Hogyan nevezitek a különböző állatokat, tárgyakat babátoknak? Pl. A macskát cicának, a lovat pacinak, a malacot kucunak, vagy röfinek, az autót kocsinak. Stb.
én becézem is, de gondot fordítok rá, hogy a sok becenév közt hallja a rendeset is, így pl. tudja, hogy a röf-röf egyben malac és dizsnó is, a boci lehet mú is meg tehénke, a macska ugynaz, minz a cica, és így tovább. nálunk nincs sok speckó kifejezés, csak amit mindeki ismerhet. a mindennapi tárgyaknál is csak azt becézem, amit amúgy is szoktunk, pl napocska satöbbi.
az egyetlen amit "nagyon" becézek, a láb: lábicóka alakban szokott előkerülni gyakran. :)))
na ettől kapok sokkot. ezért van olyan sok beszédhibás, sejpítő gyerek.
a macska,ló elmegy még, meg az autó szinonimája is, rendben. de a röfi meg a kucu, na neee....
a legjobb: nézd ott egy vau vau!
miért nem lehet a gyerekekkel normálisan beszélni? ők kicsi felnőttek.
nem azt mondom, hogy interdiszciplinárisan beszélj vele, de normálisan.
kezeld egyenrangú félként, még ha apró is.
ez nem a selypítés kategória. egy gyerek nem kis felnőtt ám. mi is megtanultuk valahonnan, hogy röfi meg miegyéb, és nem lettünk idióták, kedves utolsó. akkor te gyerekdalt sem tanítasz majd neki? mert pl, olvasd csak végig, irodalmunk e jelesének alkotását, ha még nem hallottad volna (én ezt mellesleg "röfifigurákkal" illusztrálom is a kölkömnek :))
Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny
Háp háp, háp,
jönnek a kacsák,
hű, de éhes,
hű, de szomjas
ez a társaság!
Bú, bú, bú,
boci szomorú,
de hogy feszít
tyúkjai közt a kukurikú.
Röf, röf, röf,
Orra sárba döf,
Sonkalábán
Kucu-néni
fürödni döcög.
Bú, röf, háp,
sípok, trombiták.
Víg zenével
így köszönt e
díszes társaság.
első voltam.
Miért nem lehet mindkettőt használni? Muszáj minden kérdésnél szétszedni egymást és két táborra szakadni???
Én így csináltam pl: ez itt egy kacsa. hogy csinál a kacsa? háp-háp hamarabb mondta ki, hogy háp-háp tény, utána meg nem sokkal kimondta, hogy kacsa. nem gondolkodni kell, hgoy jaj, most melyiket mondjam. mondj mindent, majd ő kiszűri. nagyon okosak!
a 13:22-nek szeretnek valaszolni, mint ovono nagyon is tudom mirol beszelek. Nagyon fontos a gyerek szokincseben a tiszta magyar beszed, utanna johetnek a jelzok, a kicsinyitesek, becezgetesek. Koszi a verset nagyon jol ismerem, rengeteg a mondoka es versgyujtemenyem.
Ha csak arra gondolok,hogy mennyire pocsekoljak egyesek a magyar beszedet: pl: telefonbeszelgetesre azt hasznalja hogy telcsizunk,talalkozasr: talizunk ............. es ha ezt hallja a gyerek akkor igy is fogja hasznalni. helyetelenul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!