Miért vagyok rossz anya, mert megműttetem a fim?
"A kérdező kommentje:
Nem bírja a tejtermékeket és a dr nőnk egy egyetemi tanár,azzal indított,hogy a mandulája miatt nem tolerálja a szervezete a tejet"
Ööö... biztos, hogy a doktornő EZT mondta? A gyulladt mandula nem az oka a tejallergiának, hanem az egyik tünete lehet...
3 éves volt a lányom, amikor kivették mindkét manduláját. Addig állandóan volt torokgyulladása, és fülfájása.
Utána legfeljebb megfázott néha, de nem fájt többet a füle sem.
Jól teszed, ha az orvosokra hallgatsz.
10-es,
"Azt hittem, leszoktak már a dokik arról, hogy minden gyereknek azonnal kivenni a manduláját, amint tüsszent egyet" Ez a hülyeség, amit írtál,"
- elismerem, ez tényleg hülyeség, hiszen mint látszik a kérdező kérdéséből, nem szoktak le róla a dokik.
Szia!
Attól még, hogy egy időben gyakran indokolatlanul is kivették a gyerekek orrmanduláját, bizonyos esetekben ez ma is indokolt. Nyilván a rokonaid csak addig jutottak el, hogy régen ezt gyakran indokolatlanul is megtették, és ebből arra következtettek, hogy ez a műtét soha, senkinek nem szükséges. Sajnos ők ilyenek, ne foglalkozz velük, mást nem tehetsz. A férjeddel beszéld meg, meg a gyereket kezelő orvosokkal, slussz-passz. Amúgy is, ha valakinek az egyetlen érve az, hogy 20x elismétli, amit mond, akkor gyanús, hogy nincs igaza.
Az óvodában pedig szólni kell, ha egy gyerek tejallergiás, és ekkor nem fognak neki tejet vagy mást adni, amit nem ehet. Nekem volt cukorbeteg ovistársam, neki is mérték mindig a vércukrát az óvó nénik és talán spéci ennivalót is kapott, nem azt, mint mi. Általában az ovi elején elbeszélgetnek a szülőkkel, esetleg kérdőívet is ki kell tölteni az allergiákról, betegségekről. A jó óvónénik nagyon figyelnek a gyerekekre, alkalmazkodnak az ilyen problémákhoz. Szóval emiatt ne aggódj. Persze vannak rossz óvodák, rossz óvónénik, de ők vannak kisebbségben.
Ne foglalkozz a rokonokkal. Ráadásul a te gyerekednek az orrmanduláit akarják kivenni, ami ég és föld a torokmandula műtéthez képest. Persze azt is el kell végezni ha indokolt.
A túl nagy orrmandulák azon kívül, hogy hajlamosítanak a középfül megbetegedéseire, náthás állapotban nagyothallást is okoznak. Nem túl súlyosat, de annyit bőven, hogy a gyerek beszédértése akadályozott lesz, lassan gyarapszik a szókincse, és nehezen tanulja meg a beszédhangok finom differenciálását. Tömegesen jönnek a Szakszolgálathoz nagycsoportosok, akik nem hallják, hogy toboz vagy doboz, sír vagy zsír, tűr-tőr stb. Ráadásul 6-7 évesen hiába hozzák rendbe a hallását egy gyereknek, az még egy külön menet, mire az immár jó fülével meg is tanulja meghallani, amit kell. Ha pedig ekkor már iskolás, el kezdődött a betűtanulás, tuti, hogy össze fogja keverni a hasonlóan hangzókat, és sokszoros küzdelem lesz a halási megkülönböztetés és a rosszul rögzült írás és olvasás javítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!