Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan kezeljem, hogy a 2...

Hogyan kezeljem, hogy a 2 éves lányom bántja az 1 hónapos kistestvérét?

Figyelt kérdés
Kezdetektől próbálom bevonni a kisbaba gondozásába (fürdésnél ő mossa, pelusozásnál krémezi a popóját, hozza a cumit stb.) és néha beültetem az ölébe, vagy tartom, hogy tudja ölelgetni, puszilni, mégis sokszor az ölelés átcsap szorongatásba, a simogatás marásba. Ilyenkor nagyon határozottan rászólok, hogy nem szabad, mert fáj neki. Ma simogatta a baba arcát és hirtelen egy óriásit belemart. Sajnos előjött belőlem az indulat és akkorát kiáltottam a lányomra és sajnos a karját is úgy megmarkoltam, hogy elsírta magát. Borzasztó nehéz ez a helyzet.. Mit tegyek, hogyan kezeljem?
2017. febr. 17. 11:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
55%
Szerintem tévúton vannak, akik szerint véletlen, meg koordinációs hiba. Én konkrétan emlékszem, hogy kétévesen fürdetés címen megcsaptam a kisöcsém hátát. Simogatásból indult, de elkapott a féltékenység közben. Természetesen azt mondtam, hogy véletlen volt, de emlékszem a maró féltékenységre. A családban azóta is úgy mesélik, hogy milyen kis ügyetlen voltam.
2017. febr. 17. 12:56
 12/15 anonim ***** válasza:

Szerintem sem véletlen. Azért a gyerekek sokkal többet tudnak mint amennyit kinézünk belőlük. Attól hogy még nem tudja kifejezni rendesen, érzi a féltékenységet a kistesó miatt.

Szerintem kaptál jó tanácsokat, játék babán utánozza le amit te csinálsz a kicsivel, ha van kedve. De ha nincs akkor nem kell erőltetni.

Ő még nagyon kicsi, nem kell hogy gyermekgondozási feladatai legyenek. Játszon, legyen gyerek.

És mindig éreztesd vele hogy szereted és nem hanyagolod a kicsi miatt. Sokan a kis korkülönbség hívei, viszont ez biztos nagy hátránya hogy az első nagyon hamar kiesik anya figyelme alól.

2017. febr. 17. 13:56
 13/15 anonim ***** válasza:

Túl kicsi, a váltás meg nagy. Ne erőltesd. Arra figyelj, hogy legyen időd továbbra is rá, kettesben.

Ő most csak annyit érzékel, hogy itt a kisizé, és a szülők eddig osztatlan figyelme oszlik. Természetes, hogy a maga kis módján ez őt frusztrálja. Mélyebb összefüggéseket nem lát.

Ha nem tetszik neki a helyzet, az is teljesen oké, ne hibáztasd, ne fegyelmezd. Törődj mindkettejükkel együtt, és a naggyal külön is. Érezze, és hallja is minden nap, hogy nagyon, nagyon szereted, ő a te nagyobb okos lányod. És ő a nagy és büszke nővér. Ennyit. Nem kell gondozzon, meg simogasson, meg szeresse a kis izét, aki elveszi tőle az anyukáját. Szándékosan írom így, kettő évesen még csak ennyit lát a dologból, de hamarosan megérti és nem lesz baj.

Légy nyugodt, és legyen rá időd kettesben is. Biztosítsd a szeretetedről, és arról, hogy ezen soha, semmi nem változtat. Kapja meg a támogatást, az önbizalmat, a szeretetburkot továbbra is. Nem lesz baj.

2017. febr. 17. 20:15
 14/15 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ. Igen, valóban, most már én is jobban átlátom a "nagylányom" nézőpontját is.

Sajnos az éjszakai kelésektől, a sok teendőtől kevesebb a türelmem, mint amennyire szükség volna, de nagyon erőteljesen harcolok az ellen, hogy az indulataim eluralkodjanak rajtam. Most az elmúlt napokban főleg érzem, hogy a lányom már direkt provokál (ledönti a szárítót a frissen kiteregetett ruhákkal, ledobálja, kiköpködi az ételt, dobálózik, ahol ér harap, csíp, ha tudja rúgja a babát) csupa olyan dolgot tesz, amit eddig soha és amiről tudja, hogy nem szabad. Igen a közös programok kelleken. Amikor a pici alszik, sokszor a takarítás helyett inkább babázunk, vagy építőkockázunk, focizunk, de úgy érzem ez is kevés.

Szerencsére jövő héten jön az anyósom (aki egyébként nem Magyarországon él) 2-3 hétre segíteni és akkor sokkal több időt tudok majd szentelni a lányomra.

Nem gondoltam, hogy ez ennyire nehéz lesz, folyamatosan bűntudatom van mind a két gyerek miatt, hogy egyikkel sem tudok annyit törődni, amennyit szeretnék.

Fog javulni ez valaha? Vagy mindig megmarad ez a bűntudat?

Remélem idővel összeszoknak és jó barátnők lesznek.

2017. febr. 18. 14:10
 15/15 anonim ***** válasza:
A gyereked azért követ el extrém dolgokat, mert követeli a figyelmedet: ha leszaggatja a ruhákat, akkor garantáltan csak rá figyelsz egy darabig. El van bizonytalanodva és szeretethiányos.
2017. febr. 18. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!