a gyermek lelki és egyházi nevelése. a szülő halála esetén ő neveli tovább a gyermeket. ma már inkább az ajándékokról szól csak...
2010. jún. 12. 23:25
2/11 A kérdező kommentje:
1 ismerősöm szerint szülők halála esetén nem köteles magához venni a gyermeket!!!!!???????
2010. jún. 12. 23:28
3/11 anonim válasza:
Én is többszörös keresztanya vagyok. A keresztgyerekeimmel ugyanúgy foglalkozom (mikor együtt vagyunk) mint a sajátommal. Részt veszek a lelki életükben, amennyire tudok, elég nyíltak is velem, és a kis titkaikat előbb tudom, mint az anyukájuk :)
Szülők halála esetén én vállalnám őket, de nem lehet, mert elsősorban az egyenesági rokonok jönnek szóba. Pld. nagymama, nagypapa, nagynéni.
2010. jún. 12. 23:33
4/11 anonim válasza:
kötelesnek nem köteles szerintem sem. ez inkább megbeszélésen alapszik. é olyan keresztanyát és keresztapát válaszottam a babámnak, akiben nagyon megbízom és tudom, hogyha bármi gond lenne velem, harcolna a gyerekemért és magához venné!!
úgy is kértem őket fel, hogy nem hatalmas ajándékokról szól a dolog, hanem erről és ennek függvényében vállalják el a keresztszülőséget!
2010. jún. 12. 23:34
5/11 anonim válasza:
Ma már inkább csak divat. Régen testvér volt általában a keresztszülő, és így egyértelmű volt hogy felneveli ha bármi van. Ma már lehet bárki barátnő vagy akárki, szerintem nincs jelentősége már olyan szempontból hogy ki neveli fel. mert akkor is a legközelebbi hozzátartozó nevelné fel, és ha még vita is lenne ebből, a gyámhatóság úgyis igy döntene, mert a keresztszülőket már nem veszik joglag figyelembe, csak a hozzátartozókat.
A feladata egyébként ma már részt venni az eseményeken pl. születésnap, ballagás, esküvő stb.és olyankor ajándékot vinni. Aztán más kérdés hogy mennyit foglalkozik vagy foglalkozzon vele, ez megint attól függ hogy rokon vagy nem.
2010. jún. 12. 23:36
6/11 anonim válasza:
Hogy miről szól, az attól függ, mennyire vallásos a család (az-e egyáltalán...mert a keresztmamák jelenléte erre még nem garancia). Ha a család vallásos, a keresztszülők dolga a vallási nevelés. Ha nem, akkor olyan nagynéni-nagybácsi szerep. (Ami megint csak a családi hagyományok által van meghatározva.)
2010. jún. 12. 23:36
7/11 anonim válasza:
Ma mar mas, mint regen. Inkabb csak formalitas a keresztszuloseg. A torveny nem kotelezhet senkit mas gyermekenek a felnevelesere, sot nem biztos hogy a gyamugy a keresztszulot talalja a legmegfelelobbnek erre a feladatra.
2010. jún. 12. 23:37
8/11 anonim válasza:
2. vagyok. Nekem egyik keresztgyerekem sem rokon, mind barátok gyerekei (3 fiú egyébként). :) Ennek ellenére ugyanolyan sokat foglalkozok velük, (ahogy időm engedi) mintha a testvérem gyerekei lennének. :) Ahol egyébként már jön a baba, lány lesz, és remélem, neki is én leszek a keresztanyja :)
2010. jún. 12. 23:38
9/11 anonim válasza:
23.34 vagyok. nálunk a párom testvére és unokatestvére.
2010. jún. 12. 23:40
10/11 anonim válasza:
Sógorom párja a gyerekem keresztanyja. Ez egy gesztus volt felé, mert ő kívülállónak érzi magát a családból és sógorom is ezt érzi. Ezzel próbáltam bizonyítani az ellenkezőjét. Én lettem a keresztanya keresztanyja, mert először keresztelkednie kellett:) tehát tőlük egyházi példát nem fog nagyon látni:(
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!