Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mit tegyek, hogy megegye a...

Mit tegyek, hogy megegye a szilárd, darabos ételt?

Figyelt kérdés
Kislányom már 14 hónapos, de még mindig nem tudom darabos ételekkel etetni, mert vagy fuldoklás a vége vagy kikotorja az ételt a szájából vagy lenyeli rágás, nyammogás nélkül. Már sokszor próbálkozni is félek, mert rettegek, hogy egyszer nem fogom tudni felköhögtetni vele a torkán akadt ételt.
2010. jún. 1. 12:53
1 2
 1/13 anonim válasza:
18%

Húúúú, 14 hónapos??? Azt hiszem kicsit elcúrtad.

Kisunokám 9 hónapos, de már kinézi a kaját a szánkból, neki a pépes nem kell. Igaz, figyeltem rájuk, szóltam a lányomnak nem kell mindent túl pépesíteni, átpasszírozni. Sokszor jó a villával szétnyomott kaja, és azt most már nagyobb darabokban hagyni.

Mit is javasolja. Talán próbáld meg, amikor a család eszik, ott legyen köztetek. És amit ti esztek (nem túl fűszeres, nem túl zsíros ételek) abból pici kis falatkákat lecsípni neki... hátha elfogadja. Az ő kajáját is csak villával próbáld meg összetörni, később egyre kevésbé összetörve.

Sajnos nincs több ötletem. Sok sikert.

2010. jún. 1. 13:04
 2/13 anonim ***** válasza:

ismerős...Kisfiam most,h két éves most kezdi megkedveli a darabos ételeket.Eddig hiába kináltam,kiköpte,vagy öklendezett ,én is ugy féltem,h nehogy a kis torkán akadjon..

Szóval nálunk is még csak most kezzd változás lenni:-)

azt mondta egy ismerősöm,azért van igy,mert még szopcsizik..

vagyis a már ilyenkor nem szopcsizók simán eszik a darabosat,de aki ilyen sokáig anyatejes,azok a babák aztán jól meggondolják,mikor fogadják el a darabos ételt.Hát,lehet benne valami...

Kitartás,előbb utóbb:-)

2010. jún. 1. 13:04
 3/13 anonim ***** válasza:
70%

előző: Húúúú, 14 hónapos??? Azt hiszem kicsit elcúrtad.

Garantálok igazán együtt érző vgay. Szép kis nagymama lehetsz.

Nem adok ötletem van azon túl,hogy kitartás. Ne erőltess semmit,de amit eszik azt had egye. Megfogja tanulni. Sajna tudom milyen érzés.

2010. jún. 1. 13:06
 4/13 anonim ***** válasza:
35%

dehogy szúrtál el semmit!!! babafüggő!!

a tápxes gyerekek hamarabb elfogadnak darabosat,mint a szoptatott Babák,aminek csak örüljünk:-)

2010. jún. 1. 13:06
 5/13 anonim ***** válasza:

ne aggódj ezen!

én is aggódtam, és kiderült, hogy felesleges volt. nálunk addig, míg nem jött ki mind a 4 ínyén 1-1 rágófog, addig pépesítenem kellett neki az ennivalót. Aztán kijöttek a fogacskák és szinte gyik napról a másikra nem fogadta el a pépeket. Azóta még a rántotthúsit is megrágja (kb. 1,5 hónapja eszik darabosat, most 20 hónapos).

Én 6 hós kora óta mindig kínálgattam neki a babakekszeket, kenyeret, puha zöldségeket, volt amikor elfogadta, volt, amikor nem.

Kínálgasd, próbálgasd, de ne aggódj, biztosan ő is fog enni darabosat előbb-utóbb.

Ha túlságosan kitolódik a beszédje is (pl. 2 évesen nem beszél semmit és nem is rág), akkor érdemes megnézetned dévényes gyógytornásszal, mert lehet, hogy renyhék az arcizmai (erre utaló jel lehet az is, ha rettenetesen nyálzik)

2010. jún. 1. 13:10
 6/13 anonim ***** válasza:

Azzal nem értek egyet, hogy az anyatejesek később esznek darabosat. Nagyobbik lányom 20 hónapos koráig szopott, de 9-10 hónaposan már ette a puhább darabos dolgokat.

Kicsi kilenc hónaposom is már eszegeti a kenyérbelsőt, és tegnap óta a kölesgolyót. (Persze szopik ezerrel, annyira, hogy ő a testvérével ellentétben 7,5 hónapos koráig semmit nem fogadott el az anyatejen kívül...)

