Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Melyiket részesíted előnyben:...

Melyiket részesíted előnyben: Eldobható pelenkát, vagy mosható pelenkát?

Figyelt kérdés

Pár hetem van még szülésig, még nem vettünk egyetlen egy pelenkát sem. Igazából nagy valószínűséggel eldobható pelenkát fogok vásárolni, csak kíváncsi vagyok, hányan választják ma a mosható pelenkát, és miért?

Szerintem két előnye van: nem keletkezik hulladék utána (leszámítva a szennyvizet, de azt könnyebb "eltűntetni", mint a kész szemetet.) és a babának egészségesebb.

Hátránya: Ha nincs szárítógéped, akkor kábé 2 évig nézhetsz minden nap farkasszemet a száradó pelenka tömeggel, rengeteget kell mosnod, egyrészt először ki kell löttyintened kicsit, hogy ne legyen büdös, ha két naponta mosod őket, másrészt minden nap, vagy két naponta be kell indítani a mosógépet, ami áramot vizet, és mosószert fogyaszt (esetleg öblítőt). És időigényes.

Persze az eldobható pelenkának két évig minden egyes bevásárló lista élén kell állnia, és cipelni kell haza, míg a moshatót egyszer megveszed, és nem kell többet ezért a boltba rohangálni, ráadásul ha több gyereket akarsz, csak elcsomagolod a pelenkákat, miután nem kellenek, és újra használhatod a következő gyerekkel.

Én lusta vagyok, nem szeretnék mosni. Neked mi a véleményed?

2010. jún. 27. 09:02
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Annyit lehagytam, hogy amit én használok, az mosható nadrágpelenka, tehát nem a hagyományos textil pelus.
2010. jún. 27. 09:29
 12/20 A kérdező kommentje:

9:22-esnek, igen, én is láttam egy videót, amin azt mutatják, hogy egy vékony papírtörlő kell bele, de hogy miért?

Nagyon köszönöm az eddigi hasznos válaszokat, a zörgős fenekű kisbabára még nem is gondoltam:D

Azt pedig nem is gondoltam volna, hogy kicsípi a popóját a textil, eddig azt hallottam, hogy éppen az, hogy nem, de hiszek nektek, mert többen írtátok.

Azt sem vettem még számításba, hogy tényleg rosszabb minőségűek ezek a textil pelusok, mint régen, és elképzelhetőnek tartom, hogy ha veszek 40-50 darabot kezdésnek, akkor az nem lesz jó 2 évig.

2010. jún. 27. 09:30
 13/20 anonim ***** válasza:
47%

Én is dilemmáztam ezen, de a gyakorlatiasság nyert: eldobhatót használunk, amit a pelenka mosásával, vasalásával töltenék, azt az időt inkább a picurral töltöm.

Gondolj bele, napi 6-8 pelus minimum fogy az elején, meg amikor fogzik a baba, tehát, min. 2naponta mosnod kéne, örülni fogsz, ha másra jut időd, bevásárolni meg így is úgy is el kell majd menni :-)

2010. jún. 27. 09:30
 14/20 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy valaki azt írta, a moshatót is használja, végre hallom a másik oldalt is:D Szerencsés vagy, hogy tudod, hogy mikor kakil a gyerkőc:D Felesbe lehet némiképp jobb, mintha teljesen csak a moshatót használnád.
2010. jún. 27. 09:33
 15/20 anonim ***** válasza:

Nagyjából tudom, hogy mikor kakil, persze érnek meglepik. Amit én használok, abba van plusz textilbetét, én még azt nem használom. De hallottam már az eldobható papírbetétről is. Én ezt a fajtát használom, a többi dupla árban jött volna ki:

[link]

2010. jún. 27. 09:52
 16/20 anonim ***** válasza:
30%

Csak az eldobható! Nem is gondolkodtam egy percet sem azon, hogy melyiket válasszam.

Az én fiam 3 hónapos koráig minden szopi közben kakilt. Ha 2 óránként evett, akkor 2 óránként kakilt.

Ha 4 óránként, akkor 4 óránként.

Most 9 hónapos, átalussza az éjszakát, a pelus simán kibír 10-12 órát is. Nem volt még egyszer sem piros a popsija. Na, meg mi elég sokat járunk "csavarogni" a városba, sétálgatunk, bevásárolunk, és azt az időt is simán kibírja a pelus. Pedig van, hogy 5-6 órát is távol vagyunk. Nem hiszem, hogy a textilpelus kibír annyit...

