Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » RETTEGEK a bölcsőhaláltól,...

RETTEGEK a bölcsőhaláltól, mit csináljak?

Figyelt kérdés

Legszívesebben légzésfigyelőt vennék mindenhova, ahova csak leteszem majd a babát (35 hetes vagyok). Van egy, ami a kiságyban lesz, de van bölcsőnk, lesz adamo hinta, pihiszék, amiben lehet bealszik majd. Viszont retteget a bölcsőhaláltól, hogy nem veszem észre. Hordoznám is, de szintén mi van, ha nem veszem észre, és elfelejt levegőt venni? Félek nem merem majd sehova letenni csak a kiságyba :( Nincs okom aggódni igazából, nincs ráutaló jel, családban sem volt, (illetve nagyapámnak volt egy húga, aki kicsiként meghalt, de nem tudom, emiatt-e), fiatalok vagyunk (26 év) mindketten, egészségesek...

mennyire gyakori, hogy ilyen háttérrel baj legyen? Tudom, kizárni nem lehet, de mégis?! Úgy érzem, be fogok golyózni...

2016. aug. 16. 21:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
74%
Addig én sem féltem tőle, míg nem a szomszédban halt meg ez miatt egy kisbaba. Reális félelem. Nekem is lesz légzésfigyelőm.
2016. aug. 17. 05:15
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Ha 35 hetes vagy, akkor keress tanfolyamot mielőbb, mert ha korábban jön, nem jutsz el.
2016. aug. 17. 06:07
 13/22 anonim ***** válasza:
72%
Szerintem ha megszületik, lesz nagyobb gondod is, mint hogy ezen aggódj. Azt fogod várni, hogy aludjon, és te is lepihenhess!! Én még ilyenről nem hallottam, hogy pelusra csiptethető is van, de akkor meg ezek szerint egész nap lesz rajta figyelő, tehát neked nem kell figyelgetned, hogy vesz-e levegőt, majd jelzik a készülékek, ha nem. Nálunk rengetegszer berisztott, aludt a baba rendesen, amikor megnéztem, gondolom pár másodpercig nem vett levegőt. Mi sosem aludtunk egy ágyban vele, én pont amiatt féltem volna, ha ráfekszem és nem kap levegőt, vagy betakarom véletlenül a fejét és megfullad a takaró alatt...pont hogy az nyugtatott meg, hogy kiságyban van és van alatta légzésfigyelő. Viszont egy szobában voltunk a naggyal két évig, a kicsivel most 5 hósig. A nagylányomnál mikor aludt éjjel, szoktam figyelni, hogy ha sóhajt egy nagyot, utána kb 15 mp-ig sem vesz levegőt. Érdekes. Nálunk a kiságyon van a pelusozó és amíg pelusozom, addig nem riszt be a figyelő, ott is érzékeli, de volt olyan, hogy kivettem a babát a kiságyból és elmentem, de a légzésfigyelő még percekig mutatta, hogy lélegzik a baba, aki már nem is volt a kiságyban. Én 17 hós koráig használtam a nagynál, a kicsinél is sokáig fogom, magam megnyugtatására.
2016. aug. 17. 07:58
 14/22 anonim ***** válasza:
59%

Szerintem beszélj erről a védőnővel, és már most kérj szakembertől segítséget. Ez tényleg beteges aggódás, főként, hogy most még nincs is miért.

Amúgy a (megfelelő!) hordozás nem kockázati tényező a bölcsőhalálnál, mint ahogy az együttalvás sem. És jó, ha tudod, hogy azok a babák, akik cumival (vagy cicin) alszanak el, a kisebb kockázatú csoportba tartoznak.

Én végül úgy tettem túl magam az aggódáson, hogy kiszedtem alóla a légzésfigyelőt. Egyáltalán nem tudtam aludni, mert azt figyeltem, arra "vártam", hogy mikor szólal meg, mikor kell ugranom hozzá.

kiszedtem alóla, megnyugodtam, onnantól éjszakánként 2-3x ránéztem és ennyi.

Azt gondolom, ha olyan baj van, nem tudod elkerülni. Ismerős kislányát 2 évesen érte utól :'(

Ha pedig születése után úgy ítéli meg a gyerekorvos, hogy magas kockázati csoportba tartozik, akkor elvileg haza sem engedik addig, amíg a szülő nem tudja igazolni (blokkal, számlával, bérlési papírral), hogy van otthon légzésfigyelő. Legalábbis nálunk tuti nem engedik haza enélkül a babát.

2016. aug. 17. 08:22
 15/22 anonim ***** válasza:
62%

"És jó, ha tudod, hogy azok a babák, akik cumival (vagy cicin) alszanak el, a kisebb kockázatú csoportba tartoznak."

Ezt hol hallottad, kitől?

2016. aug. 17. 09:55
 16/22 anonim ***** válasza:
76%
Engem is érdekel és az is, hogy miért?
2016. aug. 17. 10:23
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

nyilván vannak ezeknél htelesebb források is, anno évekkel ezelőtt angon nyelven olvastam publikációt róla, de most nem találom :/

valami olyasmi összefüggés van, hogy a cumizás miatt (cumival elalvás miatt) éberebn alszik, és ez nem engedi abba a mély álomba merülni, amikor már megszűnik az a reflex, hogy levegőt vegyn.

bár ugye a bölcsőhalálnak is lehet több oka. ilyen pl a reflex megszűnése, avagy egyszerűen "elfelejt" levegőt venni a gyerek... vagy lehet amikor túl van öltöztetve, hason alszik, esetleg még párna is van az arca előtt, és ilyenkor meg a kilélegzett CO2-dús levegőt lélegzi vissza, és lényegében attól fullad meg... meg nyilván van még sokfajta magyarázat.

2016. aug. 17. 10:30
 18/22 anonim ***** válasza:
68%

Valaki megmondaná, hogy miért kell azokat lepontozni, akik példákat írnak ilyen esetre? Mert nem mondjuk azt, hogy " Kedves kérdező, hülye vagy hogy ezen parázol -végülis a gyereked élete múlik rajta- ha nem idegeskedsz nem lesz baj, stb..."

A ti válaszaitok biztosan 1000x hasznosabbak...

2016. aug. 17. 13:14
 19/22 A kérdező kommentje:
ezt én sem értem, mindenkit felpontozok, nekem minden válasz hasznos, köszönöm :)
2016. aug. 17. 14:39
 20/22 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Még pár napja láttam a kérdést, és megragadt bennem :) én imádom a számadatokat, jó látni, hogy statisztikailag milyen kicsi vagy nagy valaminek az esélye. hátha téged is megnyugtat. Tavaly 91690 élveszületésre 383 csecsemőhalálozás jutott, ez kevesebb, mint 0,3%, szerintem ez elég jó arány, főleg ha ilyen felkészült vagy és mindenre figyelsz majd :)

[link]

2016. aug. 24. 12:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!