Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babaszoba, gyerekszoba » Teljesen elvesztem a matracok...

Teljesen elvesztem a matracok világában?

Figyelt kérdés
Végre sikerült kiválasztanunk a megfelelő ágyat és most rájöttünk, hogy matracból még több féle van, mint ágyból :-( A kiságyában kókuszmatrac van. Most két éves a lányom és nagyobbra cseréljük az ágyát. Tudnátok tanácsokat adni milyen szempontok alapján döntsünk?
2013. júl. 8. 23:56
 1/6 A kérdező kommentje:
200 x 80 - as méret, linkeknek is örülnék...
2013. júl. 8. 23:59
 2/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

a kiságyban nekünk is kókuszmatrac volt, mikor váltottunk, akkor olyanra cseréltük, ami alul-felül ugyancsak egy kókuszréteg, benne viszont memory hab van- így egyesíti mindkét alapmatrac jó tualjdonságait.

Nekem még az jutott eszembe, hogy a huzat minősége is nagyon fontos- a kiságyhoz alapból egyszerű vásznas huzat volt, ami viszonylag hamar szétfoszlott a cipzár varrása mentén- a nagyobb ágynál direkt figyeltem arra, hogy nagyon sűrű szövésű, igényesebb huzat legyen a matracra és körbe cipzáros (ne csak a két oldalánál, mert a kókuszréteget takaró vlies miatt a cipzárkocsi nekem sokszor elakadt).

Ehhez hasonlót vettünk, csak más a sorrendje a rétegeknek (pont itt a matrac.hu-n EP kártyára is elszámolható):

[link]

Máshol (ha nem kérsz EP elszámolást) olcsóbban is meg tudod venni.

Esetleg még a matrackiraly.hu honlap is jó.

A linkelt novotexnek pedig sok bemutatóterme is van.

Rugós matracot semmiképpen nem ajánlanak még ilyen kicsiknek. Sem végtelenített, sem zsákrugós matracot nem szabad venni még nekik, illetve náluk azért még fontos a tartás (kicsit keményebb matrac).

Szép napot:

2013. júl. 9. 11:39
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Kedves Második Válaszadó, úgy látszik Rád minden kérdésemnél számíthatok :-) Külön köszönet érte!

Az zavar ebben az egészben, hogy különböző oldalakat nézegetve teljesen eltérő alapanyagokról állítják, hogy jó egy kisgyereknek. Arról nem is beszélve, hogy iszonyat hatalmas különbségek vannak az árakban. És egyrészt úgy érzem, rossz anya lennék, ha nem adnám meg erőnk felett is a lehető legjobbat (legdrágábbat), másrészt viszont nem hiszem el, hogy 60-80-100 ezreket érő matrac annyival jobb lenne, mint egy egyszerűbb, amiken mi is felnőttünk.

Szerintetek?

2013. júl. 9. 13:40
 4/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

a 2. válaszoló vagyok.

ne érezd azt, hogy rossz anya lennél, ha nem a legdrágábbat adod meg a gyerekednek. A késztetést persze értem és valahol normális is, hogy egy szülő igyekezzék a legjobbra törekedni.

A matraccal kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy azért érdemes tényelg átgondolni, mert ez ugye egy többéves beruházás. Normál méretű ágyban gondolkodtok, ami akár 10 évig is kiszolgálja a kicsit. Akkor a matracnál is érdemes úgy gondolkodni, hogy legalább ennyit kibírjon.

Ne az árat, hanem az összetételt nézd. Én mindig úgy indulok neki az ilyen vásárlásoknak, hogy először azt döntöm el, hogy milyen típust szeretnék (pl. habot vagy kókuszt vagy a kettő keverékét)- érdemes azt is megmérned otthon, hogy milyen magas lehet max a matrac- ez ugye függ az ágykereted kialakításától.

Gyerekeknek egyébként nem szükséges, sőt nem is túl egészséges a nagyon vastag és nagyon süppedős matrac.

6-12 cm közötti bőven elég és pl. az is lehet egy szempont, hogy ilyen vastagságra még a normál gumis lepedő is jól illeszkedik.

