Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Teljesen belekeveredtem. Van...

Teljesen belekeveredtem. Van egy 2éves kisfiam. Ha beadom bölcsibe és vissza megyek dolgozni, és terhes leszek mondjuk 3hónap múlva akkor az elmúlt két év gyedből+ a fizetésből fogják számolni az új gyedemet?

Figyelt kérdés

és amíg nem vagyok terhes, de már újra dolgozom,akkor közben kapom a gyest is?és ha táppénzre kell mennem, (mondjuk beteg a gyerek)akkor a csak a fizetést,vagy a gyest is hozzáadva kapom a táppénzt?

köszönöm

2010. jún. 10. 22:03
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
14%

Én egy 2 éves babát nem adnék bölcsödébe! Utálni fogja!

Engem anyám 3-4 évesen beadott de sirtam állandóan, nagyon hiányzott még az anyukám! Ilyen kiskorban szüksége van még a gyereknek az anyjára! A bölcsiben nagy ivbe letojják a gyerekedet!

2010. jún. 11. 10:08
 2/24 A kérdező kommentje:
köszi, hogy a kérdésemre válaszoltál.
2010. jún. 11. 10:32
 3/24 anonim ***** válasza:
81%

Egy 3-4 éves gyerek már oviba jár, nem bölcsibe!

Szóval, válasz a kérdésedre, ha vissza mész dolgozni igen, a gyes jár a fizud mellé.

Ha újra terhes leszel miközben dolgozol, egy évi átlag kereseted után kapod a gyedet, azt veszik majd alapul. Szülést megelőző 1 évet veszik alapul a gyedhez, ha nincs meg az egy év, akkor a bejelentett fizud után kapod majd a második baba után a gyedet.

Szóval ha vissza mész dolgozni, max 2 hónap után már terhesnek kell lenned, mert ha 3 hónap után leszel terhes, + utánna táppénzre mész míg meg nem szülsz az még 9 hónap, akkor az már 1 év munkának számít, és a táppénz kevesebb mint mikor dolgozol, leviszi az átlagod, és kevesebb tgyást gyedet fogsz kapni!

De a tuti, ha felhívod az oep-t és ők felvilágosítanak mindenben, mikor hogy mi mimellett jár, és hogy mennyi.

2010. jún. 13. 22:21
 4/24 anonim ***** válasza:
81%

Hát, az én másfél évesem szeret járni, immár fél éve és a bölcsis gondozók sem tojják le. :)

Szerintem úgy fogják neked számolni, hogy az időd meglesz, a bejelentett béred lesz az alap. De talán jön valaki, aki tapasztaltabb. Gyedből biztos nem számolnak, de az időbe bele számít.

2010. jún. 13. 22:25
 5/24 anonim ***** válasza:
95%

A táppénz nem számít bele az ellátás alapjába. Arról nem is beszélve, hogy az évi átlagkeresetet 180 bérezett napból számolják, nem egy teljes évből. Vagyis ha visszamégy dolgozni, akkor először jönnek a szabik, majd legalább 5 hónap munka (nyilván ha 3 hónap múlva leszel állapotos, akkor utána kb. 2 hónapig még dolgozol, ezért sem tiszta számomra az előző válaszoló 9 havi táppénze). ÍGy meglesz teljes munkabérrel számolva a 180 bérezett nap, tehát a teljes béred lesz a tgyás, gyed alap.

GYes: a gyes jár munka mellett, és ha munkából mégy táppénzre, akkor a gyes a táppénz alatt is járni fog, annyi ideig, amíg dolgozol (tehát ha egy hónapot dolgoztál gyes mellett, akkor ugyanennyi időre jár a táppénz is).

Az ellátások alapjának számításakor sem a gyed-et, sem a gyes-t, sem a táppénzt nem veszik figyelembe. Csak munkabért, illetve olyan jövedelmet számítanak oda, amiből vonnak egészségbiztosítási járulékot (munkabér+betegszabadság+jutalék, jutalom, stb)

2010. jún. 13. 22:36
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A 2. válaszoló valamit nagyon összekavart, minden úgy van, ahogy az előttem szóló írta. Gyes mellett dolgozhatsz, de a táppénzjogosultság másként alakulna: csak a gyes mellett ledolgozott napok mértékében mehetnél táppénzre (tehát, ha 23 napot dolgoztál a gyes igénylése óta a „betegség” kezdetéig, akkor csak 23 napi táppénzre lennél jogosult). Az első 180 napban a számítás alapja a minimálbér lenne, mértéke pedig csak 50 %: tehát nagyon karcsú lenne a táppénzösszeg.

2010. jún. 14. 00:28
 7/24 anonim ***** válasza:
47%
Pici helyesbítés: ha azért nincs 180 nap bérezett jövedelmed, mert gyed-et kaptál, akkor a táppénz alapja nem a minimálbér lesz, hanem a szerződéses bér, ha a minimálbérnél kedvezőbb összeg járna a bér alapján.
2010. jún. 14. 06:37
 8/24 anonim ***** válasza:
sziasztok. én gyesről mentem vissza melozni.kivettem a szabikat, meloztam kicsit, most táppénzen vagyok a kistesoval. NEM járhat együtt a táppénz a gyessel, a gyest vissza kell mondani ha táppénzen vagy. de a tgyást meg a gyedet a bejelentett fizudbol fogják számolni. de nekem van folyamatosan bejelentett munkaviszonyom.
2010. jún. 14. 08:36
 9/24 anonim ***** válasza:
72%
Abban az esetben JÁRHAT együtt a táppénz a gyessel, ha a táppénzre saját jogon jogosult az ember. Vagyis ha dolgozol táppénz mellett, akkor a munkában töltött időnek megfelelően vagy jogosult táppénzre. Mivel te nem töltöttél munkában időt (a szabadság kivétele jelen esetben nem minősül ledolgozott napnak!), így a táppénzre sem lettél jogosult. De ha dolgozol, akkor jár a táppénz a gyes mellett is! (Egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény)
2010. jún. 14. 08:56
 10/24 anonim ***** válasza:
50%
Ja, most olvasom, hogy dolgoztál is, akkor viszont annyi napra járt volna neked együtt a gyes és a táppénz, amennyit dolgoztál. Viszont egy kérdés: ha valaki nem ért ahhoz, amit kérdeznek, minek tájékoztat félre? Ha figyelmesen elolvasod a törvényt, akkor meglátod, hogy nekem van igazam, és neked nincs, ez ilyen egyszerű.
2010. jún. 14. 08:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!