Segítség Anyukák! Teljesen elvesztem a TGYÁS-GYED-GYES információhalmazban! Ha GYES ideje alatt szülök mi jár?
Annyi ellentmondásos információt olvastam a napokban, hogy elvesztem köztük. Kisfiam most 14 hónapos, szeretnénk kistestvért, de lehet, hogy nem jön össze úgy, hogy még a GYED ideje alatt megszülessen.
GYED/GYES ideje alatt mehetek inkább táppénzre (az több volt nekem, mint amennyi a GYED-em most)
Mi történik, ha már GYES-en leszek, ha születik? Kapok újra TGYÁS-t, GYED-et, vagy csak a GYES lesz? Ha az előbbi, akkor ugyanannyit kapok, mint a nagynál, vagy kevesebbet?
(12 évet dolgoztam, mielőtt várandós lettem)
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
A gyed alapjául szolgáló jövedelem meghatározása, ha
a szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben van 180 napi
jövedelme
Ha a gyed jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben a szülőnek volt 180 naptári
napi jövedelme, akkor a gyed-et a gyed jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben
elért jövedelem alapján kell megállapítani.
a szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben nincs 180 napi
jövedelme
Ha a gyed-re jogosult szülőnek a gyed jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző évben nem volt
180 naptári napi jövedelme, akkor a gyedre való jogosultság kezdő napját megelőző naptól visszafelé –
maximum a jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig – számított 180 naptári napi
jövedelemből kell a gyed összegét kiszámítani, ha a biztosítási idő folyamatos. Ha a biztosítás
megszakadt, a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe a számításnál.
a szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül megelőzően nincs 180 napi jövedelme
Ha a szülőnek a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően
sincs 180 naptári napi jövedelme, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér lesz a gyed
alapja (ha a gyed-re való jogosultság kezdőnapján fennálló szerződés szerinti vagy a tényleges
jövedelem a minimálbért nem éri el, az a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni,
szerződés hiányában pedig a ténylegesen elért naptári napi jövedelemből számítják a gyed-et).
E szabály alól kivétel az, akinek azért nem volt meg a 180 napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben vagy gyed-ben részesült.
a szülő a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően
táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült,
és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete.
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt
közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított
ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint
a minimálbér.
Vagyis, ha gyesen maradsz, több mint 180 napot, akkor nem lesz meg a 180 nap bérezett nap, tehát a minimálbér lesz az alap. Viszont, ha szabadságon, táppénzen, vagy gyeden vagy, akkor ezek kiesnek ez alól, itt a szerződés szerinti bért kell nézni.
Ha kiveszitek a szabit, majd táppénzre mentek, akkor megvan a 180 bérezett nap a szülésig, mert a szabadság és táppénz beletartozik a bérezett napba. Így a szerződés szerinti bér lesz az alap. A 180 bérezett napba még a tgyás is beletartozik, de mivel az 168 nap csak, így érdemes előtte táppénzre menni, hogy a 180 nap meglegyen. A lényeg, hogy ne legyen 180 napnál vagyis fél évnél többet az illető, mert sajna akkor a minimálbér az alap, akkor is, ha a szerződé szerinti béred pl. bruttó 130 ezer forint.
Azért zavaros, mert a jogosultsági időbe beleszámítják a táppénzt, de az összeg meghatározásánál márt nem, mivel egy ellátás nem lehet másik ellátás alapja. Mivel ténylegesen nem mész vissza dolgozni, így a szerződés szerinti béredet nézik. Mindenképpen azt nézik.
Egy olyan dolog van még, hogy ha a szerződés szerinti béred eléri a minimálbér kétszeresét, azaz 186 ezer forintot, mivel 2012-ben gondolom gyeden voltál, így a 186 ezer forint harmincad része lesz a tgyás alapja, akkor is, ha a szerződés szerinti béred pl. 220 ezer volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!