Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a fenét csináljak, már...

Mi a fenét csináljak, már megőrjítenek!?! Családom túlságosan félti a babámat, de így nem hagyják fejlődni, megismerni a világot!?

Figyelt kérdés
Családom már teljesen kiborít! Állandóan, iszonyatosan féltik a kicsit! Kisfiam, aki 1 éves múlt, mostanában (3-4 hete) kezdett önállóan darabos táplálékot fogyasztani, tehát pl.: alma darabokban, kenyér, babapiskóta, stb. Gyönyörűen eszi, teszi a szájába, majszolja,nem nyeli félre, nincsen semmi gond. Már van 10 foga, megy minden. De ők (párom és anyósom) folyamatosan hisztiznek, aggódnak, hogy úristen minek adom neki így darabosan, jézus félre fog nyelni és megfullad...! Vagy pl. ahogy lépeget a bútorok mellett, biztosan el fog esni, összetöri magát...jaj magára borítja és hasonlók! Folyton ott állnak mögötte, felkiáltanak, a frászt hozzák a gyerekre is meg egymásra! Kipakolták a fél szobát, hogy ne legyen bent az asztal, ha arra megy anyósom utána ugrik és elteszi onnan a gyereket! Ma is összevesztünk ezen, hogy mondtam, fejezzék ezt azonnal abba, mert semmi értelme! Én egész nap a kicsivel vagyok, figyelem, látom, tudom, hogy mit tud, mit lehet és mit nem! Eddig egyszer ütötte meg magát az asztalba, akkor is épp anyósom vigyázott rá! Eddig 1x nyelt félre, pont amikor anyósom átjött, igaz nem ő etette, de ahogy meglátta a kicsi, akkor történt. Mintha érezné.... Képes a 13 hónapos gyereknek lereszelni az almát meg mindent összeturmixoltatni, ha egyben adom, hisztizik, kiborul és kirohan a szobából!! Én meg pont nem ez a túlzottan aggódós anyuka típus vagyok, hanem a lazább. Már remegek az idegességtől ha átjön, vagy párom itthon van. Kérlek adjatok tanácsot vagy csak nyugtassatok meg, hogy ez elmúlik, vagy nem vagyunk egyedül. De még sorolhatnám, rengeteg hasonló eset van. Anyósom amúgy 3 fiút nevelt fel. :)
2010. júl. 10. 00:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Tiltsd ki anyósodat a házból. Én azt tenném, ha az enyém ilyen lenne. A gyerek fontosabb, és ez az állandó sopánkodás tényleg káros rá.
2010. júl. 10. 00:41
 2/14 A kérdező kommentje:
Hát, ennyire még nem akarok előre szaladni, pláne, hogy ő az élet minden terültén ilyen sajnos :( Hipochonder, tehát egy fejfájásnál is rögtön arra gondol, hogy biztos agydaganata van.... na ez szerintem sok mindent elárul :) Mindig mindent túl aggódik, mindenen kiborul a szívére veszi, egy merő idegeskedés, aggódás és stressz az élete :( eddig nem foglalkoztatott, mert ez a saját hülyesége, de most már a baba miatt kezd nem kicsit idegesíteni! Még megpróbálok majd beszélni vele, mert tudom hogy nem akar ő rosszat....
2010. júl. 10. 01:04
 3/14 anonim ***** válasza:
mondd meg anyósodnak, hogy ő már felnevelt egy gyereket, ha annyira nem volt elég miért nem szült többet szálljon le róla, ha kell a tanácsa kéred, amúgy meg tartsa meg magának. Ha jól megsértődik még jól is jársz.
2010. júl. 10. 02:18
 4/14 anonim ***** válasza:
66%

Már 6 hónaposan adhattál volna neki darabos ételt. Attól pedig nem szabad félteniu,hogy elesik. Megkell tanulnia esni. Ha mindentől féltitek,akkor soha nem lesz belőle önálló kisgyerek.

Ezt értesd meg a pároddal is. Anyósod pedig ne szóljon bele a nevelésébe.

