Teljesen belekeveredtem. Van egy 2éves kisfiam. Ha beadom bölcsibe és vissza megyek dolgozni, és terhes leszek mondjuk 3hónap múlva akkor az elmúlt két év gyedből+ a fizetésből fogják számolni az új gyedemet?
és amíg nem vagyok terhes, de már újra dolgozom,akkor közben kapom a gyest is?és ha táppénzre kell mennem, (mondjuk beteg a gyerek)akkor a csak a fizetést,vagy a gyest is hozzáadva kapom a táppénzt?
köszönöm
Én egy 2 éves babát nem adnék bölcsödébe! Utálni fogja!
Engem anyám 3-4 évesen beadott de sirtam állandóan, nagyon hiányzott még az anyukám! Ilyen kiskorban szüksége van még a gyereknek az anyjára! A bölcsiben nagy ivbe letojják a gyerekedet!
Egy 3-4 éves gyerek már oviba jár, nem bölcsibe!
Szóval, válasz a kérdésedre, ha vissza mész dolgozni igen, a gyes jár a fizud mellé.
Ha újra terhes leszel miközben dolgozol, egy évi átlag kereseted után kapod a gyedet, azt veszik majd alapul. Szülést megelőző 1 évet veszik alapul a gyedhez, ha nincs meg az egy év, akkor a bejelentett fizud után kapod majd a második baba után a gyedet.
Szóval ha vissza mész dolgozni, max 2 hónap után már terhesnek kell lenned, mert ha 3 hónap után leszel terhes, + utánna táppénzre mész míg meg nem szülsz az még 9 hónap, akkor az már 1 év munkának számít, és a táppénz kevesebb mint mikor dolgozol, leviszi az átlagod, és kevesebb tgyást gyedet fogsz kapni!
De a tuti, ha felhívod az oep-t és ők felvilágosítanak mindenben, mikor hogy mi mimellett jár, és hogy mennyi.
Hát, az én másfél évesem szeret járni, immár fél éve és a bölcsis gondozók sem tojják le. :)
Szerintem úgy fogják neked számolni, hogy az időd meglesz, a bejelentett béred lesz az alap. De talán jön valaki, aki tapasztaltabb. Gyedből biztos nem számolnak, de az időbe bele számít.
A táppénz nem számít bele az ellátás alapjába. Arról nem is beszélve, hogy az évi átlagkeresetet 180 bérezett napból számolják, nem egy teljes évből. Vagyis ha visszamégy dolgozni, akkor először jönnek a szabik, majd legalább 5 hónap munka (nyilván ha 3 hónap múlva leszel állapotos, akkor utána kb. 2 hónapig még dolgozol, ezért sem tiszta számomra az előző válaszoló 9 havi táppénze). ÍGy meglesz teljes munkabérrel számolva a 180 bérezett nap, tehát a teljes béred lesz a tgyás, gyed alap.
GYes: a gyes jár munka mellett, és ha munkából mégy táppénzre, akkor a gyes a táppénz alatt is járni fog, annyi ideig, amíg dolgozol (tehát ha egy hónapot dolgoztál gyes mellett, akkor ugyanennyi időre jár a táppénz is).
Az ellátások alapjának számításakor sem a gyed-et, sem a gyes-t, sem a táppénzt nem veszik figyelembe. Csak munkabért, illetve olyan jövedelmet számítanak oda, amiből vonnak egészségbiztosítási járulékot (munkabér+betegszabadság+jutalék, jutalom, stb)
Szia!
A 2. válaszoló valamit nagyon összekavart, minden úgy van, ahogy az előttem szóló írta. Gyes mellett dolgozhatsz, de a táppénzjogosultság másként alakulna: csak a gyes mellett ledolgozott napok mértékében mehetnél táppénzre (tehát, ha 23 napot dolgoztál a gyes igénylése óta a „betegség” kezdetéig, akkor csak 23 napi táppénzre lennél jogosult). Az első 180 napban a számítás alapja a minimálbér lenne, mértéke pedig csak 50 %: tehát nagyon karcsú lenne a táppénzösszeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!