Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Teljesen belekeveredtem. Van...

Teljesen belekeveredtem. Van egy 2éves kisfiam. Ha beadom bölcsibe és vissza megyek dolgozni, és terhes leszek mondjuk 3hónap múlva akkor az elmúlt két év gyedből+ a fizetésből fogják számolni az új gyedemet?

Figyelt kérdés

és amíg nem vagyok terhes, de már újra dolgozom,akkor közben kapom a gyest is?és ha táppénzre kell mennem, (mondjuk beteg a gyerek)akkor a csak a fizetést,vagy a gyest is hozzáadva kapom a táppénzt?

köszönöm

2010. jún. 10. 22:03
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Több szempontot is figyelembe vesznek a Gyed számításánál, talán nem ártana az utalásokat is elolvasnod, nem egyetlen jogszabály határozza meg a végösszeget, és jelentősen befolyásolja a kérelmező bére (mikor mi a kedvezőbb...).

Bemásolom, nem kelljen újra írnom...

"A GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ ÖSSZEGÉNEK SZÁMÍTÁSA

Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény, azaz Egészségbiztosítási törvény)

A 2010. V. 01-től hatályos változat!

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) (táppénzzel azonos) bekezdése szerint kell megállapítani.

48. §

(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

14:36 -as válaszadó elfelejti, hogy a kérdező dolgozni szeretne a 2. baba születése előtt, vagy legalábbis lesz bérezett napja. Te, mivel Gyed-be szültél rád az 5. szakasz érvényes, azzal, hogy valószínűleg számodra ez nem volt kedvezőbb a 4. szakaszban foglalt számításoknál, ezért számolták neked a 4. szakaszban foglaltak alapján, azaz a szerződés szerinti béredből...

Remélem így érthető.

2010. jún. 14. 20:45
 22/24 anonim ***** válasza:

14:57-es, úgy viselkedsz, mint egy felfújt pulyka. Pont a törvények miatt volt magasabb a gyedem, nem is értem, mit hablattyolsz össze-vissza a fene nagy jószándékoddal. :S

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_.. a figyelmedbe ajánlom ezt a linket, van benne egy rész a felsorolásokban egész alul, úgy kezdődik, hogy FONTOS. Ezzel nem ártana tisztában lenni, és visszább venni a kioktató tudálékoskodásból, mivel a te válaszod sem volt tökéletes, így nyilvánvalóan nem vagy szakember.

Én meg nem írtam olyat, ami nem igaz, ilyet ne akarj rám kenni. Csak nem bírom a pulykákat, ennyi.

2010. jún. 14. 21:03
 23/24 anonim ***** válasza:
Ha nem bírod a pulykákat, akkor talán ki kellene jönnöd a baromfiudvarból. Komolyan, nem is értelek. Szerinted a jószándék fontosabb, mint a valódi segítség? És kérlek, legalább a szemedet használd, ha már az eszedet nem tudod, a törvényt NEM én hivatkoztam. Hihetetlen vagy:S
2010. jún. 14. 22:00
 24/24 anonim ***** válasza:

"Ja, értem, tehát a törvény szöveges nem számít, hiszen te többet kaptál, mint az első gyerek után, igazad van ez a lényeg... "

Ezt te írtad, vagy már nem emlékszel? Én arra válaszoltam. Nem az én eszemmel és szememmel van baj...:)

Hát elmagyarázom részletesen, mert úgy veszem észre, nem érted: Nem a jószándékról és a valódi segítségről van szó, hanem arról, hogy az, aki itt kérdez nagy valószínűséggel nem kaphat korrekt tájékoztatást, mivel a felhasználók válaszolnak, nem szakemberek. Ettől függetlenül lehet szerencséje.

DE:

A TE dolgod NEM mások kritizálása és NEM az értetlenkedés, hanem ha nem tetszik valami, vagy haszontalannak értékeled, akkor rányomsz a mancsra. EZ is le van írva elég sok helyen, ezen az oldalon.

Hát nekem ennyi a bajom, még mindig felfújt pulykáskodsz a semmire.:)

2010. jún. 15. 00:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!