Más is kezd kiakadni a tökéletes anya és baba szabályoktól?
5 hónapos a gyerekem. De már kezdek besokallni, hogy egy nyamvadt kérdést sem tudok normálisan feltenni lassan senkinek, hogy ne kapjak valami negatív visszajelzést...
Mert igen, az én gyerekem 7 hetesen elutasította a cicit, majd 9hetes korára hiába fejtem nem jött több tejem. Erre megkaptam, hogy miért nem fordultam szoptatási tanácsadóhoz...
A gyerek két hónaposan nem szeretett hason lenni, biztos mert baja van... vigyük tornára... ott csak lehúztak rólunk jó sok pénzt majd közölték, hogy semmi baja a gyereknek, elég ha havonta kontrollra visszavisszük... de ugyanakkor rövid a nyelvféke... biztos ezért nem szopott rendesen... hát nekem nem volt elég tejem -.-
4 hónapos elkezdtük vele kóstolgatni az ételeket, mert akárhányszor látott minket enni kb kinézte a szánkból. 5 hónapos és imád enni. De maximálisan figyelek az igényeire. Ha többet kér többet kap, ha nem akar annyit, tápszert kap. Ha azt látom a pelusban, hogy visszaköszönt némi étel, akkor utána kevesebbet kap. De persze azonnal máglyára akarnak sokan küldeni, mert hogy tönkre teszem a gyerekem bélrendszerét..
Csatos hordozónk van, de csak itthon használjuk. És igen, van hogy kifele nézve is beletesszük, mert szereti. Valamikor meg befelé néz, és elalszik benne. Naponta párszor rajtunk van így kisebb nagyobb ideig. Teljesen változó. Miért lenne ettől bármi baja a gyereknek?
Már figyeljük az órát, hogy mikor evett, mennyit evett, húzzuk e még az időt, vagy jöhet e következő adag kaja. Persze azonnal tudom melyik az a sírása, hogy nem lehet már tovább húzni, ő bizony nagyon éhes. Akkor kap enni. Ez miért gond?
Egy hetes korától kezdve, bármelyik ismerősünk felveheti, babusgathatja, játszhat vele. Egy kérésem van. Mosson kezet! Miért ártana ez a gyereknek? 5 hónaposan semmi baja az emberekkel. Akárki jön kitörő örömmel fogadja, az utcán mosolyog ha rámosolyognak.
És még sorolhatnám folyamatosan, miért is vagyok rossz anya... de most komolyan? Múlik ezeken bármi? Nem arról szól ez az egész, hogy szeressük a gyerekünket, tegyünk mert érte mindent, és figyeljünk minden reakciójára, mert nem minden gyerek egyforma? Máshogy fejlődnek, mást látnak, más szüleik vannak! Miért kell elítélni azokat az anyákat, akik nem a nagy könyv szerint nevelnek? Akik jobban hallgatnak az ösztöneikre?
Igen, kicsit engem is kiakaszt, néha napján.
Főleg, hogy még a hivatalos ajánlások is eltérnek egyazon témában. pl. tápszeres babát 4. hónaptól hozzá kell táplálni, mert mégis jobb a rendes kaja mint a tápszer, máshol meg azt mondják már őket is csak fél éves kor után kell hozzátáplálni, mert ezek a tápszerek már szuperek és jobbak mint a rendes kaja. Hmmm... Hordozzál mert a gyereknek jót tesz a testközelség, kiegyensúlyozottabb, de ne hordozzál mert szétmegy mindkettőtök gerince. Sterilizálj, mert juj bacik, de ne sterilizálj mert nem lesz immunrendszere. Mielőbb vezesd be a glutént, minél később vezesd be a glutént. stb. stb. Attól függ éppen hol olvasol utána, vagy kivel beszélsz.
A szoptatás talán az egyetlen amiben most óriási egyetértés van. Oké, amúgy tényleg tök jó, ha megy. Az én gyerekem sem akart 2 hónapos korától szopni. Akárhányszor tettem mellre, kiköpte és üvöltött. És a mellretételek között is üvöltött mert éhes volt. Jártunk szoptatási tanácsadónál, de ha a fejem tetejére álltam sem volt hajlandó szopni. Erre már csak annyi volt a tanács, hogy hát szoptassak, biztos megváltozott a tej íze, vagy nem jön elég gyorsan. Oké, de hogy szoptassak, ha ez vagy az miatt, de a gyerek nem hajlandó szopni? Hát szoptassak. Kösz. Erre nem volt igazán érdemi tanács. Azt meg nem merték a szemembe mondani, hogy hát hagyjam üvölteni napokig, míg bele nem törődik abba, hogy ez van, és hátha szopik, mert akkor meg megint én vagyok a szemét, mert babát nem hagyunk sírni vagy éhezni ugyebár. (Persze tele van ilyen "sikertörténetekkel" az lll.hu, hogy anyuka 3 hónapig vért izzadt az üvöltő gyerekkel, és sikerült! Szuper. Hát erre nem voltam hajlandó. Szerintem ez a veszélyetetés, nem a tápszer.)
Kicsit be is rágtam a szoptatási tanácsadásra, mert nem ismerik el, hogy egyszerűen van olyan probléma amire nem tudnak megoldást. Ráadásul nálunk is kiderült később, hogy le van nőve a nyelve, felvágták. Ezt nem is vették észre. De addigra már mindegy volt. De valóban segítőkészek, csak jobb lenne kicsit objektívebbnek lenniük.
Szóval a lényeg a lényeg, hogy nagykönyv nincs, ha van is évente változik, úgyhogy aki azt hiszi, minden ajánlást betart és ezzel a legjobbat teszi, az téved, mert ő is csak kiválogatja a neki tetsző ajánlásokat az ezer közül, vagy azt teszi amit éppen mondanak neki, és azzal nyugtatja magát, hogy hát ez hivatalos biztos jó.
Mikor meg szembesülnek vele, hogy más nem úgy csinálja ahogy ők, akkor elbizonytalanodnak saját magukban, és védekező reakcióként inkább lefikázza, rossznak titulálja a te módszeredet, mert akkor nem is kell gondolkoznia azon, hogy ő esetleg nem jól csinálja.
Túl sok mindent osztasz meg a külvilággal. Én ötöt szültem, élnek és virulnak, nyolc évet szoptattam, így csak a tapasztalatom sokkal több, mint bárki másnak itt, mégis kiosztanak engem is, ha túl nyílt vagyok. Ilyenek ezek az unatkozó anyák, apák, akik azt hiszik, ha itt leszólnak bárkit is, azzal ők máris jobbak lesznek. :))))
Ne vedd fel ezeket a dolgokat, nem éri meg.
De értelek és igazad van. Érdekes amúgy, hogy milyen sokan támadtak l, mintha nem tudnának olvasni.
Az utolsó 2 válaszban van az igazság.
Tökmimdegy mit csinálsz, úgy is lesz valaki aki lehurrog h ezt nem úgy kell!!!
Ne bonyolódj bele ilyen beszélgetésekbe. Akkor tégedsem cseszegetnek és te sem " oktatsz ki " mást!!!
Egyébként itt a gyk-n meg alig várja 1-2 ember h az egész napos ideget levezesse, és valakibe belerúgjon!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!