2010. júl. 10. 06:24
 5/14 anonim ***** válasza:
Anyumon,nagymamámon is látok ilyen jeleket:-) szerencsére azért nem viszik túlzásba,de sokszor volt hogy a gyerek sétál,tök biztosan,és kapkodnak utána minden lépésnél,persze hogy a gyerek elbizonytalanodik és elesik...hagyni kell őket maguknak megismerni a világot.És igenis el kell esni párszor!Azt is meg kell tanulnia hogyan esen,és hogyan keljen fel utána.Amikor tanult felállni mindig felállitották,mert hát még ügyetlenül ment neki,de ment neki,mondtam is hogy csoda hogy megtanultam járni ha engem sem hagytak egyedül próbálkozni.Szerintem le fognak erről szokni előb utóbb,te meg a fiad bebizonyitjátok,hogy nincs az a kicsi rászorulva annyira a pátyolgatásra mint ahogy azt ők hiszik.
2010. júl. 10. 06:43
 6/14 anonim ***** válasza:
szerintem hagyd rájuk,almát akkor adj nekik amikor nem látják,a gyerek mögött csak álljanak ott ha van idejük.Megjegyzem,ebben az időszakban amikor elindult,én is mindig mögötte álltam,semmit nem pakoltam el,és vigyáztam rá,mert akkorát tudnak esni mint egy krumplis zsák.igy én is amikor elindult bizony ott álltam mögötte mert tudtam úgyis elesik,és baj is lehet belőle,almát én már előbb adtam neki,anyám is visított,de mutattam neki,nézd meg milyen szépen megeszi,aztán szépen lassan hozzászokott,a picim pedig napról napra ügyesebb lett,így már csak ritkán kellett mögötte állnom.
2010. júl. 10. 06:51
 7/14 anonim ***** válasza:
74%

Elolvastam amit írtál, és a pulzusom felszaladt az idegtől. :D Rettentő mód sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, hallottam és tapasztaltam hasonlókat, szörnyű, mikor az ember nem akarja megbántani a másikat, de zavarja, amit a másik csinál.

Nekem 10 hónapos a babám, anyu is folyton frászt kap, mikor babám úgy néz ki, pl. elborul (stabilan ül, sose borult el, mégis a legkisebb kilengése anyum a szívéhez kap és felsikolt). Babám meg néz, hogy most meg mi van. Szerencsére ilyenkor megjelenik apum, és leszereli, hogy túlaggódik mindent, így megpróbál csendben maradni. Ez a jobbik eset. :D

Az már gáz, hogy a férjed is ilyen aggódós, hát volt kitől örökölnie. :) Előbb talán vele kellene megbeszélned ezt az egészet, és aztán ő közvetíthetné anyukája felé. Tényleg nem jó a gyereknek ez a nagy stressz, nem hagyják kibontakozni, és félős lesz, meg bátortalan. De ha te ilyen belevaló vagy, és amúgy hagyod érvényesülni a kicsit, akkor nem lesz semmi baj. :) Te vagy az anyukája, téged fog másolni, nem a nagyit, szerencsére. :)

Kitartás! :)

10 foggal pedig nem értem miért nem értik meg, hogy már tud rágcsálni a kicsi, nem fogatlan kisbaba, mint az enyém, neki még tényleg pépes kell.

De nem szeretem az ilyen sopánkodó embereket, visszafogják a másikat... Osztálykiránduláskor anyu nem engedte, hogy sétarepülőzzek a többiekkel, mert Ő félt volna... Vidámparkban sem ültem semmire, mert Ő nem mert volna. Hagyjuk mennyi mindenből kimaradtam miatta. Most nem hagyom, az én gyerekemet is bekorlátozza a saját rögeszméi miatt. Egy hídon nem mer átmenni. Én még ejtőernyőzni is mennék, ha lenne lehetőségem. :D

Szóval maradj csak ilyen laza, ez a jó! :) Bocs, hogy ennyit írtam...

2010. júl. 10. 07:47
 8/14 A kérdező kommentje:

Köszi lányok a biztatást! :) Igyekszem tartani magam... sosem voltam az az aggódós fajta. Mert szerintem túlzásba lehet vinni és az már inkább ártalmas a babára nézve. Összezavarhatja.

A kedves 01:07-es válaszolónak meg üzenem, hogy köszönöm a nyelvtani gyorstalpalót, tisztában vagyok vele, hogy valóban nem volt nyelvtanilag helyes, de az éjjel közepén, kissé zaklatottan, nem erre figyeltem! És ismételten megjegyezném, ez nem irodalmi fórum!! Rajtad kívül ez senkit nem zavar! Húzd le magad!

2010. júl. 10. 08:18
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Borzalas lehet így élni......A férjed eszik már szilárd ételt???
2010. júl. 10. 08:38
 10/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Ne foglalkozz velük, az én anyósom is ilyen a pogácsából akkora falatot adott a gyereknek, hogy egy hangyának is kicsi lett volna.

Szerencsére az én férjem letolja ha így csinál...

A múltkor azon akadtam ki, hogy a 18 hónapos gyerek beleült az elektromos kisautóba (távirányítóval irányítják)és ő fogta a gyerek kezét mert szerinte félt.

Azt nem értem miért kell félőssé tennie a gyereket.

Mond nekik hogy ne lógjanak a gyerek fenekében ha sétál mert meg kell tanulnia elesni és felállni magától.

Kitartás!

2010. júl. 10. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!