Teljesen belekeveredtem. Van egy 2éves kisfiam. Ha beadom bölcsibe és vissza megyek dolgozni, és terhes leszek mondjuk 3hónap múlva akkor az elmúlt két év gyedből+ a fizetésből fogják számolni az új gyedemet?
és amíg nem vagyok terhes, de már újra dolgozom,akkor közben kapom a gyest is?és ha táppénzre kell mennem, (mondjuk beteg a gyerek)akkor a csak a fizetést,vagy a gyest is hozzáadva kapom a táppénzt?
köszönöm
A szülést megelőző 1 év átlagkeresete alapján számolnak GYED-et, bármi is volt az. Egyszerre GYED-et és GYES-t nem kaphatsz. Valamint, ha táppánzre mész, akkor azt kapsz, amíg táppénzen vagy, GYES-t nem. Fú, remélem nem kavartalak össze nagyon.
Elsőnek: kislányom 1 éves kora óta bölcsis, és nagyon szereti. És a gondozónők nem tojják le a gyerekeket, igenis rengeteget foglalkoznak velük. Úgyhogy nem tudom, miről beszélsz. 3-4 évesen meg már oviba jártál maximum, nem bölcsibe. Az Én kislányom egyáltalán nem sír, ragaszkodik a gondozónőjéhez, reggel mindig cuppanós puszival búcsúzunk, tudja, hogy majd megyek érte. Mindig tiszta és rendezett, és jóllakott, és rengeteget fejlődik napról napra. Nem tudom, Te milyen bölcsiről beszélsz....
Igen, így van, de azért nézz utána itt:
elsőnek:
A fiam sem utálta, 21 hónaposan korától járt, a lányom is fog menni 2 éves kora után, most 15 hónapos (már mmegvan a helye)
Egyszerűen anyagi okokból, mert fel annyi pénzt se kapok majd a gyes időtartam alatt, mint most.
Ez van, rezsit, kocsirészletet fieztni kell, emellet van egy 10 éves fiam és a párom keresetéből és gyes-ből (vállalkozó, a körbetartotások miatt tetemes kintlévőséggel) nem tudnánk megélni.
ja és még az adójóváírást is elveszik:-((
Ez van:, elhiheted, hogy nem úri pőasszióból adja valaki böcsibe 2 évesen gyrekét.
Amúgy én másfél éves koromtól járat, párom 4! hónapos korától, mindez a 70-es években volt,e nnek ellenére itt vagyunk , és nem lettünk lelki sérültek
Nem, ez biztosan nem így van. Gyes mellett dolgozhatsz is és táppénzt is kaphatsz, annyi napnak megfelelően amennyit Gyes alatt dolgoztál, csak ilyenkor kevesebb a táppénz. Ha nem igényled a Gyest és úgy mész el táppénzre, akkor a mindenkori táppénzszámítási törvények lépnek érvénybe. Ez esetben a párod is igényelheti a Gyes-t. Szóval, a kettő nem zárja ki egymást.
Ellátásból nem számolnak ellátást!!!
Vagyis: a táppénzt ilyen esetben: Ha a biztosítottnak az irányadó időszakban azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben,terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.
Tgyás:
A kistestvér után járó TGYÁS alapja:
- a tényleges jövedelem lesz, ha van tényleges jövedelme a kismamának (például kivette a felhalmozódott szabadságát és/vagy elment betegszabadságra) és ez a tényleges jövedelem kevesebb, mint a minimálbér kétszerese,
- vagy ha nincs tényleges jövedelem, akkor a szerződés szerinti jövedelem lesz, ha nem éri el a minimálbér kétszeresét,
- ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem több, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének összege, akkor a TGYÁS alapja maximum a mindenkori minimálbér kétszerese lesz.
Gyed:
A kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 180 napi jövedelem.
* Ha azért, mert a kismama az irányadó időszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor a GYED-nél az előző ellátás alapja lesz a következő GYED alapja is.
* Ha viszont a kismamának azért nincs 180 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz).
Uramisten, vajon minek válaszol az, aki ekkora butaságokat ír? 9.27-kor és 11.22-kor válaszolónak üzenem, hogy ha valamit nem tudsz, akkor legalább ne tájékoztass félre senkit.
Kérdező, a 11.59-kor érkezett válasz tökéletesen helytálló, és pontos, abszolút mindenről tájékoztat, ami a jelenlegi szabályozás szerint érdekes lehet a számodra. A 9,27-kor válaszoló válaszát meg sürgősen felejtsd el, rengeteg pontatlanság van benne, az alapján semmit nem tudsz kalkulálni!
14:01-es, szerintem meg ne minősítsd az embereket, akik jószándékúan akarnak válaszolni. Arra van jobbra lenn a 3 mancsocska.
Egyébként az általad hivatkozott válaszoló hozzászólását nem tartom tökéletesnek. Én ugyan nem gyesből, hanem gyedből mentem szülni, de a 2. gyereknél a gyedem alapja a bejelentett bérem volt, nem pedig az 1. gyereknél számított előző évi átlagom, így magasabb lett az összeg. Szóval az nem teljesen igaz, hogy ugyanaz a 2. gyereknél is az alap, mint az elsőnél.
Lehet fel sem tűnt volna, ha nem teszel megjegyzéseket másokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!