Melyiket részesíted előnyben: Eldobható pelenkát, vagy mosható pelenkát?
Pár hetem van még szülésig, még nem vettünk egyetlen egy pelenkát sem. Igazából nagy valószínűséggel eldobható pelenkát fogok vásárolni, csak kíváncsi vagyok, hányan választják ma a mosható pelenkát, és miért?
Szerintem két előnye van: nem keletkezik hulladék utána (leszámítva a szennyvizet, de azt könnyebb "eltűntetni", mint a kész szemetet.) és a babának egészségesebb.
Hátránya: Ha nincs szárítógéped, akkor kábé 2 évig nézhetsz minden nap farkasszemet a száradó pelenka tömeggel, rengeteget kell mosnod, egyrészt először ki kell löttyintened kicsit, hogy ne legyen büdös, ha két naponta mosod őket, másrészt minden nap, vagy két naponta be kell indítani a mosógépet, ami áramot vizet, és mosószert fogyaszt (esetleg öblítőt). És időigényes.
Persze az eldobható pelenkának két évig minden egyes bevásárló lista élén kell állnia, és cipelni kell haza, míg a moshatót egyszer megveszed, és nem kell többet ezért a boltba rohangálni, ráadásul ha több gyereket akarsz, csak elcsomagolod a pelenkákat, miután nem kellenek, és újra használhatod a következő gyerekkel.
Én lusta vagyok, nem szeretnék mosni. Neked mi a véleményed?
9:22-esnek, igen, én is láttam egy videót, amin azt mutatják, hogy egy vékony papírtörlő kell bele, de hogy miért?
Nagyon köszönöm az eddigi hasznos válaszokat, a zörgős fenekű kisbabára még nem is gondoltam:D
Azt pedig nem is gondoltam volna, hogy kicsípi a popóját a textil, eddig azt hallottam, hogy éppen az, hogy nem, de hiszek nektek, mert többen írtátok.
Azt sem vettem még számításba, hogy tényleg rosszabb minőségűek ezek a textil pelusok, mint régen, és elképzelhetőnek tartom, hogy ha veszek 40-50 darabot kezdésnek, akkor az nem lesz jó 2 évig.
Én is dilemmáztam ezen, de a gyakorlatiasság nyert: eldobhatót használunk, amit a pelenka mosásával, vasalásával töltenék, azt az időt inkább a picurral töltöm.
Gondolj bele, napi 6-8 pelus minimum fogy az elején, meg amikor fogzik a baba, tehát, min. 2naponta mosnod kéne, örülni fogsz, ha másra jut időd, bevásárolni meg így is úgy is el kell majd menni :-)
Nagyjából tudom, hogy mikor kakil, persze érnek meglepik. Amit én használok, abba van plusz textilbetét, én még azt nem használom. De hallottam már az eldobható papírbetétről is. Én ezt a fajtát használom, a többi dupla árban jött volna ki:
Csak az eldobható! Nem is gondolkodtam egy percet sem azon, hogy melyiket válasszam.
Az én fiam 3 hónapos koráig minden szopi közben kakilt. Ha 2 óránként evett, akkor 2 óránként kakilt.
Ha 4 óránként, akkor 4 óránként.
Most 9 hónapos, átalussza az éjszakát, a pelus simán kibír 10-12 órát is. Nem volt még egyszer sem piros a popsija. Na, meg mi elég sokat járunk "csavarogni" a városba, sétálgatunk, bevásárolunk, és azt az időt is simán kibírja a pelus. Pedig van, hogy 5-6 órát is távol vagyunk. Nem hiszem, hogy a textilpelus kibír annyit...
Szerintem nagyon jó minőségi pelusokat ki lehet fogni akciósan, mindig van valahol akcióba mindegyik pelus. Mi a DMben vásárolunk mindig, joker kuponnak, 33Ft/dbra jön ki egy pelus.
