Hogyan nevezitek a különböző állatokat, tárgyakat babátoknak? Pl. A macskát cicának, a lovat pacinak, a malacot kucunak, vagy röfinek, az autót kocsinak. Stb.
Az óvónő anyukát meg tudom érteni, merthiszen minden gyerek azt tanulja, amit hall. De gondolom a problémája nem a röfi és társai, hanem mondjuk a csúnyán beszélő kisóvodások. Szerintem egy gyereknek szüksége van rá, hogy kedvesen nevezzünk dolgokat. Nem azért, mert hülye lenne, hanem mert imádom a babámat és kedveskedek neki és ezzel nálam együtt jár, hogy nem disznó van a képen, hanem röfi. És nem tehén, hanem boci. Nem gondolom, hogy emiatt pl iskolás korára nem fogja megtanulni, hogy a disznó a röfi, a malac, stb.
Sajnálom, ha ezzel "ártok" a fiamnak, bár kétlem. De megigérem, hogy ha nagyobb lesz, a szép magyart is megtanítom neki majd.
És persze, ha tanítgatom őt, akkor mondom minden nevét az állatoknak, tárgyaknak. De ha csak játszunk, akkor nem szánok 5 percet egy tárgynak, hogy elmagyarázzam, ott a röfi, ami egyébként malac, disznó, kucu és úgy mondja, hogy röf-röf-röf..., mert meg is unna, mire a következő tárgyra térnék...
vauvau
cica
gyípaci vagy nyihahapaci
hápikacsa
röfimalac
cincinegér
boci
bari
kroko
elefáni
most ennyi jutott eszembe :)
Szuper kérdés! :)
Az állatokat -most,hogy jobban belegondolok- mi is becézzük.
Paci,boci,pipi,kutyus,cica,madárka,méhecske,kacsesz,maci,breki,egérke...A disznó nálunk coca.
A tárgyaknál nem jellemző,sőt talán nincs is olyan.Jaj,a napocska!
A beszédhiba nem attól függ, hogy dajkanyelvet, becézéseket használunk. Ez lehet szervi ok, pl. a fogak helyzete, de más egyéb is, amit egy logopédus korrigálni tud.
Másrészt, a gyerek nem hülye, meg fogja tanulni, hogy a kutya az a vau vau, a tütüt kocsi az az autó.
És már nem tudom ki írta a telcsizni, taliznit, de ez szleng, nem összekeverendő azzal, ahogy a babákkal beszélünk.
Kedves pedagógusok!Ezzel kapcsolatban nézzetek utána a dolgoknak, hogy mennyire fontos ez a dajka nyelv. Gondolom anyukátok is becézett dolgokat, mégis, csodával határos módon tudjátok, hogy a vau vau az a kutya! Hihetetlen mi?
Szóval, mielőtt veritek a melleteket tájékozódjatok, mielőtt hülyeségeket írtok!
Bocs, hogy nyers vagyok és esetleg megbántok valakit, de iszonyúan idegesít a sok okoskodó diplomás, amikor hülyeségeket ír.
Hogy a kérdésre is válaszoljak:
zümi
cica
boci
pocak
buksi...és még sok minden
Amit nem becézünk: krokodil, víziló, delfin, teknős...
13:22-es vagyok. Éppenséggel én nem vagyok óvónő, de azért egyetemet végeztem (olasz nyelv és irodalom szakos gimn. tanár vagyok), ill. sok helyesírási versenyt is nyertem az iskolában...ha már ott tartunk, hogy ki micsoda, és mennyire tud hozzászólni egy témához.
nem értelek, abszolút. akkor ha mondjuk a gyereked egy mondóka alapján azt mondja, ha meglát egy kacsát, hogy háphápháp, jönnek a kacsák, akkor te szigorúan kijavítod: nem, kicsikém, ezt nem, hanem: ott jön egy kacsa, semmi hápháp, mert dádá lesz! jaj, bocs, verés... :)))
vagy: a kisvakond, a mesében, az csak simán vakond, vagy urambocsá vakondok?
vagy ha egy mesében lovacska vagy röfi vagy akármi más becézett alak szerepel, akkor azt te cenzúrázod, és máshogy olvasod fel, isten ments hogy ilyen debil szóalakokkal találkozzon a gyereked?...
nem értem, hogy miért vonná ez maga után azt, hogy telózzak meg talizzak...semmi ilyet nem használok, nekem is borsódzik tőle a hátam, elárulom. sőt, ha építőzünk, és ledől a torony, akkor én bizony azt mondom a gyerekemnek: hopp ledőlt, biztosan nem volt elég stabil, és jót nevetünk. a hangsúly itt nyilván a stabil szón van...szóval nem érzem a veszélyt, hogy mellettem a gyermekem tökéletlenül fogja elsajátítani az anyanyelvet. mint ahogy én is meglehetősen jól beszélem egész apró gyerekkorom óta, minden hápikacsa és röfimalac dacára (vagy épp azért?).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!