Azon felül, hogy kitartást, mert nem fog így maradni, :o) néhány ötletem van, hátha valamelyik bejön:

Kezdetnek "nassolás", vagy köztes étkezésre, amikor nincs olyan érzése, hogy "enni kell", hanem inkább játéknak fogja fel, adj neki köles golyót. Ez szétolvad a szájában, és csak minimálisan kell rágni. Mivel a rágás nem tanult dolog, tehát nem úgy sajátítják el, hogy megnézik hogy csinálod Te, és azt leutánozzák, hanem genetikailag kódolt "reflex", ezért csak rá kell érezni, mindenkinek megy (aki egészséges). És rágni fogak nélkül is lehet, az ínnyel a puhább dolgok mennek.

Egyen együtt a család, ha Te vagy vele egyedül, akkor "csak" Te. Adj a kezébe villát/kanalat, és próbálkozzon egyedül, illetve én a puha zöldségdarabokat/husit kézzel is engedtem felszedni neki.

Mondd hogy ő már nagylány, és mostantól ugyanazt eszi mint anya. Ő ezt már megérti, és lehet, hogy tetszeni is fog neki, ha "bevadászhat" tésztát, borsót, stb. (Feltétlenül olyat főzz kezdetben, amiről tudod, hogy szereti!)

Ne azzal foglalkozz, hogy bámulod őt, hogy eszik/nem eszik, hanem láss neki jóízűen a Te ételednek, figyeld meg, hogy (ha elég éhes is, nem mondom hogy éheztesd ki!, de legyen pár óra az előző étkezés óta), akkor neki fog látni ő is.

Amire figyelj, az egész "akciót" ne akkor kezdd el, amikor éppen nő valamilyen foga, mert olyankor hajlamosak elutasítani amúgy is a "rágni valót".

Amire egyébként gyanakszom, hogy korábban, amikor "nem tetszett neki" a picit darabosabb, akkor attól féltél, hogy nem fog eleget enni, és inkább mindent turmixoltál.

Ha amúgy nem extra sovány, akkor szerintem megpróbálhatod, hogy veszel egy nagy levegőt, megbeszéled vele, hogy már nem kisbaba, és mostantól nem turmixolsz többet. még ha eleinte nem is tetszik neki, egy-két nap alatt át fog állni. Ha megevett valamit, nagyon dicsérd meg érte, hogy lássa, milyen ügyes. Ha valamit félre tesz, ne szídd, mondd, hogy nem baj, majd legközelebb megeszi.

Vacsira, reggelire kaphat tartalmas (nem rágni való) dolgokat (túrókrém, kukoricakása gyümölccsel, ilyesmi), hogy ne "kelljen minden fogásnál azonnal rágni, de az ebédet próbáljátok meg "kiváltani". Az is lehet, hogy egyik pillanatról a másikra "ráérez" az evésre, hiszen már nagy kislány.

Minden jót!

2 kislány anyukája

2010. jún. 1. 13:24
 7/13 anonim válasza:
0%

Nem tudom melyik hozzászólónak. A Húúúú a rácsodálkozás miatt volt.

Egyébként meg ez a kismama nem kap elég tapasztalt segítséget, mert már 4 hónapos kellett volna gondolni erre mindurka falatokkal.

Egyébként semmi köze ehhez a tápszernek vagy a szopinak.

Te meg csak szeretnéd, ha olyan nagyija lenne a gyerekednek, mint én az unokámnak.

A kismamának meg sok sikert és kitartást.

2010. jún. 1. 14:41
 8/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Én már kb. fél éve próbálom a darabos ételt úgyhogy nem szúrtam el semmit! Azért is félek adni, mert egyik nap egész ügyesen ette a virslit és estére egy jó nagy hányás lett a vége. :-( Na, majd lesz valami. Azért próbálkozom. Még egyszer köszi a normális válaszokat!
2010. jún. 1. 18:30
 9/13 anonim ***** válasza:
82%

Nem szúrtál el semmit!

Nekem 11 hónapos a lányom, mindent pépesíteni kell, mert nem fogadja el a darabost. Mondjuk nincs is foga, mi a fenével rágjon szegény. Eleinte próbálkozott, nyammogott, majd feladta.

Nem görcsölök rajta, majd ha lesz foga, amivel rágni is tud biztosan fog darabost enni, mert látom rá az igényét. Addig minden nap megkínálom, de mikor már nyögvenyelős és lefelé görbül a szája akkor eszik pépest.

Majd a nagymama egyen fogak nélkül szilárdat, kíváncsi vagyok akkor ő fogja elszúrni? :/

2010. jún. 1. 18:57
 10/13 anonim ***** válasza:

Kisfiú amúgy??? mert úgy hallottam ,ez rájuk jobban jellemző.

Bár,Saját tapasztalat is,az én kisfiam is még ég pépeset fogadott csak el,mig a korabeli lányok már simán rágcsáltak..

Egy a lényeg: minden gyermek más és más:-)

2010. jún. 2. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!