Szerintem nagyon jó minőségi pelusokat ki lehet fogni akciósan, mindig van valahol akcióba mindegyik pelus. Mi a DMben vásárolunk mindig, joker kuponnak, 33Ft/dbra jön ki egy pelus.

A mosási, áztatási időt meg inkább a fiammal töltöm... :D

2010. jún. 27. 09:56
 17/20 anonim ***** válasza:
65%

Én is sokat gondolkodtam a mosható peluson, mert minden téren igen környezettudatosan élünk. De: láttam egy barátnőmnél, aki moshatót használ, hogy néznek ki pár használat után a pelusok. Ő még tudatosabb, mint én, mosódiót használ meg ilyesmi, csak sajnos a kakitól besárgult pelust az nem mossa ki szépen. Nekem meg valahogy nem jön be, hogy eleve foltos pelenkát adjak a babára... Ha viszont szépre ki akarom mosni, akkor kell egy csomó vegyszert használnom, ami szerintem még inkáb káros, a környezetre is, a baba bőrére is. Maradtam az eldobhatónál.

Egyébként egyáltalán nincs minden bevásárlólista élén a pelus, én havonta egyszer veszek, akkor egész hónapra, popsitörlőkkel miegymással együtt. A DM-ben szoktam vásárolni, kihasználom a pontgyűjtő programjukat és a bababónuszt is. Mivel egyszerre nagy tételben vásárolok, ha beváltom a kedvezménykupont, sokkal olcsóbban jön ki, ráadásul azonnal kapom az újabb pontokat, ami jól jön a következő havi vásárláskor.. Nekem bevált ez a rendszer.

Azzal is kísérleteztem egy darabig, hogy melyik eldobható pelus jön be nekünk. Megtaláltam a nekünk valót, amivel teljesen elégedett is vagyok (Huggies), éjjel akár 12 órát gond nélkül bír a gyereken, nem kell sok pelust elhasználnom napközben sem. A pelenkakiütést meg hála Istennek csak hírből ismerjük. :-)

Az sem mellékes számomra, hogy rengeteget kell mosnom alapból (két baba van most már), mindig tele a mosógép, gond a teregetés, hogy hová tegyem a kimosott cuccokat. Nyáron még csak-csak, de télen katasztrófa, alig férünk a lakásban a kiteregetett cuccoktól. Ha szárítógépet is használok, az végképp drágábbá teszi a dolgokat - szóval én maradok az eldobható pelusnál és áldom az eget, hogy nem 30 évvel ezelőtt szültem, amikor az anyukák kénytelenek voltak non-stop pelenkát mosni-vasalni.

2010. jún. 27. 10:19
 18/20 anonim ***** válasza:

Szia

Én is felesben használom. Nekem Monapel Praktika készletem van. Még az első gyereknél vettem, mert nagyon nem akart leszokni a pelusról. egyszerűen kényelmes volt neki bepisilni/bekakilni. A modern kor vívmánya :-D

A másodiknál 3 hónaposan kezdtük el használni. Itthon mindig az van rajta. Csak ha megyünk valahova akkor használunk eldobhatót. Így egy csomag pelus 2-3 hónapig elég. Tehát nekem nagyon sokat jelent kiadásban. Szerencsére ezeket nem kell vasalni. A párom már megszokta, hogy a teraszon mindig van kiterítve pelus is. De a mosógép nem megy többet mint előtte. Ugyanis a nagy is összekoszol annyi ruhát, hogy ez már fel sem tűnik --> homokozó, pocsolya, kajafoltok :-D

A középső most 2,5 éves, jelenleg éjszakára mosható bugyipelust használunk. Néha elgondolkozom, hogy mennyi pelust spóroltam a lányaim mellett :-D (4 éves, 2,5 éves, 8 hónapos)

Nem görcsölök amúgy rajta, simán ráadom az eldobhatót is. Nem ÖKO anyuka vagyok mindenáron. Én sem fogom zacsiban hazahordani a pisis/kakis pelusokat a sétáról :-D

2010. jún. 27. 10:20
 19/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, kielégítettétek a kíváncsiságomat, szereztem új, használható információkat.

Le a kalappal azok előtt, akik moshatót használnak!, akár csak felesben is.

További szép napot mindenkinek!

Nyert nálam az eldobható...sajnos:D

2010. jún. 27. 10:49
 20/20 anonim ***** válasza:
23%
Eldobható. Nem is gondolkodtam moshatón. Ha beleszámolod a vizet, áramot és munka vele. Áztatás, dörzsölés. Le a kalappal anyukáink előtt, de én nem csinálnám. Nem muszáj a legdrágább pelust venni.
2010. jún. 27. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!