Ha a párom keresztapja lesz a gyereknek akkor elvileg Én leszek a keresztanyja? Még nem kértek fel a keresztanya szerepre és elég rosszul esne, hogy régóta vagyunk együtt a párommal, de még erre sem méltatnak. Jó kapcsolatot ápolok velük.
Nálunk is ilyen helyzet van, csak mi vagyunk a szülők.
Nálunk egyszerű oka van a dolognak:
Húgom lesz a keresztanya, féjem fivére a keresztapa.
A leendő keresztapa is évek óta együtt van a barátnőjével, és én személy szerint nagyon szeretem a lányzót mert imádnivaló tényleg, azonban katolikus keresztelő lesz és cak két keresztszülő lehet, és azért a húgom közelebbi rokon mint sógorom barátnője.
Nem arról van szó hogy nem méltatnak semmire, egyszerűen csak arról, hogy azért a barátn őstátusz (bármily rég is tart) még nem konkrét rokoni szál, nálunk ezért elsőbbséget élvez a húgom, ez egyértelmű. A jó kapcsolat attól még jó kapcsolat, de a keresztszülő választás a szülők privilégiuma és nyilván minden választásnak oka van, csak nem biztos hogy egyértelmű számodra, esetéeg megkérdezheted, de elég kényelmetlen szitu lenne mindenki számára.
Én csak magamból tudok kiindulni: nagyon kedvelem a sógorom barátnőjét, de szorosabb a kapcsolat a húgommal ami ugyebár egyértelmű, és a húgom-sógotom vannak egyazon rokoni szinten nálunk ezért lesznek ők ketten a keresztszülők. Attól még tiszteletbelileg a sógorom barátnőjét is keresztanyának tekinthetjük valamilen szinten, csak nem egyházilag hivatalosan.
Értem. Köszönöm szépen a választ.
Várom a további válaszokat.
Párom sógornőjének az első baba keresztszülei a lánytestvérék. Mennyire számít az ha egy család a másik babának is a keresztszülei?
Semmit, mindenki azt választ keresztszülőnek akit akar, ez szabad választás, amit el kell fogadni és nem sértődni meg vitázni rajta. Csak úgy mint az esküvői tanú, meg a többi hasonló kérdésben is. Nyilván mindezen címekért ringbe száll (szimbolikusan) a legjobb barát, a munkahelyi legjobb barát, a lánytestvér, a fiútestvér, a sógor a sógornő, stb., de a szülők/házasodók egyben hálás és hálátlan feladata hogy MUSZÁJ választani és csak egyet-egyet lehet tehát valaki (aki ezt nem látja át) úgyis sértődni fog. Ezért kellene elfogani hogy azért mert valakit választanak, még szerethetik a többit is, de nem lehet 6-7 keresztszülő.
Más: én, ha tehetnénk, inkább nem sógoromat hanem barátnőjét választanám mert sokkal jobban megérdemli de egy nő és egy férfi keresztszülő kell, nem lehet két nő és a másik már adott hogy nő.
Ez tényleg így van, hogy "hivatalosan" nem vagy családtag, így elsőbbséget élveznek a rokonok.
Pl. engem tesómék felkértek a fiúk keresztszülőjének, nálunk úgy illik, hogy én is "kérjem fel őket" a gyerekem keresztszülőjének.
De nálunk mégsem így alakult, mert ugyan a tesómék kisebbik fiának én vagyok a keresztanyja, viszont az én fiamnak nem ők lettek a keresztszülei, mert épp válás közepén álltak.
Páromnak is csak fiú testvérei vannak, de az egyik öccsének komoly kapcsolata van (babát is vártak, mikor felkértük őket). Viszont ők nem kértek meg minket, holott 5 hónap van a 2 fiú között. Csak azért, mert nekem is van már egy keresztfiam, a páromnak is van egy keresztlánya, így már 2 keresztgyerekünk van (ő is keresztapjának érzi magát, és én is úgy viselkedek a kislánnyal, mintha a keresztanyja lennék).
A páromnak anno komoly kapcsolata volt, eljegyzés, kitűzött esküvői időpont, mikor felkérték őket a kislány keresztszüleinek. Aztán úgy alakult a kapcsolat, hogy a leányzó lelépett az esküvő előtt 1 héttel egy másik fickóval, a kislány azóta sem látta, nem is ismeri.
Ezért is mondom, hogy egy kapcsolatból származó "rokon" és egy vér szerinti rokon (testvér, unokahúg) nem hozható egy szintre, még ha jó is a kapcsolat. Attól lehetsz a keresztanyja, hogy nem szerepelsz a papíron.
Nálunk is volt hasonló a szitu egy darabig, hogy kislányunknak kik legyenek a keresztszülei.
Párom azt szerette volna, ha az ő hugicájából lesz a keresztanya, az én öcsémből pedig keresztapa. Na én ebbe nem mentem bele! Mondtam, hogy én nem akarom megsérteni a tesóm (akkor még) barátnőjét, aki most már a menyasszonya! :-)
Jött is a férjem a dumával, hogy : "és mi lesz, ha szétmennek?". Már miért mennének szét? És eleve régebb óta együtt vannak, mint az ő tesója a barátjával!
Szóval nem hagytam magam, és így az én öcsém és menyasszonya lettek a keresztszülők! Azért is döntöttem így, mert tudom, hogy nagyon szeretett volna keresztmama lenni! Sajnos máshonnan nem lett volna az.
Ráadásul nekem még bátyám is van (menyasszonyával), de ennek ellenére rájuk sem esett a választás.
Így van ez jól, ahogy van!
Megértem, ha rosszul esik neked a dolog!
" Attól lehetsz a keresztanyja, hogy nem szerepelsz a papíron." - ez azért nem teljesen így van, mert ehhez is kell a szülők véleménye. Önjelölten senki nem nevezheti magát keresztanyának, mert a keresztanya csak az akit arra felkértek.
Inkább úgy fogalmaznék hogy lehetsz keresztanyával egy szinten ha a szülők is így gondolják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!