. Ezek nem feltétlenül szembetűnő dolgok, és természetesen a lehetséges problémák sem minden esetben alakulnak ki.
Sajnos valóban előfordulhat, hogy csak a pénzre mennek rá, de ezt én szerencsére nem tapasztaltam meg. A mi dévényesünk is tele van munkával, akinek nincs szüksége kezelésre, azt nem vállalja el.
Az is igaz, hogy sok esetben nem szakorvos küldi a gyerekeket szakemberhez, hanem a szülők aggódják túl a dolgot.
Az én kislányomnál születésekor látott hypotóniára utaló jeleket a neonatológus (se védőnő, se gyerekorvos nem látta), de nem küldtek rögtön, hanem visszahívtak 2 hónap múlva kontrollra. Mivel ekkor is csak lógott a gyerek, mint a rongybaba, nem tartotta a fejét stb, így irányítottak a dévény terápiára, és neurológushoz, aki megerősítette a diagnózist és a terápia szükségességét.
Azt kell mondanom, hogy ha a szülő a dévényes felkeresése előtt felkeres egyéb szakembert, akkor talán megerősítést kaphat a terápia szükségességéről.
Ha szemmel látható a probléma a gyereknél, azért sejthető, hogy gond van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!