Hogy van ez a bennmaradt szabadsággal? Bővebben lent
2008.szept 22én derült ki h babám lesz azonnal aljöttem táppénzre mert nehéz dolgokat emelgetek,plusz az előzmények miatt. 2009.jan 12én szültem,TGYÁSt kaptam,azóta pedig GYEDet. Okt 4én kezdek újra dolgozni. Éves szabadságom 23+4nap. 2008ban a bentmaradt napom 4. Hány nap szabadság jár nekem okt 4 előtt?
Azt gyanítom,hogy amunkahelyem át akar verni.
Jár a 2008-as 4 nap, meg a szüléstől számitott egy évre is jár szabi, tehát 2009. jan. 01-től 2009. szept 22-ig az évi arányos rész. Most le nem számolom a naptár szerint, meg nem is értem, hogy mi az a 23+4 (miért plussz négy, az jár-e akkor is, ha nem dolgozol), de szóval olyan 20 nap körül lehet maximum a 2009-es.
Tehát 24 nap körüli felhalmozott szabadságod van, amit ki kell venned, mielőtt ismét munkába állsz.
Első ismét, elnéztem, azt hittem, 2008. szeptember 22-én szültél.
Akkor helyesen: jár a 2008-ról maradt 4 nap, jár 2009-re a teljes évre és 2010-re az első 12 napra eső szabi (ami kb. 1 nap lehet...)
Tehát 4 (2008)+23+4(2009)+1 (2010)
2010-re több nem jár, vagyis majd októbertől ismét, ha megint dolgozol. De munkába álláskor ki kell venned ezt az eddig felhalmozott szabadságot (32 nap). És októbertől majd megint ár arányosan, azaz az idei évre kb. 6 nap. Csak nagyjából számoltam, kb. 2 nap szabi jár neked egy hónapra...
Nem a teljes GYED-re jár a szabadság ugyanis, csak az első évére.
No, utána néztem, az alapján valóban a Tgyás ÉS a Gyed első éve (tehát NEM összesen egy év, ahogy én gondoltam...), tehát csaknem másfél évre jár a szabadság, neked van igazad!
Megpróbálom a jogszabályt előásni...
Munka törvényönyve, Rendes szabadság
130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
MK 18. szám
A munkavállalót a szabadság a további munkaviszonya után is megilleti.
MK 19. szám
A munkavállalónak évi rendes szabadság akkor is jár, ha a munkáltató őt nem teljes munkaidőben alkalmazta.
(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
a) a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
b) a szülési szabadság tartamára;
c) a tizennégy éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére;
Tehát a szülési szabadság (amikor NEM vagy fizetés nélküli szabin) és a fizetés nélküli szabi (nálad GYED, de lehet másnak GYES is, tök mindegy) első évére jár a szabadság.
Ennek alapján biztosan NEM 31 napod van.
Nagyon köszönöm,hogy ennyit dolgoztál értem. Már csak valahogy le kell nyomnom ezt a munkáltatóm torkán. Az is eléggé zavar hogy tavaly nem kaptam papírt amin nyilatkozhatnék a 2+2nap pótszabadságról,és most azt mondják,attól elestem,mert NEKEM kellett volna utána járnom,ne képzeljem hogy ők fignak futkosni utánam. És az alapszabadságom sem 23,hanem 24nap a korom miatt,de ők folyton 23al jönnek. Jó oké ez így csak 5 nap amim elveszett, de akkorsem jön ki sehogysem a 31, csak ha tévednek vagy átvernek.
Mégegyszer köszönöm a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!