Hogyan nevezitek a különböző állatokat, tárgyakat babátoknak? Pl. A macskát cicának, a lovat pacinak, a malacot kucunak, vagy röfinek, az autót kocsinak. Stb.
az olasztanár lennék megint.
szerintem azt, hogy röf-röf meg a társait ki lehet mondani a magyar hangképzési szabályoknak 100%-ig megfelelően. ezzel nem látom be, miért torzítanám a gyerek beszédét. belőlem anno soha senkienk nem kellett kinevelnie azt, hogy röf-röf (és ismét társaira is hivatkozom), ha bemegyek a henteshez, nem azt mondom, hogy kérek fél kiló röfikarajt, hanem rendesen sertést mondok, mert azt is meg tudtam tanulni, hogy mi a különbség a sertés meg a disznó között. és nem szakember tanította meg, amikor már azt se tudtam, hogy most akkor a röfi a malac meg a disznó az ugyanaz? is mi is az a sertés?....
egyszerűen arról beszélek, hogy igenis, a gyerek nem baj, ha használ ilyen szavakat, mert otthonosabbá és ismerősebbé válnak általa a dolgok, gondolj bele, mennyire más a nap meg a napocska érzelmi színezete. de egy megfelelő nyelvi kompetenciával rendelkező gyerek el tudja választani, hogy milyen környezetben melyiket kell használni.
a selypegés, gügyögés, az megint más tészta. nekem attól feláll a szőr a hátamon, vagy pl. amikor anyósom ilyenekt mond az unokájának: csukjuk be a ajtót! satöbbi. ez igen, ez rombolja a nyelvi fejlődést, de szerintem a becézett állatnevek meg az a pár becézett dolog nem ebbe a kategóriába tartoznak, ha egyébként a rendes nevükkel is megismertetjük a gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!