Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Ezzel most ügyeletre kellene...

Ezzel most ügyeletre kellene menni? (Nem egyértelmű skarlát gyanú)

Figyelt kérdés

Az ovis lányom óvodájában skarlát van.

A nagylányom kedden náthás lett, egy fél napig picit fájlalta a torkàt. Láza, hőemelkedése nem volt. Ezen a napon este a 11 hós tesóján új testápolót próbáltam ki, pár perc múlva teljesen kipirosodott tőle az arca.

Szerda reggelre a picinek a hasán skarláthoz hasonló kiütések jelentek meg (+peluskiütése lett). Más baja nem volt, a testápolóra tippeltem, de azért azonnal átnéztem a nagylányt is. Rajta kiütések nem voltak, de egy kicsit málnanyelve láttam nálam. Lefotóztam mindent, elküldtem a gyerekorvosnak. Azt válaszolta, hogy mivel nem volt lázuk így kizárná a skarlátot, a nagylány nyelve lehet olyan simán a lepedéktől.

Csütörtökre már a kicsinek a hasán elmúlt a kiütés és a peluskiütés is rendeződött. Meg is nyugodtam.

Pénteken késő délután a nagynak az egész fenekèn piros kiütéshez hasonló elváltozást láttam, de nagyon száraz lett rajta a bőr (mintha a szárazság miatt lett volna). Este a picit melegnek éreztem, egész éjszaka hőemelkedése volt (37,6 levonva). Jelenleg alszik, de biztos vagyok benne, hogy láza is lesz. Ő a nátháknál is lázas 2 hónapos kora óta, lehet csak elkapta a tesójától, de azért fura mégis a sok véletlen.

Én azért nem vagyok benne biztos, hogy ez nem skarlát alattomosan. Én pl felnőttként az antitesteimből tudtam meg, hogy bárányhimlős voltam, pedig sosem voltam pöttyös. A kicsinek is volt fülgyulladása sírás és láz nélkül + sok kommentet olvastam már olyan skarlátos gyerekekről, akiknél 1-1 tünet állt csak fenn.

Jelenleg brutálisan sok a beteg gyerek, így az ügyeletre az influenzások közé nem szivesen mennék velük.

Szerintetek ráér hétfőn a délutános orvost megkeresni újra?

ma 08:54
 1/6 A kérdező kommentje:
Update: a nagylánynak semmi nincs már a fenekén, csak tegnap este volt volt ott
ma 09:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Elolvastam, de nem találom az okot, amiért ügyeletre vinnéd....
ma 09:43
 3/6 anonim ***** válasza:
56%

Akkor az antibiotikumot hianyolod? Enyem 2x volt skarlatos,biztos vagyok benne, de a haziorvos egyszer sem itelte annak,pedig az en torkombol kijott a strep.pyogenes.... es az oviban is skarlat jsrvany volt

mind 2x antib.nelkul maradt a gyerek,ami elvileg kotelezo ilyenkor, a sulyos szovodmenyek miatt (sziv,vese ) szerintem ez a baja a kerdezonek.

ma 12:27
 4/6 A kérdező kommentje:
3-as: Igen, csak a szövövődmények aggasztanak. Nem vagyok híve az antibiotikumnak, de most megnyugtatna, ha tényleg az, de ha meg nem az és pl 2 hét múlva tényleg skarlátos lesz akkor tuti senki nem ír fel nekik. Sőt a mi gyerekorvosunk így sem írná fel, mert ő tapasztalataim szerint csak a specifikus esetekben hisz. Lehet majd kérek tőle a nagynak egy tenyésztést hétfőn, de màr gyógyultan nem szivesen viszem betegek közé sem.
ma 13:09
 5/6 anonim ***** válasza:

3 gyerekem van tobb esetben kaptak el a skarlatot de soha nem kaptak semmit sem ra.

Lazcsillapitas es ennyi.

Azota is elnek virulnak...

ma 14:07
 6/6 anonim ***** válasza:
5. -nek: sajnos a ronda szövődmények nem azonnal jönnek, hanem az élet során bármikor. A skarlátot lazán átéli a gyerek, esetleg kis pöttyök, még láza se nagyon van, de a későbbi szövődményeket kellene megelőzni az antibiotikummal.
ma 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!