A mosási, áztatási időt meg inkább a fiammal töltöm... :D
Én is sokat gondolkodtam a mosható peluson, mert minden téren igen környezettudatosan élünk. De: láttam egy barátnőmnél, aki moshatót használ, hogy néznek ki pár használat után a pelusok. Ő még tudatosabb, mint én, mosódiót használ meg ilyesmi, csak sajnos a kakitól besárgult pelust az nem mossa ki szépen. Nekem meg valahogy nem jön be, hogy eleve foltos pelenkát adjak a babára... Ha viszont szépre ki akarom mosni, akkor kell egy csomó vegyszert használnom, ami szerintem még inkáb káros, a környezetre is, a baba bőrére is. Maradtam az eldobhatónál.
Egyébként egyáltalán nincs minden bevásárlólista élén a pelus, én havonta egyszer veszek, akkor egész hónapra, popsitörlőkkel miegymással együtt. A DM-ben szoktam vásárolni, kihasználom a pontgyűjtő programjukat és a bababónuszt is. Mivel egyszerre nagy tételben vásárolok, ha beváltom a kedvezménykupont, sokkal olcsóbban jön ki, ráadásul azonnal kapom az újabb pontokat, ami jól jön a következő havi vásárláskor.. Nekem bevált ez a rendszer.
Azzal is kísérleteztem egy darabig, hogy melyik eldobható pelus jön be nekünk. Megtaláltam a nekünk valót, amivel teljesen elégedett is vagyok (Huggies), éjjel akár 12 órát gond nélkül bír a gyereken, nem kell sok pelust elhasználnom napközben sem. A pelenkakiütést meg hála Istennek csak hírből ismerjük. :-)
Az sem mellékes számomra, hogy rengeteget kell mosnom alapból (két baba van most már), mindig tele a mosógép, gond a teregetés, hogy hová tegyem a kimosott cuccokat. Nyáron még csak-csak, de télen katasztrófa, alig férünk a lakásban a kiteregetett cuccoktól. Ha szárítógépet is használok, az végképp drágábbá teszi a dolgokat - szóval én maradok az eldobható pelusnál és áldom az eget, hogy nem 30 évvel ezelőtt szültem, amikor az anyukák kénytelenek voltak non-stop pelenkát mosni-vasalni.
Szia
Én is felesben használom. Nekem Monapel Praktika készletem van. Még az első gyereknél vettem, mert nagyon nem akart leszokni a pelusról. egyszerűen kényelmes volt neki bepisilni/bekakilni. A modern kor vívmánya :-D
A másodiknál 3 hónaposan kezdtük el használni. Itthon mindig az van rajta. Csak ha megyünk valahova akkor használunk eldobhatót. Így egy csomag pelus 2-3 hónapig elég. Tehát nekem nagyon sokat jelent kiadásban. Szerencsére ezeket nem kell vasalni. A párom már megszokta, hogy a teraszon mindig van kiterítve pelus is. De a mosógép nem megy többet mint előtte. Ugyanis a nagy is összekoszol annyi ruhát, hogy ez már fel sem tűnik --> homokozó, pocsolya, kajafoltok :-D
A középső most 2,5 éves, jelenleg éjszakára mosható bugyipelust használunk. Néha elgondolkozom, hogy mennyi pelust spóroltam a lányaim mellett :-D (4 éves, 2,5 éves, 8 hónapos)
Nem görcsölök amúgy rajta, simán ráadom az eldobhatót is. Nem ÖKO anyuka vagyok mindenáron. Én sem fogom zacsiban hazahordani a pisis/kakis pelusokat a sétáról :-D
Köszönöm szépen a válaszokat, kielégítettétek a kíváncsiságomat, szereztem új, használható információkat.
Le a kalappal azok előtt, akik moshatót használnak!, akár csak felesben is.
További szép napot mindenkinek!
Nyert nálam az eldobható...sajnos:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!