Miért veri a fejét a kiságyba a babám?
A kislányom 6 hónapos, és kb. 2 hete úgy alszik el, hogy elalvás előtt a fejét a kiságy támlájába ütögeti. Nem sír, csak a dobolást hallom.
Furcsa módja az önaltatásnak. Csak nincs valami baja?
egy szakértői fórumból másoltam ki neked az alábbi szöveget:
önringatás és fejbeverősdi
Tisztelt Doktornő!
Az utóbbi néhány napban arra lettem figyelmes, hogy időnként, amikor 10 hónapos lányom fáradt, a kiságyba vagy a járókába veri ütemesen a fejét. Ez kb. 5 percig tart, aztán attól függően, hogy mennyire fáradt, újra mászni kezd, vagy hasra fekszik és ringatni kezdi magát, esetenként így folytatva a fejberősdit. Ezután vagy elalszik, vagy nyűgölődni, ordítani kezd. Egy fórumtársam bemásolt egy idézetet, miszerint a leányzónak alacsony lehet a béta-endorfin szintje és direkt okoz fájdalmat magának ennek növelésére. Ezt nem igazán vagyok képes elfogadni, mert a lányom egyébként egy kifejezetten boldog baba. A közelmúltban elkezdtük alkalmazni az "Aludj jól gyermekem" c. könyvben leírtakat, igaz, lightos kivitelben, mert nálunk mesén alszik el a gyerek. . . lehet, hogy megsínylette a lelkivilága, hogy nem szopin vagy karban ringatjuk álomba, mint régen?
729. kérdés: Michi 2004-08-19 16:17:08
Kedves Michi!
Először is nincs oka aggodalomra! Az önringatással, fejbeverősdivel nincs gond. Ezzel nyugtatja, altatja magát. valószínűleg hiányzik neki a korábbi ringatás, erre találja ezt a megoldást. A gyerekek nagyon gyakran végeznek ütemes mozgásokat, mindez megnyugtató számukra. Amennyiben a kicsi "boldog baba", nem vesz észer más furcsa, szorongásra utaló jelet, akkor valóban teljesen megnyugodhat. Az alvás pedig nagyon nehéz téma. Ahány gyerek, ahány könyv, annyi megoldás. Nem hiszek egy mindenkinél alkalmazható verzióban. A szülök próbálkoznak, amig egy be nem jön :-) Én magam nem vagyok híve a "szigorúságnak", sokkal jobb tapasztalataim vannak az "ösztönös" megoldásokkal, biztos vagyk benne, hogy ön érzi mire van szüksége a picinek. Higgye el nem kell megfelelni semminek és senkinek, tegyék úgy, ahogy jónak látják. Egyetlen követendő elv a számomra a következetesség. Nagyon fontos, hogy a pici tudja mire számíthat. Szóval ne eméssze magát tovább, tegyenek egy puha szivacsot a rácsoságyhoz, ne üsse be nagyon a fejecskéjét, és el minden bizonnyal el fog múlni magától ez a probléma. Azt pedig, hogy karban ringatja el, vagy nem veszi ki az ágyból, dönte el nyugodtan ön. Nagyon sokan megkűzdöttünk az ellvás dolgokkal annak idején ( én is! :-)), úgyhogy saját tapasztalatból is tudom, milyen nehéz helyzet. Vannak gyerekek, akik 6 hetes koruk után maguktól átalusszák az éjszakát, bár ilyen gyerkőcöt én is csak hallomásból ismerek :-), és vannak akiket még két-három éves korukban is altatni kell. Találják meg a saját megoldásukat, és szeretgessék nagyon sokat, mert ez a legfontosabb!
Üdvözlettel
T
Én írtam ki, elég régen, valóban.
A lányom most 12 éves, és még mindig így alszik el. Azóta lett egy fiam is. Ő is így alszik a mai napig, 10 éves. Mindkettő adhd-s. A pszichiátrián a kérdőíven volt ilyen kérdés, hogy elalvás előtt végez-e ütemes mozgást, beírtam, hogy igen, aztán rákérdeztem, hogy vajon miért van ez rajta a kérdőíven, utal-e valamire. Úgy láttam eléggé zavarba jött a kérdéstől a pszichológus, mert hebegett-habogott, és aztán azt mondta, hogy nem. De akkor miért van rajta a kérdőíven? Elég sokat olvastam azóta a hiperekről, így tünetként sehol nem írják. Úgyhogy most ne ijedj meg, nem állítom, hogy a tied is adhd-s, ahhoz elég sok tünet kell.
Egyébként nem zavaró, mivel a lányom egyedül alszik. Reggel elég nehéz kifésülni a haját, illetve ottalvós táborban egyszer volt, de felhívott, hogy vigyem haza, mert a többiek cikizték, hogy nem tudnak aludni miatta, mivel ringatta magát elalvás előtt, és ez zavarta a őket a szobában.
A fenti doktornő levelére reagálva, nekem is azt mondták, hogy azért ringatja magát, mert hiányzik neki a ringatás. Sajnos soha nem tudtam ringatni egyik gyerekemet sem, mivel elég sokáig szoptak, így ha felvettem a babát, egyből a cicit keresték, és ha nem kapták meg oltári ordítás lett, úgyhogy én nem tudtam őket ringatva altatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!