Túl aggódós vagyok, vagy tényleg normális ha 4 hete köhög a kisfiam?
4 éves kisfiam június 4-e óta köhög. 6-án kiderült asztmás, mert előtte volt orrmandula műtétig volt állandó erőltetett köhögése, ez a műtét óta megszűnt. Köhögése csak betegség esetén volt. 7-én mandulagyulladása lett, ami gyakorlatilag azóta sem múlt el. Fül-orr-gégész többször látta, most persze viszem újra. Volt torokváladék tenyésztése 2 hete, negatív lett. Augusztusban (5-én) kiveszik a garatmanduláját gyakori mandulagyulladás miatt (hallásproblémák is vannak és már ízületi is )
Többször vittem gyerekorvoshoz. Múlt héten is mivel akkor 3 hete köhögött. Továbbra is cetirizin csepp, köptető, arcmelegítés, orrspray, orrszivás+asztma gyógyszerek. Ezeket kapja. Már 1 üveg köptetőt elivott. A mandulagyulladásra persze anno kapott antibiotikumot.
Szombaton éjjel Rectodelt kúpot kapott, mert rájött egy erős köhögésiroham és csak ettől javult (pulmonológus javaslatára kapta). Fél óráig tartott 1-2 perces szünetekkel. Szinte öklendezett annyit köhögött. Hurutos köhögése van.
Tegnap megint megismétlődött. Ma meg már a mellkasát is fájlalja. Az asszisztens is javasolta a gyerekorvosnál a röntgent, de nem küldte. Szerinte biztos nincs tüdőgyulladása. Állítása szerint szuperül van, a műtét után múlik el a köhögés. Pedig az altató orvos mondta ha folyik az orra már nem lesz műtét, nem ha így köhög.
Most én vagyok az aggódós anyuka aki szerint a gyerekorvos félvállról veszi a dolgot, vagy neki van igaza?
Asztma, allergia, toroknál lefolyó váladék, hurutos betegség, nagyon száraz levegő mind-mind okozhat köhögést.
Én abban látom a problémát, hogy nincs kikezelve szerintem a fiad. Illetve a másik, hogy köptetőt abban az esetben kell adni egy gyereknek, ha van váladék lerakódás. Ha nincs és natúrba adsz neki köptetőt, akkor az erőlteti a köhögést. Tehát irritálja a gyerek szerveit, nyálkahártyát és köhögésre ingerli. Tehát ha nem indokolt a köptető, akkor nem szabad neki adni.
Próbáljátok meg, hogy hideg párás levegőt biztosítok a lakásban, mert arra javulni szoktak az ilyen köhögések.
És valóban, ha egy gyereknek légúti megbetegedése, fertőzése van, úgy nem műtenek. Tehát ki kell kezelni a gyereket és akkor műtenek.
De ha a fiadnak jelenleg nem kórokozó okozza a betegséget, hanem allergia, asztma, akkor az nem kizáró ok. Mert akkor nem kórokozó miatt folyik az orra, köhög.
Azért veszélyes egyébként betegen az altatás, ugyanis altatáskor a lélegeztetés miatt egy csövet dugnak le az ember torkán és ha valakinek valamilyen fertőzése van, akkor azt a fertőzést leviszik tüdőhöz és nagy bajt csinálnának vele. Illetve egy beteg embernek, gyereknek ilyenkor gyenge az immunrendszere, így egy műtétet sem viselne jól, vagy olyan vészes helyzetben nem is viselné el.
A fül-orr-gégészével beszéltem telefonon. Azt mondta köhögése lehet asztma miatt, viszont a mellkasi fájdalom ijesztőbb inkább. Szerdára van időpontunk, akkor elküldi röntgenre.
Sajnos a gyerekorvos miatt sok gond volt. A beutalókért harcot kell vívni. Mandulaműtétet is ellenezte pedig a hallásával is baj volt, allergia miatt 1 évig nem adta ki a beutalót és nesze asztmás, most meg ez. Régebben is mikor sokáig köhögött volt már arcüreggyulladása, kezdődő tüdőgyulladása. Csak ezért aggódok..
Nekem is az volt az első gondolatom, hogy abba kellene hagyni a köptető szedését. Attól is simán fájhat a tüdeje, hogy hetek óta erőlködik.
Engem is meglepett, nekünk tavasszal mondta ezt a háziorvos, amikor az egész család ágynak esett ilyen influenza-szerű, 40 fokos lázas-taknyos-köhögős nyavalyával. Figyelmeztetett, hogy csak pár napig szedjük a köptetőt, amíg valóban felszakítja a hurutot, ha már nem jön fel az a "takony", onnantól csak árt, mert köhögésre ingerel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!