Én elmentem egy jobb hírű matracboltba (amit belinkeltem Novotex- nekik van kiállítótermük a 14. és a 9. kerületben is)- ott meghallgattam, megkérdeztem az eladók véleményét, miből fogy a legtöbb, milyen előnyei-hátrányia vannak szerintük stb.

Mi jó kapcsolatban vagyunk a védőnővel, számomra hiteles az is, amit ő mond, illetve ortopéd orvos ismerettség is van.

Aztán amikor bennem körvonalazódott, hogy kb. milyet szeretnék, csak azután kezdtem nézni az árakat. Mert akkor már lehet célirányosan keresni az akciókat, megnézni több eladót, esetleg nagykert, egészségpénztáron gondolkodni.

Azok a helyek, ahol EP kártyát elfogadnak, kicsit drágábbak ugyan, de szja-nál eleve visszaigényelheted a befizetett összeged (jó esetben) 20%-át, ha van ilyen lehetőséged, összességében lehet, hogy ezzel is jobban jársz.

A garancia köre és időtartama sem mindegy- nálam ez is szempont volt.

Biztosan mások más véleménnyel lesznek majd- én a habszivacsokat nem tartom olyan tartósnak, formatartónak (10 éves viszonylatban pl.), sem olyan könnyen tisztíthatónak és higiénikusnak, mint azt, ami kókusz alapú vagy esetleg hideghab (memoryhab). Ez utóbbi nem morzsolódik és színeződik olyan könnyen, mint a "sima" szivacs.

A kislányod még pici- esetleg a következő 1-2 évben simán előfordulhatnak balesetek, bepisilések is, főleg, ha beteg lesz. Az sem mindegy, hogy egy szétázott szivacsot kell-e szárítgatni, nálam a mérleg nyelve emiatt is a kókusz felé lendül.

Érdemes még egy ún. fekvébetétre (vagy matracvédőre) beruházni, ami tk. egy bélelt "takarószerűség"- a matracot védi meg a lepedő alatt. Hasznos, amikor bepisilés van, mert felszívja gyorsan a pisit és nem megy a matracba tovább. Erre pl. az ikeás is bőven megteszi (a mi ágyméretünkre kb. 5 eFt volt, 60 fokon mosható egyszerű steppelt fehér).

Én még azzal igyekszem a matrac élettartamát, átszellőzöttségét növelni, hogy hetente egyszer legalább fél napra kiteszem a teraszra szellőzni, a matracvédőt és a huzatot is rendszeresen, havonta legalább 2* mosom.

Szép napot:

2013. júl. 10. 09:14
 5/6 anonim ***** válasza:

...még azt felejtettem el leírni, hogy az egészséges cipőhöz hasonlóan az alvás minőségén sem érdemes nagyon spórolni szerintem. Az árat nem tudom meghatározni, kinek-kinek más- de az összeget tényleg ne 1 évre nézd... a 100 eFt-os matrac nekem már kicsit soknak tűnik, 25-30 eFt alatt meg már lehet, hogy a minőség kárára megy- de ez tényleg csak az én szempontom.

A pihentető alvás nagyon fontos- egyelőre a kicsi az élete kb. felé talvással tölti- később is a harmadát.

Én inkább spórolnék az ágykereten (illetve annak díszítésén, nem a stabilitásán), mint a matracon.

:)

Majd írd meg, hogy sikerült vásárolni.

2013. júl. 10. 09:19
 6/6 A kérdező kommentje:

Mégegyszer köszönöm az összes választ!

Kedves Kettes, Ötös, Hatos! :-) Nagyon szépen összefoglaltad nekem a lényeget, ami nagyon megkönnyítette a döntést. Mivel nem Magyarországon élünk, ezért az EP-os rész ránk nem vonatkozik, de szerintem más olvasóknak még jól jöhet.

Végül egy két rétegű matrac mellett döntöttünk (mindkét felén lehet aludni), az egyik fele kókusz, a másik pedig hideghab, azt hiszem 10 cm vastag. Ezen a héten kapjuk meg, már nagyon várom. Az üres ágykeretet már három napja nézegetjük itthon a lányommal.

2013. júl. 22. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!