Mikortól lehet tehéntejet adni a babának?

erre a kérdésre senkitől sem fogsz kapni egyértelmű választ, amit más ne máshogy tudna vagy csinálna. leírom én mit tudok.
Tejterméket már 8 hónaposan is adhatsz neki, például joghurtot, túrót, esetleg vajat.
Magát tejet esetleg 1 éves kora után, bár mostani divat szerint csak 3 éves kor után lehet adni higítás nélkül. Én feles tejet adtam 14 hónaposomnak, de nagyon meghajtotta, ismerősöm meg már 8 hónaposan teljes tejjel itatta a lányát és semmi baja tőle. (engem leszidott a doktornő, hogy miért adtam ilyen kicsi! gyereknek tejet), szóval te tudod, azért én egy éves koráig nem akartam adni neki. üdv

Így van, ahogy már írták előttem, tejtermékeket (sajtot, joghurtot, túrót) 8 hónapos kortól, tejfölt inkább 10 hónapos kortól, magát a tehéntejet egy éves kor után.
Egy pohárnyi tehéntejben 120 mg mennyiségű nátrium van, ami a babák veséjét nagyon megterheli (összehasonlításként: egy pohárnyi anyatejben pedig 5 mg nátrium van), és a fehérje is túl sok benne.

Egy éves kora alatt semmiképp ne adj, de én azt mondom, két éves korig biztonságosabb a tápszer, az pont az ilyen korú babák igényeinek megfelelően van kifejlesztve.
Ha pedig van a családban allergiás hajlam, tejtemék egyáltalán nem javasolt 1 éves kor alatt, mert a savanyitott tejtermékek is tartalmazzák a tehéntej - fehérjét, ami erős allergén.

Sajtot a fiam 7-8 honapos kortol kapott, majd jott a joghurt, turo, savanyitott tejtermekek.
O tapszeres baba volt, de csak egy eves kora utan vezettem be a tehentejet, etelbe raktam, mondjuk fozelekhez, tejberizst foztem, tizoraihoz kapott 1-1 dl zsirosabb tejet.
Azutan reggel ebredeskor nem tapszert adtam mar, hanem tehentejet. Az esti tapszer kb 15-16 honapos koraig maradt meg, azutan azt is elhagytam es tehentejet kapott.
Nalunk igy nezett ki a folyamat, igy bejott, a 2. babamnal is ez lesz az utemterv.

l éves kor után.
A lányom ennek ellenére allergiás a tejre és a tejfölre. Megy a hasa tőle.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!