Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Minek a tünete lehet ez egy...

Minek a tünete lehet ez egy másfél évesnél? Fogyatékosság?

Figyelt kérdés
Másfél évesen a nap nagy részében dadogva szótagokat, betűket mond gyorsan egymásután, mintha magában beszélne, közben csapkod, sikongat, dünnyög magyaráz magának, tárgyaknak. Szinte be nem áll a szája kb. 2 hónapja és nagyon furcsán néz ki, ahogy dadog, mutogat, hadarja a szótagokat, néha morgó hangon, ami fura egy ilyen kisgyereknél. Egyébként is egy nyugtalan kisgyerek, és sajnos szereti az ismétlődő dolgokat. Jó pár hete kedvenc foglalatossága, hogy a plüsseit ültetgeti, ez tudja igazán csak lekötni, vagy apro dolgokat pakol ki és be, majd újra kezdi 10-szer. Értelmetlen dolgokat csinál, nem játszik rendesen, egyedül a rajzolás, amiben ügyes és van értelme. Egyébként a fejlődése rendben van, utánoz, megért szinte mindent, hátrafelé is megy, labdába rúg, bekapcsol, hoz valamit, ha kérem, de például nem fogad szót, ha megdorgáljuk vagy valamit nem szabad. Úgy tűnik, nem érti, hogy miért vagyunk dühösek. Gyakorlatilag egyáltalán nem fogad szót nekünk, mindig fel kell emelnem, el kell vennem stb. ha valamit nem szabad. Szereti, ha puszilgatjuk, de ő pl. nem puszil meg minket és néha belénk markol, ahol csak ér, vagy pelenkázáskor belénk rúg (nem szereti, ha pelenkázzuk), nem érti meg, hogy ez fáj. Volt, hogy csak úgy belémharapott, de annyira, hogy be is lilult a végén. Az arcomba is belemart, vérzett is. Mindezt azért, mert befejeztük a fogmosást, de ő még szeretett volna. Nagyon szépen beszéltünk hozzá, de semmit sem ér, igaz, az sem, ha veszekszünk vele.

2014. márc. 27. 02:56
 1/4 anonim ***** válasza:
67%
Erre itt neked senki sem tud választ adni. Mindenképpen vidd szakemberhez a gyereket, vizsgáltasd meg!
2014. márc. 27. 03:39
 2/4 anonim ***** válasza:
Persze, ha úgy érzed hogy gond van, kérdezz meg szakembert, először szerintem a védőnőt. DE még csak másfél éves! Teljesen normális, hogy nem fogad szót, meg hogy nem érti, hogy a harapás fáj. Honnan tudná? Harapta már őt meg valaki? Ebben a korban kezd nyílni a tudatuk, az akaratuk, meg kell neki tanítani sok türelemmel, hogy mit szabad és mit nem. A ki-be pakolás is, úgy tudom, normális ebben a korban. Az én nagylányom kedvenc elfoglaltsága az volt, hogy kipakolta a pelenkákat a zacskóból, és mérnöki pontossággal egymás mellé rakta őket. Most már lassan 5 éves, és inkább épít vagy a babáit rendezgeti. Az apró dolgokat meg lehet, hogy azért pakolja, mert élvezi, hogy meg tudja már azokat fogni. Egy másfél éves gyereknek nem kell "rendesen" játszani, ők még csak felfedezik a világot.
2014. márc. 27. 06:36
 3/4 anonim ***** válasza:

majd ha 5 évesen is ezt csinálja, akkor már biztos van valami bibi, de most még tényleg csak 1,5 éves.

ha mégis úgy érzed, hogy baj van, vidd orvoshoz, de én még várnék ezzel

2014. márc. 27. 06:45
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz. Én is abban bízok, hogy kinövi ezt is, mint ahogy már pár dolgot szerencsére. Csak ami nagyon zavar, hogy ilyen kisgyereket még nem láttam, mint ő, aki folyamatosan nyugtalan, a babakocsiban is, mindenhol (kivéve, ha éppen álmos és jól érzi magát, mert egyébként az alvást is mindig sírás kell, hogy megelőzze). A dadogását sem értem, hiszen már mond ki kb. 4 szót magától helyesen, de a passzív szókincse óriási, régen mondott tárgyakra visszaemlékszik és dadogva próbálja mondani. Ahogy nő, úgy lesz egyre nehezebb elfogadni a furcsaságokat, hiszen azt gondolnám, már megérti, ha valamire azt mondom, nem helyes vagy ne tegye. Egyébként semmit nem tudok mellette csinálni, mert állandóan igényli, hogy vele legyek. Ahogy megérkezünk haza valahonnan, már kapaszkodik, hogy mozdulni se bírok, folyamatos animációt igényel.
2014. márc. 27. 17:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!